Przepis na sałatkę z mandarynek z czerwoną kapustą | ||
Prosta, smaczna i pożywna sałatka - połączenie owoców i warzyw. Naprawdę palce lizać! Orzeźwiająca, lekka, a jednocześnie zaspokajająca głodne, puste brzuchy, dzięki kapuście i orzechom. Bogata w witaminy i białko.
A oto składniki:
0,5 kg mandarynek
mała główka czerwonej kapusty
łyżka octu winnego
2 jabłka
2 marchewki
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
1/2-1 szklanka sosu winegret
cukier
sól, pieprz
1. Kapustę drobno poszatkować, ugotować we wrzącej wodzie, pod koniec gotowania dodać ocet winny. Następnie odcedzić i wystudzić
2. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki.
3. Marchewki oskrobać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
4. Jabłka rozciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na plasterki.
5. Połączyć wszystkie składniki, doprawić i wymieszać z sosem winegret.
Komentarze do artykułu: Przepis na sałatkę z mandarynek z czerwoną kapustą