Delikatne placki dyniowe i o tym dlaczego dynię warto jeść | ||

Ostatnio odkrywam dynię na wiele różnych sposobów, no i jestem pod wrażeniem. Pyszna była smażona dynia z leśnymi grzybami, ale te placki przeszły same siebie - delikatne, leciutkie i po prostu przepyszne. Smakowały bardzo z dżemem jak i z pikantnym pieczarkowym leczo. A oto przepis:
1 kg miąższu dyni
1,5 szklanki mąki białej
5 łyżek mąki ziemniaczanej (zamiast 4 jajek)
trochę (3,4 łyżki) mąki żytniej razowej
opakowanie cukru waniliowego
płaska łyżeczka sody
olej do smażenia
Obraną, wydrążoną dynię zetrzeć drobno, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, a następnie usmażyć na złocisty kolor.
Dynia to cudowny wynalazek Matki Natury, zawiera m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Miąższ dyni ma sporo prowitaminy A (beta-karoten - przeciwutleniacz zapobiegający powstawaniu chorób nowotworowych), E oraz witamin B1 i B2. Zawiera witaminy C i PP, kwas foliowy i pantotenowy, a także błonnik oraz pektyny.
Jedzenie dyni poprawia wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Dynia polecana jest w przypadku występowania miażdżycy, ze stwardnieniem tętnic i z nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Ma działanie moczopędnie i jest wsparciem w leczeniu zaparć (w tym wypadku doskonały jest kompot z dyni). A gotowana i pieczona dynia jest nie tylko smaczna, ale zdaje się być pomocna w leczeniu łuszczycy.
A co niezwykłego jest w pestkach dyni? Otóż zapobiegają rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. Pestki w 30-40% składają się z oleju, zawierającego dużą ilość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu. Co jeszcze w pestkach? - łatwo strawne białka, witamina E oraz selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Pestki dyni doskonale wspierają leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego. Ze względu na dużą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry między innymi takich jak trądzik, a także przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach. I tu ciekawostka - w przypadku oparzeń pierwszego stopnia łagodząco działa okład ze świeżo pokrojonej dyni.
Tak więc życzymy pysznego i zdrowego dyniowego miesiąca
Komentarze do artykułu: Delikatne placki dyniowe i o tym dlaczego dynię warto jeść