Witamina F | ||

Jest to mieszanina niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. NNKT). Jest niezbędna dla skóry, leczy trądzik, przyczynia się do obniżenia masy ciała i wzrostu płodności. Z niej organizm produkuje wiele ważnych substancji. Jej działanie polega na hamowaniu reakcji organizmu przeciwko własnym antygenom, co jest ważne dla alergii i chorób z „autoagresji”, w których, obrazowo mówiąc, organizm sam siebie traktuje jako wroga, co jest wynikiem jego niewłaściwej oceny procesów i reakcji na nie. Witamina ta przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia. Ma działanie przeciwwysiękowe i żółciopędne. Zapobiega odkładaniu się złogów w drogach żółciowych i moczowych. Jest ważna w profilaktyce zawałów serca i udarów mózgu.
Przedłuża żywotność erytrocytów, zapobiega zwyrodnieniom naczyń. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływa na stan włosów, na skórę, paznokcie. Wzmacnia śródbłonek (razem z witaminą C i P). Przyspiesza gojenie się ran i odleżyn. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych. Wskazane jest stosować ją przy trądziku, łuszczycy, liszajach, oparzeniach, odleżynach. Jest jednym z czynników chroniących przed szkodliwym działaniem promieniowania rentgenowskiego. Przyspiesza spalanie tłuszczów obniżając masę ciała. Wykorzystuje się ją w leczeniu zapalenia żył, w zatorach, zaburzeniach miesiączkowania. Zapobiega zaparciom.
Oznaki niedoboru witaminy F
Suchość lub łojotok skóry, złuszczanie naskórka, krwawienia z nosa, zapalanie dziąseł i języka, pękanie warg i kącików ust, zapalenie sluzówek, wysięki naczyniowe oczu, wypadanie włosów, łupież, kruchość paznokci, głębokie bruzdowanie płytek paznokciowych, rozwarstwianie płytek paznokciowych, plamki na płytkach paznokciowych, brak połysku paznokci, spowolniony wzrost paznokci i włosów, łamliwość i rozdwajanie końcówek włosów, brak połysku włosów, złuszczanie przewodów słuchowych i małżowin usznych, zahamowanie regeneracji nabłonków, tkanki łącznej i chrząstek, zaburzenia w wytwarzaniu plemników i płodności, bolesne miesiączkowanie, patologiczne zmiany w nabłonkach płciowych u kobiet i mężczyzn, kłopoty z zajściem w ciążę lub utrzymaniem ciąży, nadżerki lub skłonność do nadżerek, bolesne miesiączkowanie, pękanie naczyń krwionośnych, wysięki naczyniowe w oczach, skłonność do zaskórników, ropni i wyprysków, przedwczesne siwienie włosów, zmiany zwyrodnieniowe naczyń krwionośnych, skłonność do czyraczności i miażdżycy.
Wskazania do stosowania:
wszystkie rodzajów trądziku, łuszczyca, świerzbiączka, dermatozy, toczeń rumieniowaty, liszaje, czyraczność, owrzodzenia, odleżyny, sklerodermia, oparzenia, rany, wysięki naczyniowe, zapalenie żył, zatory, zapobieganie zawałom i miażdżycy, cukrzyca, upławy, wypryski, zaburzenia miesiączkowania, nadżerki, profilaktyka nadżerek, gościec przewlekły, zespół napięcia przedmiesiączkowego, choroby zapalne i zakażeniowe oczu, plamice, uszu i gardła, choroby dziąseł, stany zapalne jelit, odbytu i żołądka, choroby włosów i paznokci, kamica moczowa i żółciowa, nadciśnienie, zatrucia, choroby alergiczne, cykliczna bolesność sutków, nawracające zakażenia bakteryjne i wirusowe (w tym wirusowe zapalenie wątroby), nadpobudliwość u dzieci i dorosłych.
Czasami za witaminę (F) uważa się także nienasycone kwasy tłuszczowe, nie jest to jednak powszechnie zaakceptowany pogląd. Czasami do witamin zaliczane są też Kwas liponowy (rzekoma witamina N) oraz seria związków oznaczanych jako witaminy B z indeksem wyższym niż 12, np: kwas orotowy (B13), kwas pangamowy (B15) amigdalina (B17) – nie jest to jednak powszechnie przyjęte
Podział ten jest istotny z co najmniej dwóch powodów:
* czynniki zaburzające metabolizm tłuszczów w zakresie ich trawienia i wchłaniania, będą zaburzały metabolizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
* witaminy rozpuszczalne w tłuszczach stosunkowo łatwo przedawkować, gdyż kumulują się w tkankach bogatych w lipidy. Z kolei witaminy rozpuszczalne w wodzie (z wyjątkiem witaminy B12) nie są magazynowane, ich nadmiar wydalany jest z moczem w ciałku nerkowym. W związku z tym, witaminy rozpuszczalne w wodzie, poza B12, w odróżnieniu od rozpuszczalnych w tłuszczach, muszą być stale dostarczane do organizmu.
Występowanie:
Witamina F występuje przede wszystkim w wielu olejach roślinnych (linolenowy, kwas linolowy). Naturalnym źródłem jest więc olej ogórecznikowy, dyniowy, z pestek czarnej porzeczki, olej wiesiołkowy, tran, olej migdałowy, makowy, korkoszowy, lniany, arachidowy, słonecznikowy, orzechy, kiełki pszenicy, tran, ryby morskie, pełne mleko, oliwa z oliwek soja, pestki słonecznika, nasiona dyni, migdały i owoce avocado.
Jak ważną sprawą jest odpowiedni poziom NNKT (witaminy F) w pożywieniu najbardziej spektakularnie przekonała się o tym profesor Joanna Budwig, niemiecka biochemiczka, która w swojej barwnej praktyce terapii właściwą dietą leczniczą uzyskiwała do 90% wyleczeń z nowotworów złośliwych, gdy udało jej się na czas uzupełnić NNKT u swoich chorych.
Dieta dr Budwig została opracowana przez wybitnego niemieckiego doktora Johanna Budwig. Owa dieta jest pomocna w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, miażdżyca, nowotwory, alergia,depresja, dermatozy. Dieta w szczególności dostarcza orgaizmowi tłuszcze omega-3, błonnik, węglowodany złożone i antyoksydanty. Leczenie tą dietą jest skuteczne i ma niebywałe efekty.
Podstawowym źródłem energetycznym i równocześnie spalającym zbędną tkankę tłuszczową jest olej lniany. Dieta Dr Budwig katagorycznie zabrania spożywania innych tłuszczów takich jak oleje, margaryny, majonezy. Należy zrezygnować ze smażonych produktów, tłustego nabiału, mięsa.
Komentarze do artykułu: Witamina F