Witamina A | ||
Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub ślepota zmierzchowa. Najwięcej prowitaminy A zawierają: marchew, liście brokułu, słodkie ziemniaki (wilec ziemniaczany), jarmuż, szpinak, dynia, kapusta warzywna pastewna.
Artykuły:
Witamina A
Data dodania: 2011-01-09 19:27:39, Dodane przez: Kuba
Wyświetlony 6209 razy, Komentarzy: 0Jednym z najlepiej rozpoznanych niedoborów naszych czasów jest niedobór witaminy A. Jego przyczyną jest nie tylko niedostateczne spożycie bogatych w tę witaminę zielonych i żółtych warzyw. Duże ilości witaminy A znajdują się w zwierzęcej wątrobie, lecz obecnie jej spożywanie może być nie korzystnym rozwiązaniem, nie tylko ze względów etycznych lecz także z uwagi na fakt, że przemysłowo hodowane zwierzęta są nafaszerowane chemikaliami, hormonami i lekarstwami, które gromadzą się w ich wątrobach ( podobnie jest z naszymi też gromadzą wszystkie toksyny i dlatego dobrze jest stosować okresowo regularne oczyszczania wątroby).