Jagody Goji - smaczne lekarstwo | ||

Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu, wymieniając m.in.: pomoc w schorzeniach wątroby, wzmacnianie i regulację pracy układu trawiennego, poprawę ostrości widzenia, wspomaganie funkcjonowania układu odpornościowego, poprawianie potencji, wzmacnianie organizmu, korzystne oddziaływanie na ogólną kondycję fizyczną organizmu, opóźnianie procesów starzenia.
Dietetycy są zdania, że Goji to jeden z bardziej wartościowych owoców świata.
Kolcowój pochodzi z gór Himalajów, stamtąd wraz ze sztormem, jego nasiona przeniosły się do Ameryki Północnej i dalej do Europy. W Azji dobroczynne właściwości jagód goji znane są już od dwóch tysięcy lat. Każdego roku, w sierpniu, odbywa się kilkudniowy festiwal, podczas którego Chińczycy oddają hołd tej niezwykłej roślinie. Goji już od zamierzchłych czasów tworzy niepodzielną część jadłospisu obywateli gór Himalajów. Nie jest jasne, jak Kolcowój (Jagody Goji) uzyskał swoją nazwę, ale najprawdopodobniej według nazwy obszaru Gojal, gdzie na podgórzu Himalajów najwięcej ta cudowna roślina występuje. Tajemnica uprawiania rośliny Goji była przekazywana z generacji na generację przez ludność tego urodzajnego kraju również do pozostałych dolin. Roślina w ciągu lat rozszerzyła się do Tybetu, Chin, Indii i Mongolii.
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał goji. Podobno jego ekstremalna długowieczność jest dobrze udokumentowana. Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.
Z jagodami goji związana jest także legenda, która powstała w osiemnastym roku za panowania dynastii Tang. Historia głosi, że do wybudowanej studni przy buddyjskiej świątyni, przez wiele lat wpadały owoce goji z drzew rosnących nieopodal. Dzięki temu woda nabrała magicznych właściwości, a pielgrzymi gaszący nią pragnienie, zachowywali bardzo dobre zdrowie i dożywali późnych lat bez oznak starości - siwizny, pogorszonego wzroku, tracenia zębów. Jak się okazało, legenda ta nie była daleka od faktów. Cenny skład jagód kolcowoju wskazuje na ich niesamowite lecznicze i odmładzające właściwości.
*Do najważniejszych jego składników należą:*
* Aminokwasy, a przede wszystkim izoleucyna i tryptofan.
* Specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego.
* Nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego.
* Witaminy: witamina C znajdująca się w owocach w ilości większej niż w pomarańczach; witamina E, rzadko spotykana w innych owocach; witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6.
* Karotenoidy: beta-karoten w ilości większej niż w marchwii; zeaksantyna stanowiąca prawie 80% karotenoidów zawartych w Goji - wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana z powodzeniem w zaćmie. Jest także skuteczna w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi; luteina; likopen.
* Betaina niezbędna do produkcji w wątrobie choliny - czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA.
* Fizalina związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach).
* Składniki mineralne: Żelazo, składnik hemoglobiny, biorący udział w transporcie tlenu w organizmie oraz mioglobiny występującej w mięśniach i przenoszącej tlen w komórce. Podaje się, że owoce Goji zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy. Wapń, wchodzi w skład kości, jest aktywatorem enzymów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, skurczach mięśni szkieletowych i serca. Cynk bierze udział między innymi w procesie mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek, kieruje kurczliwością mięśni. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Selen - zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego i odpowiada za ruchliwość plemników. U kobiet w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.
* Flawonoidy o znanych powszechnie właściwościach przeciwutleniających.
* Fitosterole: beta-sitosterol - czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy.
* Solavetivon - silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.
Jagody goji są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg!
Zalecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwałe stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.
Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.
Przeciwwskazania stosowania jagód goji dotyczą jedynie kobiet w ciąży i karmiących piersią, prócz tego zalecane one są każdemu w każdym wieku, jako perfekcyjny naturalny suplement zapewniający zdrowie i długowieczność.
Gorąco polecamy !
Komentarze do artykułu: Jagody Goji - smaczne lekarstwo
Klaudia
Mozaika
moni
ktosia
Od lat chorowałam na bielactwo w tej chwili bez innych leków zaczyna się repigmentacja.
Co oznacza ,że organizm zaczyna wracać do równowagi. Mam też cukrzycę , ale udało mi się przejść na zioła , dietę i spacery. Z tym ,że Goję używam własnie przed spacerami bo ma cukry proste i podnosi poziom cukru ale szybko i na krótko tzn akurat po godzinnym spacerze jest ok.
Gdy w wakacje przestałam je jeść waga poszła mi w górę o 2 kg - teraz po miesiącu już jest ok.
Nie jestem marketingowcem ani nikomu nic nie sprzedaję.
Nie wiem czy na każdego podziała i w jakim stopniu teraz efekty są łagodniejsze ale i tak widoczne - stopniowa obniżka wagi i ładny wygląd skóry / skóra ładnie się wchłania i nie mam z tym problemów/