Lecznicze działanie umeboshi | ||

W ciągu ostatnich 30 lat umeboshi była obiektem zainteresowania badaczy, gdyż nie ma wątpliwości co do jej dobroczynnego działania, które można już potwierdzić naukowo. Odkryto wiele biochemicznych przyczyn jej leczniczego działania, ale wiele jej korzyści pozostaje ciągle nie wyjaśnione z punktu widzenia nauki.
Tradycyjnie umeboshi poleca się w przypadku zatrucia pokarmowego, spożycia skażonej wody, udaru słonecznego, biegunki, problemów żołądkowych (zbyt dużo lub zbyt mało kwasów), choroby lokomocyjnej, bólów głowy, itp.
Jeśli spojrzeć na umeboshi z punktu widzenia yin i yang, łatwo zrozumieć jej zalety. Świeża ume to niezwykle kwaśny (yin), zielony (yin) owoc (yin). Proces, jakiemu zostaje poddana to ekspozycja na działanie słońca (yang), dodatek soli (yang), ciśnienie (yang) i czas (yang). W czasie długiego działania wszystkich czynników powstaje silna kombinacja yin i yang.
Analiza naukowa:
1. Skład ume
Ume zawiera białko, minerały i tłuszcz w ilości dwa razy większej w porównaniu z innymi owocami. W szczególnie dużej ilości występuje wapń, żelazo i fosfor. Ume, w porównaniu z innymi owocami, jest też bogatsza w kwasy organiczne (zwłaszcza kwasek cytronowy i kwas fosforowy). Kwasy te nie rozkładają się w procesie marynowania.
2. Zasadowe działanie umeboshi
Lekko zasadowy stan naszej krwi (ok. 7,35 pH) możemy utrzymać spożywając regularnie umeboshi. Ta jej właściwość spowodowana jest trzema czynnikami:
● Wysoka zawartość kwasku cytronowego powoduje łatwiejsze wchłanianie z pożywienia przez jelita minerałów alkalicznych, takich jak żelazo, magnez i inne. Kwasek cytronowy w połączeniu z tymi minerałami tworzy sole mineralne, które są łatwo przyswajane.
● Umeboshi sama w sobie zawiera znaczną ilość alkalicznych minerałów, takich jak żelazo, wapń, mangan, potas itp. Ponieważ do strawienia tych minerałów potrzebny jest kwasek cytronowy, wchłonięcie ich przez organizm jest pewne.
● Kwasek cytronowy rozkłada kwas mlekowy znajdujący się w naszej krwi i w organach.
3. Działanie antyseptyczne i antybiotyczne
W latach 1950-tych doktorowi Kyo Sato z Uniwersytetu Hirosaki udało się sporządzić z umeboshi antybiotyczny wyciąg. Zwalczył za jego pomocą dyzenterię i gronkowca. Jego odkrycie nie stało się tak popularne jak penicylina i inne antybiotyki, które były już powszechnie stosowane. W roku 1968 wyizolowano z ume składnik, który ma bakteriobójcze działanie na zarazki gruźlicy.
4. Pozostałe składniki umeboshi
● Kwas pikrynowy: Kwas ten wspiera pracę wątroby. Umeboshi pomaga też wątrobie oczyszczać ciało ze sztucznych, chemicznych substancji.
● Kwas katechinowy – to kwas, który przyspiesza perystaltykę jelit oraz ułatwia trawienie białek; ma też działanie antyseptyczne.
● Kwas pektynowy – znajduje się w skórce umeboshi. Ma działa przeczyszczające.
Główne działanie fizjologiczne:
● Zapobiega zmęczeniu, które jest zazwyczaj spowodowane nagromadzeniem się kwasów (mlekowego i pirogronowego), które organizm nie rozkłada wystarczająco szybko. Jak wspomniano wyżej, umeboshi zawiera substancje, które zapewniają rozkład nadmiaru kwasów znajdujących się w ciele.
● Zapobiega starzeniu się, który to proces, najprościej mówiąc, polega na utlenianiu. Umeboshi działa przeciwutleniająco na krew.
● Działa odtruwająco. Ponieważ umeboshi wspomaga metabolizm, dopływ energii do bezustannie aktywnych komórek nerek i wątroby jest pewny. Ich działanie oczyszczające jest więc bardziej wydajne.
Jak używać umeboshi do leczenia wielu dolegliwości dowiedzą się Państwo z książki "Domowe sposoby leczenia", autor Michio Kushi.
Komentarze do artykułu: Lecznicze działanie umeboshi