Zimnotłoczone oleje roślinne | ||
Oleje roślinne to wszystkie substancje o konsystencji oleistej, które otrzymujemy z dowolnej rośliny, a także z różnych jej części: owoców, nasion, pestek, a nawet kiełków. Olejem roślinnym nazywamy każdy ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego, który w temperaturze pokojowej ma konsystencję płynną. Najczęściej olej uzyskujemy z takich roślin jak: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja. Takie oleje jak m.in.: olej z wiesiołka, olej migdałowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej sezamowy posiadają dodatkowo właściwości lecznicze.
Najwyższą jakość i wartość odżywczą zachowują oleje tłoczone na zimno.
Tu dowiesz się o różnych roślinnych olejach tłoczonych na zimno, o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm.
Artykuły:
Zimnotłoczone oleje roślinne
Data dodania: 2011-03-01 00:46:53, Dodane przez: Justyna Kłaput
Wyświetlony 10662 razy, Komentarzy: 0Najkrótszy i najzdrowszy zarazem proces produkcji przechodzą oleje nierafinowane. Są wyciskane tylko mechanicznie (w prasach), w stosunkowo niskich temperaturach (poniżej 70⁰C). Zachowują swój smak, aromat, kolor i konsystencję. Nie tracą naturalnych składników odżywczych oraz witaminy E, która chroni je przed jełczeniem i eliminuje wolne rodniki. Olej tłoczony na zimno utrzymuje najlepszą jakość, jest otrzymywany pod wzrastającym ciśnieniem a temperaturę zwiększa się stopniowo - nie powinna przekroczyć temperatury spotykanej w przyrodzie przy pełnym nasłonecznieniu. Wyższe temperatury wpływają na obniżenie jakości oleju.