Pyłek kwiatowy i pierzga | ||

Pyłek kwiatowy pszczeli PREMIUM 1 kg - Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, w schorzeniach wątroby, w leczeniu pozawałowym. Działa przeciwmiażdżycowo. Ponadto pomocny w leczeniu alergii, kataru siennego, astmy, przerostu prostaty oraz choroby wrzodowej dwunastnicy.
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbierany jest przez pszczoły, następnie mieszany z odrobiną miodu, nektaru albo śliny i przenoszony do ula. W ciągu jednego roku od rodziny pszczelej uzyskuje się od 1-7 kg pyłku pszczelego. Ze względu na nietrwałość poddawany jest konserwacji – głównie suszeniu w temperaturze pokojowej, zamrażaniu lub liofilizacji.
Pyłek w swoim składzie zawiera wiele substancji aktywnych biologicznie, do najważniejszych należą białka i aminokwasy (m.in. arginina, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina, treonina, alanina i wiele innych). Pozostałe ważne składniki to : flawonoidy, węglowodany (głównie fruktoza, glukoza i maltoza), lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy, witaminy (A, z grupy B, E, C, PP, D) i składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, jod).
Działanie pyłku:
- ze względu na swoje właściwości odżywcze wzmacnia organizm i poprawia jego odporność
- wykorzystywany w chorobach wywołanych zaburzeniami w odżywianiu i schorzeniach układu pokarmowego (szczególnie zalecany do podawania dzieciom; wykorzystywany przy dolegliwościach chorób wrzodowych i żołądka)
- działa korzystnie w stanach osłabienia systemu nerwowego (wspomaga leczenie depresji i nerwic, poprawia sprawność psychiczną i koncentrację)
- wspiera układ krążenia ( wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega zmianom miażdżycowym, wspomaga leczenie nadciśnienia i stanów pozawałowych)
- wykazuje silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne
- pomocny przy leczeniu chorób alergicznych ( astmy, kataru siennego)
- wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi
- na skutek dużej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów poprawia ostrość widzenia
- wspomaga leczenie stanów zapalnych w organizmie
Wspaniałe właściwości odżywczo-regenerujące pyłku wykorzystuje również kosmetyka. Ekstrakt z pyłku dodawany jest do balsamów, szamponów i kremów.
Pyłek zaleca się przyjmować 3 razy dziennie przed jedzeniem. Dla dzieci dawka dzienna wynosi 2-3 łyżeczki, dorośli mogą przyjmować od 4 łyżeczek do 2 łyżek stołowych.
Pierzga jest pyłkiem kwiatowym, który w postaci obnóży składany jest przez pszczołę do komórek plastra, mieszany z wydzieliną pochodzącą z gruczołów ślinowych i miodem. W trakcie przetwarzania pyłku na pierzgę, jego otoczki zostają rozpuszczone w sposób zwiększający przyswajalność witamin o kilkanaście razy. Proces ten można porównać do zmian przemian zachodzących w trakcie kiszenia ogórków czy kapusty, podwyższona zawartość węglowodanów i kwasu mlekowego zapobiega powstawaniu pleśni i bakterii gnilnych.
Pierzga na wielu płaszczyznach działa na organizm, wzmacniając go i przywracając jego prawidłowe funkcjonowanie. Ze względu na zawartość w swoim składzie wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów przewyższa wielokrotnie białkowe produkty pochodzenia zwierzęcego.
Porównując do pyłku zawiera ok. 12% mniej białka i ok. 66% tłuszczu, większa jest natomiast ilość cukrów - ok. 60% i pozostałych składników – ok.23%. W pierzdze znajduje się też więcej kwasu mlekowego, witaminy K oraz peptydów i wolnych aminokwasów co wpływa na jego lepszą przyswajalność.
Lecznicze zastosowanie pierzgi:
- stosowana w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, w celu podniesienia odporności, w stanach pozawałowych, po kuracjach antybiotykowych
- przy chronicznym zmęczeniu i niedoborze witamin, również przy anemii
- działa wzmacniająco na układ nerwowy w chorobach depresyjnych jak i wzmożonym wysiłku umysłowym
- pomocna przy chorobie wrzodowej i wirusowym zapaleniu wątroby (reguluje pracę układu trawiennego)
- przyspiesza odbudowę wszystkich komórek organizmu
Podobnie jak pyłek, pierzga także wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Dużymi walorami są tu kwas mlekowy, który reguluje odnowę komórkową skóry oraz witamina K pomocna w problemach z naczyniami krwionośnymi.
Zaleca się spożywanie pierzgi 3 razy dziennie 1-2 łyżeczki do 6 tyg.
Komentarze do artykułu: Pyłek kwiatowy i pierzga