Propolis i mleczko pszczele | ||

Propolis zwany jest też kitem pszczelim, w ulu spełnia funkcje zabezpieczające przed zakażeniami, bakteriami, pleśnią i innymi drobnoustrojami. Z jednego ula uzyskuje się ok. 50g propolisu.
Skład chemiczny propolisu nie jest jeszcze do końca znany. Różni się ze względu na kraj pochodzenia, rodzaj roślin i żywicy zbieranej przez pszczoły. Zawiera kilkaset substancji aktywnych biologicznie, występują w nim m.in. flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, sterole, kwasy tłuszczowe i mikroelementy.
Działanie propolisu:
- ze względu na właściwości bakteriobójcze bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu grypy, przeziębień, zapalenia krtani, astmy oskrzelowej i innych chorób układu oddechowego
- działa pomocniczo w dolegliwościach układu pokarmowego (nieżytach żołądka i dwunastnicy oraz wątroby)
- wykorzystywany w stomatologii, szczególnie w leczeniu zapaleń jamy ustnej i paradontozy
- regenerujące działanie przydatne jest przy leczeniu chorób skóry i ran, oparzeniach i odmrożeniach
- wzmacnia organizm w stanach zmęczenia i osłabienia
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi i uszczelnia naczynia włosowate
- wspomaga w leczeniu chorób zwyrodnieniowych i reumatycznych, powodując ustępowanie bólów i obrzęków
Szereg badań potwierdziło antybiotyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości propolisu. Dla niektórych naukowców propolis stał się antybiotykiem XXI wieku. Wg doc. dr Schellera (kier. Zakładu Mikrobiologii Śląskiej Akademii Medycznej, jest autorem oznaczania antybakteryjnej aktywności kitu pszczelego) odbudowa tkanki kostnej i skórnej regeneruje się sześciokrotnie szybciej niż w przypadku zastosowania innych farmaceutyków. Również badania prowadzone w Centrum Leczenia Alzheimera w Wielkiej Brytanii wskazują na pozytywną rolę w zmniejszaniu symptomów choroby.
Najlepiej przyjmować propolis rano i w południe przed posiłkami po 20-30 kropli w niewielkiej ilości letniego płynu. W aptekach dostępne są również maści propolisowe stosowane przy chorobach skóry.
Mleczko pszczele to substancja służąca do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze dni życia, powstaje w gruczołach gardzielowych pszczół robotnic.
Mleczko pszczele zawiera przeciętnie ok. 65% wody, 12% białka, 12% cukrów, 6% lipidów, 5% kwasów organicznych , hormony, sole mineralne i witaminy (z grupy B, wit. PP). Ilość witamin przewyższa tu znacznie miód i pyłek kwiatowy. Występuje w nim ponad dwadzieścia makro- i mikroelementów : m.in. miedź, magnez, potas, krzem, żelazo, cynk, siarka. W skład mleczka wchodzą kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, fosfolipidy, sterole i woski.
Ze względu na nietrwałość należy je przechowywać w lodówce w temp. 0-5 st. C – w takich warunkach zachowuje swoje właściwości przez okres roku.
Wpływ mleczka pszczelego na organizm:
- przyspiesza odnowę tkanek, wg badań skraca czas gojenia ran i oparzeń, zapobiega odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach
- wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, działa m.in. na gronkowce złociste, dwoinki zapalenia płuc, laseczki wąglika
- hamuje rozwój pleśni patogennych i drożdżaków
- działa korzystnie na serce i układ krążenia, ma zastosowanie w stanach pozawałowych, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, stanach zapalnych żylnych i naczyniowych
- ma wpływ na układ nerwowy, mobilizuje do odnowy fizycznej i psychicznej
- zapobiega i leczy schorzenia przewodu pokarmowego (zapalenia jelita, stany zapalne woreczka żółciowego, trzustki i wątroby), pobudza procesy przemiany materii
- wspiera w leczeniu schorzeń reumatycznych, m.in. w reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorobie zwyrodnieniowej stawów, bólach pourazowych
- pomocne w chorobach nerek i nadnerczy, działa moczopędnie wspierając leczenie otyłości
- wykazuje korzystny wpływ na dolne drogi oddechowe, stosowane przy przeziębieniach
Mleczko pszczele występuje w postaci tabletek do ssania, kapsułek, syropów. Zalecana dawka dla dorosłej osoby wynosi 50mg -300mg dziennie, dla dzieci o połowę mniej.
Ze względu na szczególne właściwości w odnowie komórek, mleczko pszczele znalazło szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest istotnym składnikiem wielu kremów, balsamów i innych preparatów pielęgnacyjno-odżywczych przeznaczonych do każdego rodzaju skóry.
Komentarze do artykułu: Propolis i mleczko pszczele
www.miodybartkowiaka.pl
mam jeszcze dostępne świeże, tegoroczne mleczko pszczele z własnej pasieki.
Mleczko jest świeżę, nie mrożone, o najwyższej sile działania. Już w latach 50-tych, jako pionierzy w tej dziedzinie, moja rodzina rozpoczęła pozyskiwanie mleczka pszczelego. Jestem kontynuatorem tej rodzinnej tradycji. Zdobyta wiedza i doświadczenie pozwala mi pozyskiwać produkt o wysokiej jakości i czystości.
Mleczko pszczele oferuję w opakowaniach: 20g i 40g
Wysyłka w opakowaniach termicznych szybkim kurierem.
Proszę o informacje na maila: www.miodybartkowiaka.pl lub tel.: 695 667 871
Pozdrawiam,
Michał Bartkowiak
Gospodarstwo Pszczelarskie
"Miody Bartkowiaka"