Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu | ||

Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić poziom złego cholesterolu - przynajmniej u osób z nadwagą i otyłością.
Awokado zdobyło złą reputację w przeszłości, bo ma dużo kalorii i tłuszczu. Ale to ich bogactwo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe daje awokado zdolność do obniżenia złego cholesterolu.
Amerykańscy naukowcy badali 45 otyłych osób, którzy odżywiają się w przeciętny sposób (51 procent kalorii z węglowodanów, 34 procent z tłuszczu i 16 procent z białka) przez dwa tygodnie, aby ustalić wspólną podstawę do testowania ich poziom cholesterolu i inne pomiary. Następnie przypisano uczestnikom serię trzech diet w przypadkowej kolejności: dietę o niskiej zawartości tłuszczu (24 procent kalorii pochodzących z tłuszczu) bez awokado, umiarkowaną dietę tłuszczową (34 procent kalorii pochodzących z tłuszczu), bez awokado i umiarkowaną dietę tłuszczową z codzienną porcją jednego awokado. Każda dieta trwała pięć tygodni, z dwutygodniowymi przerwami pomiędzy nimi aby kontrolować przyniesione efekty.
Naukowcy odkryli, że każda z tych diet pomogła uczestnikom obniżyć poziom dwóch rodzajów cholesterolu związanych z ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego: lipoproteiny o małej gęstości (LDL) i lipoproteiny o nie wysokiej gęstości (HDL).
Ważne jest, aby pamiętać, że te diety często działają dobrze, bo naukowcy mają wysoki poziom kontroli nad wyborem żywności uczestników. Dietetyk i główny autor Penny Kris-Etherton M. dr z Penn State University zauważył, że czytelnicy nie powinni dodawać do diety awokado, zwłaszcza gdy jest to typowa amerykańska dieta, która ma znaczną liczbę pustych kalorii z deserów na bazie zbóż, takich jak ciastka i ciasta. To przepis na przyrost masy ciała, zgodnie z Kris-Etherton, bo awokado ma około 200 kalorii. Jeśli chcesz włączyć do diety awokado, spróbuj je jako substytut fast foodów.
Photo credit: Foter / CC BY-SA
Ze względu na to, jak drogie i rzadkie awokado może być w różnych częściach kraju, w pewnych okresach roku, Kris-Etherton podkreślił również, że istnieje wiele innych źródeł tłuszczów nienasyconych oprócz awokado, orzechy, nasiona, jak i innych olejów. Mimo to, jego badania wykazały, że dieta z awokado okazała się lepszą dietą dla cholesterolu niż nawet umiarkowana dieta tłuszczowa, z kwasami tłuszczowymi jednonienasyconymi w postaci słonecznika i oleju rzepakowego. Kris-Etherton jest zaintrygowany tym co sprawia, że awokado tak działa.
"Nie wiemy, co to jest. To może być włókno, ale mogą to być też inne biologicznie aktywne składniki, które są w awokado, ale są również w innych produktach roślinnych, owocach czy warzywach"- powiedział. "Albo może to być unikalne tylko dla awokado."
Oprócz dobrego tłuszczu, awokado także zawiera mnóstwo potasu (ma prawie dwa razy tyle potasu jak banan) i ma jedne z najwyższych poziomów białek dla owoców. Ten super produkt ma nawet możliwość zmniejszenia właściwości zapalnych innych produktów, które są spożywane wraz z nim. W 2012 roku, w badaniu UCLA odkryto, że jedząc hamburgera z połową awokado znacząco obniża się produkcję związku zapalnego zwykle związanego z konsumpcją czerwonego mięsa.
Badania zostały sfinansowane z dotacji Awokado Hass Zarządu (HAB), grupy przemysłowej, która promuje badania na temat korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia awokado. Kris-Etherton jest również członkiem Avocado Nutrition Science (ANSA), grupy naukowców żywienia koncentrujących się na zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, kontroli wagi i cukrzycy typu 2. Naukowcy z ANSA to doradcy żywieniowi i rzecznicy dla HAB.
Ponadto co dobrego jeszcze o awokado: zawiera silne przeciwutleniacze, czyli witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, likopen o właściowściach antyrakowych, oraz potrzebne dla zdrowych oczu luteinę i zeaksantynę, a także pełnowartościowe białko.
Photo credit: The Rocketeer / Foter / CC BY-NC-ND
Awokado w kuchni
Awokado samo w sobie jest przepyszne. Świetną i zdrowszą alternatywą dla jajka jest awokado posypane czarną solą co daje posmak jajka, co przy konsystencji tego niezwykłego "owocu warzywnego" jest bardzo apetyczne.
Ponadto awokado sprawdza się jako składnik wielu deserów. Polecamy kilka różnych przepisów:
Czekoladowe smoothie z awokado i kokosem
Składniki na 2 porcje:
puszka kokosowego mleka
2 awokado
6 łyżeczek kakao, lub wedle smaku
Syrop z agawy lub miód do osłodzenia (lub stewia), wedle smaku
1 łyżka kokosowego oleju, ekologicznego i raw, opcjonalnie
Do posypania:
wiórki kokosowe
orzechy laskowe
kawałek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Napełnij szklanki koktajlem i udekoruj posypką.
Źródło: http://codojedzenia.pl/czekoladowe-smoothie-z-awokado-i-kokosem/
Muffinki z awokado
Składniki:
(na 6 sztuk)
*filiżanka = 250g
♥ 1 awokado
♥ 3/4 filiżanki mąki (u mnie pszenna z gryczaną)
♥ 1/2 filiżanki ksylitolu (lub cukru)
♥ 1/2 filiżanki mleka sojowego
♥ 2 łyżki kakao
♥ pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, szczypta soli
♥ łyżeczka octu jabłkowego
♥ odrobina ekstraktu waniliowego
do dekoracji:
♥ "bita smietana" : mleko kokosowe zmiksowane z niedużą ilością płynnego słodzidła (u mnie syrop z mniszka).
♥ owoce goji
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek, sode, sól).
Rozgniatamy awokado i łączymy je z mlekiem, octem, ekstraktem waniliowym.
Dodajemy do siebie obydwie masy i dokładnie mieszamy.
Formę na muffiny napełniamy do 3/4 wysokości.
Muffinki pieczemy w temp. 180c przez 30min.
Gdy ostygną ozdabiamy je bitą śmietaną i posypujemy owocami.
Źródło: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/11/muffinki-z-awokado.html
Sałatka ze szpinaku, awokado, chilli i orzechów nerkowca
Składniki:
świeży szpinak
awokado
1/2 papryczki chilli
garść orzechów nerkowca
dressing:
oliwa
miód [w wersji wegańskiej dowolny słód lub syrop/koncentrat soku lub sztuczny miód]
musztarda
sos z granatu (lub cytryny)
Przygotowanie: do 15 min.
Liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki, awokado w plasterki, chilli na cienkie plasterki, mieszamy.
Polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy, musztardy, miodu i sosu z granatu (cytryny), posypujemy orzechami nerkowca.
Źródło: http://puszka.pl/przepis/8590-salatka_ze_szpinaku_awokado_chilli_i_orzechow_nerkowca.html
Miętowe pralinki z awokado
Składniki: 6 sztuk
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 dojrzałe awokado
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z mięty
szczypta soli
Przygotowanie: do 15 min.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, aby była bardziej płynna można dodać odrobinę oleju kokosowego w stałej postaci. Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę z pozostałymi składnikami.
Do silikonowych foremek nakładamy roztopioną czekoladę, odrobinę na spód i boki ("kręcąc" foremką z czekoladą lub pomagając sobie łyżeczką, jeśli czekolada nie jest zbyt płynna). Tak napełnione foremki wkładamy do zamrażalnika, aż dobrze stwardnieją.
Jak już czekolada się zamrozi, do każdej z foremek nakładamy po 1-2 łyżeczki musu, wyrównujemy wierzch do poziomu boków z czekolady i zalewamy pozostałą roztopioną czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Źródło: http://puszka.pl/przepis/8597-mietowe_pralinki_z_awokado.html
Pasta z awokado, tofu i migdałów
Składniki: dla 2 osób
1 awokado
małe opakowanie (ok.100 g) tofu
garść (30-40 g) płatków migdałowych
1 łyżka tamari lub sosu sojowego (shoyu)
ew. przyprawy według upodobania:-)
Przygotowanie:
Trzeba dokładnie zmiksować. I tyle. Idealne do smarowania pieczywa albo jako dodatek do dań.
Źródło: http://puszka.pl/przepis/3774-pasta_z_awokado_tofu_i_migdalow.html
SMACZNEGO
Komentarze do artykułu: Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu