Tofu smażone z żurawiną i ziołami | ||
Szybki, pyszny i zdrowy pomysł na śniadanko. Dzisiaj wypróbowaliśmy
Składniki:
2 opakowania tofu (może być wędzone, może być naturalne)
2 garście żurawiny
kilka listków świeżej bazylii, mięty pieprzowej i pietruszki (jak się nie ma własnego ogródka, to warto mieć troszkę zasadzone na parapecie w doniczce)
sól i pieprz
oliwa z oliwek do smażenia (może być inny olej)
Tofu pokroić w plastry. Obsmażyć do zarumienienia z obu stron. Dodać żurawinę, zioła i przyprawy. Dusić przez klka minut często mieszając. W razie konieczności dodać odrobinę wody.
TOFU jest bogatym źródłem białka roślinnego, które zawiera aminokwasy egzogenne przyswajalne przez nasz organizm w takim samym stopniu, jak białko zawarte w wołowinie i drobiu. Ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, które zapobiegają odkładaniu się w naczyniach krwionośnych złogów cholesterolowych. Tofu jest dobrym źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu; witamin z grupy B, choliny i witaminy E.
ŻURAWINA zawiera witaminę C, witaminę B1 i B2, sole mineralne takie jak wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Jest polecana w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. Dzięki dużej obecności cytrynianów rozpuszcza i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Substancje obecne w żurawinie tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Żurawina jest też ogromną ulgą dla kobiet w okresie menopauzy.
Komentarze do artykułu: Tofu smażone z żurawiną i ziołami