Brokuły - zielony kwiat młodości | ||

Andre Nel i jego współpracownicy z University of Kalifornia w Los Angeles odkryli ostatnio, że zawarty w brokułach sulforafan pobudza w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników.
- Otwiera to zupełnie nowe możliwości zwiększenia odporności starszych osób, aby chronić je przed wirusami i rakiem - komentuje Nel.
Wstrzyknięty do komórek dendrytycznych (grupa komórek odporności) w skórze starych myszy, sulforafan uruchamiał zestaw genów i enzymów odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników tlenowych.
Aktywność układu odporności starych gryzoni wzrosła w tym badaniu do poziomu obserwowanego u młodych myszy. Naukowcy uważają, że brokuły mogą chronić układ odporności przed wieloma częstymi towarzyszami starości, jak choroby układu krążenia, nowotwory, zwyrodnienie stawów czy cukrzyca typu II.
- Od pewnego czasu wiemy, że wolne rodniki odgrywają ważną rolę w starzeniu się - mówi Nel. - Ale w przeszłości więcej uwagi poświęcano mechanizmowi ich powstawania niż sposobom, jakie organizm stosuje, by zahamować ich produkcję.
Wolne rodniki są wszędzie w naszym ciele; pomagają niszczyć bakterie, ale oddziałują też na DNA powodując choroby takie jak nowotwory.
Sulforafan obecny w brokułach i innych warzywach spokrewnionych z kapustą chroni również przed rakiem poprzez inny mechanizm. Pobudza w wątrobie produkcję enzymów, które usuwają rakotwórcze związki.
Zrozumienie procesów zachodzących w komórkach jest niezbędne do rozwiązania zagadki starzenia. Ale równie rozsądne może być zrewidowanie skrajnie emocjonalnego nastawienia do brokułów. Wiele osób nie akceptuje specyficznego zapachu wydzielanego podczas ich gotowania (związanego z obecnością związków siarki), ale warzywa te zawierają tyle podstawowych związków odżywczych i bioaktywnych, że zasługują na wysokie miejsce w naszej obowiązkowej diecie.
Brokuły mają wszechstronny wpływ na organizm, regenerują układ odporności, mózg i kości, mówi dietetyczka Suzanne Moorse. Badaczka liczy, że praca Nela, opublikowana ostatnio na łamach pisma ”Journal of Allergy and Clinical Immunology”, zainicjuje więcej badań nad odżywczą siłą brokułów. - Każde warzywo daje naszemu ciału jakiś unikalny zestaw korzyści, ale brokuły zawierają setki niezbędnych składników odżywczych - dodaje.
- Podejrzewam, że jeśli chodzi o wspaniałości, jakie mogą nam ofiarować brokuły i ich krewniacy, to badania te są zaledwie czubkiem góry lodowej - mówi Moorse. Obecnie specjaliści zalecają regularne spożywanie warzyw kapustnych (rodzina roślin krzyżowych) - kalafiora, brukselki, kapusty, jak również brokułów - dla zdrowia układu odporności.
Brokuł zawiera duże ilości witaminy C i to nawet po ugotowaniu. W 100g znajduje się aż 90mg tej witaminy, natomiast w w pomarańczy znajdziemy jej już tylko 50mg. Ponadto duże ilości wapnia, które wzmacnia kości i zęby, żelaza i potasu, które biorą udział w budowaniu czerwonych krwinek.
Brokuły zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne. Mogą być przez to stosowany w wielu dietach odchudzających.
Komentarze do artykułu: Brokuły - zielony kwiat młodości
maskarade
dora
Hussair