Zioła - proste kompozycje na zdrowie | ||

Lubczyk - roślina ma bardzo oryginalny, korzenny, intensywny zapach i smak. To od tej przyprawy pochodzi smak i zapach "maggi" - chemicznej przyprawy do zup, sosów i innych potraw. Do wykorzystania w potrawach używa się zarówno korzenia jak i świeżych i suszonych listków. Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest też moczopędny i lekko żółciopędny. Ma działanie bakteriobójcze, także rozkurczowe na przewód pokarmowy. Lubczyk pobudza krwawienia miesięczne. W lecznictwie ludowym XVIII i XIX wieku zalecano lubczyk jako środek wykrztuśny, zmniejsza nadmierną fermentację jelitową. Pomocny w schorzeniach wątroby, przy wyczerpaniu nerwowym. Warto go używać w kąpielach odświeżających, zwłaszcza jeśli cierpi się na nadmierną potliwość.
Majeranek - to wspaniałe zioło wspomagające trawienie, pobudzające żołądek, działające żółciopędnie, przeciwbiegunkowo. Majeranek zapobiega fermentacji jelitowej. Wzmacnia system nerwowy. Jest doskonały w przeziębieniach i chorobach płuc, a jego wdychanie pomaga w niwelowaniu kataru. Majeranek ma właściwości rozgrzewające, a także poprawiające trawienie, dlatego też zaleca się używać go do potraw ciężkostrawnych.
Macierzanka - ziele macierzanki używa się jako środek odkażający, przeciwbakteryjny, wiatropędny, pobudzający trawienie, a także wykrztuśny.
Bazylia - pomocna w leczeniu depresji jako środek uspokajający. Reguluje trawienie, zapobiega wzdęciom i pobudza korę nadnerczy. Używa się liści suszonych, ale tez świeżych, które są bardzo aromatyczne.
Kolendra - obniża stężenie złego cholesterolu we krwi dzięki obecności takich kwasów jak: kwas linolowy (omega 6), kwas oleinowy i kwas palmitynowy. Nasiona zawierają olejki eteryczne, takie jak m.in. linalol, geraniol, borneol, kamforę, które nie tylko hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów patogennych, ale także działają przeciwzapalnie, rozluźniająco i rozkurczowo. Pomagają również w reumatycznych bólach stawów i mięśni.
Kolendra jest bogata w błonnik (100 g nasion dostarcza 41,9 g błonnika), który wspomaga trawienie oraz perystaltykę jelit. Kolendra chroni błony śluzowe jelita grubego przed nowotworami. Poprawia też apetyt, stąd w Chinach używana jest w leczeniu anoreksji. Nasiona kolendry są bogatym źródłem żelaza, miedzi, potasu, wapnia, manganu, cynku i magnezu. Napar z nasion działa wykrztuśnie, pomaga w przeziębieniu i innych stanach zapalnych dróg oddechowych, a napar z owoców przyśpiesza gojenie ran i stanów zapalnych skóry. Kolendra pobudza wytwarzanie mleka podczas laktacji.
Kminek - wspiera układ trawienny, działa na kolki i skurcze żołądkowe. Bardzo ważną właściwością kminku jest łagodzenie wzdęć. Odświeża też oddech, np. po zjedzeniu czosnku. Poprawia apetyt, łagodzi skurcze menstruacyjne. Właściwości ściągające tego zioła znalazły zastosowanie w leczeniu biegunki. Nasiona kminku zwyczajnego posiadają również właściwości moczopędne. Kminek działa wykrztuśnie, zatem pomocny jest w leczeniu zapalenia oskrzeli oraz kaszlu. Właściwości ściągające pomagają także w leczeniu zapalenia gardła.
Zaleca się zażywanie naparu kminku, małymi porcjami w ciągu dnia przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także przy problemach z wątrobą, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i uczuciu pełności żołądka. Zamiast naparu można spożywać kminek zmiażdżony, z dodatkiem majeranku (1/2 łyżeczki popić wodą). Należy jednak uważać, aby się nie zakrztusić.
Gazy u dzieci i niemowląt likwiduje się również naparem lub herbatką z kminku.
Kminek podobnie jak kolendra zwiększa laktację u matek karmiących.
Rozcieńczony olejek kminku zwyczajnego jest używany jako skuteczny środek w przypadku świerzbu.
A oto trzy ciekawe kompozycje ziół do stosowania każdego dnia w naszym jadłospisie, z korzyścią dla zdrowia:
1.
Majeranek + kminek + macierzanka w proporcji 1:1:1. Zmieszać i zmielić przed użyciem. Można dodawać do sałatek, a także posypywać taką mieszanką kanapki.
Taki zestaw dobrze wpływa na jasność umysłu, a także likwiduje stany zapalne narządów wewnętrznych.
2.
150 g majeranku + 50 g kminku + 50 g korzenia lubczyku + 100 g kolendry + 50 g macierzanki + 20 g białego pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać i zmielić. Można dodawać do wszystkich potraw, również do masła, którym będziemy smarować kanapki.
Taka kompozycja ziół uzupełnia niedobory żelaza, magnezu, cynku i potasu.
3.
150 g majeranku + 100 g kminku + 50 g macierzanki + 50 g bazylii + 20 g białego pieprzu. Zioła zmielić i używać do potraw każdego dnia, w okresie jesienno-zimowym. Do kostki masła można dodać czubatą łyżkę ziół i dokładnie wymieszać ze szczyptą soli. Kanapki z takim masłem będą doskonałym wsparciem dla wątroby.
Taki zestaw ziół usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego.
Komentarze do artykułu: Zioła - proste kompozycje na zdrowie