"Nowoczesne zasady odżywiania" - warto przeczytać | ||

Autor książki - dr Campbell jest emerytowanym profesorem Katedry Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella, jest również autorem cenionych artykułów naukowych. Badanie chińskie opisane w książce jest swego rodzaju podsumowaniem dwudziestoletniej współpracy z Uniwersytetem Cornella i Oxford oraz Chińską Akademią Medycyny Profilaktycznej.
W „Nowoczesnych zasadach odżywiania” z dużą wnikliwością przedstawione zostało zagadnienie głównych przyczyn śmierci : nowotworów, chorób układu krążenia i cukrzycy. Dr Campbell podczas swojej pracy największą uwagę skupił na białku pochodzenia zwierzęcego, które jak potwierdzają wyniki badań, ma znaczący wpływ na rozwój tych chorób. Przeprowadzone doświadczenia i wyciągnięte z nich wnioski ukazują ścisły związek między naszą codzienną dietą a podatnością na choroby cywilizacyjne. Autor przedstawia również w jaki sposób instytucje rządowe i przemysłowe oraz środowisko medyczne wpływają na kształtowanie światopoglądu społeczeństwa w zakresie prawidłowego odżywiania. Pomimo wielu zawartych w książce badań, dzięki zrozumiałemu ujęciu zasad zdrowego stylu życia czyta się ją naprawdę przyjemnie.
Fragment udostępniony przez Wydawnictwo Galaktyka:
Po opuszczeniu MIT i objęciu posady wykładowcy w Virginia Tech zająłem się koordynacją działań związanych z ogólnokrajową współpracą techniczną w projekcie na rzecz niedożywionych dzieci na Filipinach. Celem projektu było dochodzenie w sprawie wysokiej zachorowalności wśród tamtejszych dzieci na raka wątroby, chorobę występującą głównie u dorosłych. Uważano, że doszło do tego wskutek wysokiego spożycia aflatoksyn pleśni, tj. mykotoksyn obecnych w orzechach ziemnych i kukurydzy. Aflatoksyny są najsilniejszym znanym czynnikiem rakotwórczym.
Przez dziesięć lat naszym głównym celem na Filipinach było zmniejszenie poziomu niedożywienia biednych dzieci; był to projekt dofinansowany przez U.S. Agency for International Development (Rządowa Agencja Pomocy dla Krajów Rozwijających się). Udało nam się założyć około 110 centrów edukacji i „samopomocy” żywieniowej w całym kraju.
Cel naszych wysiłków na Filipinach był prosty: upewnić się, że dzieci spożywają jak najwięcej białka. Powszechnie uważano, iż większość przypadków niedożywienia dzieci na świecie spowodowana była niedoborami białka, w szczególności pochodzenia zwierzęcego. Uniwersytety i rządy na całym świecie wspólnie pracowały nad zmniejszeniem rzekomego „niedoboru białka” w krajach rozwijających się.
W trakcie tego projektu odkryłem mroczny sekret. Dzieci, których dieta zawierała największe ilości białka, najczęściej zapadały na raka wątroby ! To były dzieci z najzamożniejszych rodzin.
Komentarze do artykułu: "Nowoczesne zasady odżywiania" - warto przeczytać
dropf