Grzyby na zdrowie! | ||

Wielu ludzi odrzuca grzyby określając je jako ciężkostrawne i bez walorów odżywczych. Ale nic bardziej mylnego! Podajemy kilka powodów dla których warto jeść grzyby.
- sucha masa grzybów składa się głównie z białek. Dlatego grzyby nazywane też są "leśnym mięsem". W skład tych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem
- węglowodany (cukry) grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne
- wysoka strawność tłuszczów, których jest w grzybkach od 2 do 10%
- mała ilość kalorii
Witaminy i mikrolementy:
- obecność witamin - A, B1, B2, D, PP i niewiele witaminy C
- witamina B1, której jest nie mniej niż w ziarnach zbóż, a kurka zawiera jej aż tyle ile drożdże piekarskie
- witaminy PP - jest jej tyle co w wątrobie czy drożdżach
- duża zawartość żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu
- mikroelementy takie jak miedź, cynk, jod, oraz mangan
Zatem zachęcamy póki jeszcze są w miarę ciepłe dni - kto nie był, do lasu na grzybki - i nie tylko po walory smakowe, ale też po zdrowie!
Uważajcie przy tym, co zbieracie.
Komentarze do artykułu: Grzyby na zdrowie!