Ten „niewinny” napój zagraża twojemu życiu | ||

Przemysł spożywczy chce byśmy wierzyli, że mleko jest napojem zdrowym i niewinnym. To trwa od czasu przyjaznego rozwoziciela mleka. Ale czytelnicy Health Watch znają prawdę. Teraz nowe badanie wykazuje, że picie mleka jest groźniejsze niż uważaliśmy.
W rzeczywistości może pomóc cię zabić.
Szwedzcy naukowcy chcieli dowiedzieć się czy mleko naprawdę jest „dobre dla organizmu”, a szczególnie chcieli odkryć związek między piciem mleka i ryzykiem złamań… i umieralnością.
Przyjrzeli się historiom ponad 100.000 osób w wieku 39-79 lat. Badali kobiety przez 20 lat, a mężczyzn mogli zbadać tylko przez około 10 lat.
U kobiet pijących 3 lub więcej szklanki mleka dziennie było 93% większe prawdopodobieństwo zgonu, niż u pijących 1 lub mniej szklanek. Jest to dość skandaliczne… Ale wykryli także, że z każdą wypijaną szklanką mleka szansa zgonu wzrastała o 15%. [1]
Każde z nich samo w sobie jest złe… ale sytuacja staje się jeszcze bardziej niepokojąca kiedy te liczby zbada się dalej…
Wysoka konsumpcja mleka sprawiła, że kobiety miały o 90% większe prawdopodobieństwo zgonu w wyniku choroby serca. Podnosiła także o 44% śmiertelność na raka. Zwiększała również ryzyko u mężczyzn… ale nie w tak dużym stopniu. Ich prawdopodobieństwo zgonu wynosiło średnio „tylko” 10%. Nie zapominajmy, że naukowcy badali ich tylko przez połowę okresu – 10 lat. Ale ryzyko umieralności było tylko jednym aspektem tego badania…
Jak powiedzieliśmy, badali również ryzyko złamań. I ich odkrycie jest szokujące…
Opinia, że mleko pomaga budować mocne kości to mit w najlepszym przypadku. Ich wyniki wykazały, że mleko – wypijane nawet w dużych ilościach – nie wpływało na zmniejszenie tego ryzyka. W rzeczywistości, 3 szklanki mleka dziennie zwiększały to ryzyko o około 16%. Ryzyko złamania biodra było nawet wyższe – przerażające 60%. I uważają, że wiedzą dlaczego…
Mleko jest ważnym źródłem D-galaktozy, stanowi około połowę laktozy – cukru w mleku. Badania wiążą ten składnik ze starzeniem… a nawet skróconą długością życia. Jest tak z powodu stresu oksydacyjnego i szkody powstałej w wyniku chronicznego stanu zapalnego… [3] Ale nie zauważyli tego skutku w produktach sfermentowanych.
Jest tak dlatego, ze sfermentowany nabiał – czysty jogurt, pewne sery i kefir – produkuje się z bakterią Lactobaccillus. Ona zjada laktozę i zamienia ją w kwas mlekowy. Mniejsza ilość D-galaktozy… oznacza mniejszy stan zapalny. Dowód? Konsumpcja tych produktów prowadzi do 15% redukcji w złamaniach i ryzyku umieralności u kobiet. [4]
To badanie może załamać… Ale nas to nie dziwi. Wypijanie kupowanego w sklepie mleka to jak wypijanie czystego zapalenia. Jest tak dlatego, że homogenizacja i pasteryzacja ‚wygotowują’ z niego wszystkie substancje odżywcze. Zapomnij o wapniu, wit. D i innych korzyściach z mleka, jakie rzekomo ma ci przynosić… Chyba że masz dostęp do świeżego mleka z gospodarstwa, w przeciwnym wypadku przestań je pić w ogóle.
Komentarze do artykułu: Ten „niewinny” napój zagraża twojemu życiu
Karolina
Znafca
bob