Borówka spowalnia proces starzenia się | ||

Wszelkie badania przeprowadzane na całym świecie ponad wszelką wątpliwość wykazują szereg właściwości leczniczych borówki.
Owoc borówki jest naturalną bronią w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Jest bogatym źródłem antyutleniaczy (witaminy A, C, E ). Borówki zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, brokułów czy jabłek. Antyutleniacze neutralizują wolne rodniki. Antocyjany i fenole, które również występują w dużych ilościach w borówce, mają takie same działanie prewencyjne jak antyutleniacze. Dodatkowo, zawarty w borówce kwas foliowy i ellagi, również blokuje rozwój komórek rakowych (np.szyjki macicy).
Ale to nie wszystko o borówce.
- Borówka amerykańska spowalnia rozwój marskości wątroby oraz związane z nimi zmiany w strukturze i pracy tego narządu. Chroni hepatocyty (komórki wątroby) przed uszkodzeniem poprzez łagodzenie procesów zapalnych oraz hamowanie procesów utleniania tłuszczów.
- Zawarte w borówkach związki redukują zły cholesterol (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Minimalizuje się w ten sposób ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych, wylewów, zmian miażdżycowych oraz występowania otyłości. Główną rolę odgrywają tutaj fitoestrogeny, czyli roślinne hormony.
- Borówki chronią przed infekcjami układu moczowego.
- Borówki zahamowują procesy starzenia.
- Antocyjany zawarte w borówkach, poprawiają jakość wzroku oraz niwelują tzw. zmęczenie wzroku.
Bardzo często dowiadujemy się o nowych odkryciach związanych z dobroczynnym działaniem owoców borówki. I już teraz możemy powiedzieć, że borówka spożywana regularnie wnosi wiele dobrego do naszego organizmu. Latem możemy delektować się świeżymi owocami, a po sezonie borówką liofilizowaną.
(Liofilizacja – najnowocześniejsza metoda utrwalania żywności, zachowująca wszelkie wartości odżywcze suszonego owocu).
Komentarze do artykułu: Borówka spowalnia proces starzenia się