• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Przestroga dla odchudzających się

Data dodania: 2013-02-28 00:43:58, Dodane przez: maskarade
Wyświetlony 5367 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Przestroga dla odchudzających się
Oryginalny obraz: http://userserve-ak.last.fm/serve/_/66800250/Aspartam+y.png
Wejdź do sklepu po zdrowie:
  • Stewia (Stevia) naturalny słodzik w proszku - 150g
    Tylko: 15 zł

    Kup Teraz!

    Stewia (Stevia) naturalny słodzik w proszku - 150g - Stewia to naturalny słodzik, który nie zawiera kalorii, a jest słodszy od białego cukru. Nie powoduje próchnicy zębów. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, czyli jest bezpieczna dla diabetyków. Jest odporna na wysokie temperatury, czyli może być używana do gotowania i pieczenia. Zawiera wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie chorób serca, postanawia zrzucić zbędne kilogramy wykluczając z diety cukier rafinowany (i słusznie) zastępując go sztucznym słodzikiem – aspartamem (niesłusznie). Okazuje się, że sztuczne słodziki do których należy aspartam i sacharyna wprowadzają organizm w błąd wysyłając do mózgu fałszywe informacje. Są słodkie, a jednocześnie nie dostarczają nam energii w postaci kalorii.

Szczury karmione na przemian słodzikiem i glukozą tracą orientację, czy spożywają cukier dostarczający energii, czy słodzik. Słodki smak jest postrzegany przez mózg jako źródło dużej dawki energii. Oszukiwany przez pozbawiony tej energii słodzik, mózg przestaje utożsamiać słodkości z energią i wciąż domaga się dużych dawek energii niezależnie od tego czy już ją otrzymał wraz z prawdziwą glukozą. Szczury poddane eksperymentowi ciągle przybierały na wadze, ponieważ ich metabolizm nie nadążał z przyswajaniem kalorii. Podobnie człowiek, który zastępuje wszystkie słodkości sztucznym słodzikiem przyczynia się do tego, że mózg przestaje czuć się zaspokojony po otrzymaniu dawki glukozy wywołując ciągłe uczucie głodu. Takie odchudzanie więc paradoksalnie przyczynia się do większego apetytu i spożywania większej ilości wysokoenergetycznych pokarmów.
Dodatkowo miłośnicy aspartamu narażają się na szereg poważnych dolegliwości. Przypomnijmy sobie, krótką historię aspartamu. Aspartam (E951) został odkryty przez przypadek w 1965 roku przez Jamesa M. Schlattera podczas prac nad środkiem pomagającym poradzić sobie z problemem czyraków. W procesie krystalizacji aspartamu dostał się on na palce Jamesa M. Schlattera. Kiedy polizał palec, odkrył że substancja jest bardzo słodka. Dziewięć lat później firma Searle zwróciła się do Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) z wnioskiem o dopuszczenie aspartamu do obrotu jako środka spożywczego. Badania nad aspartamem prowadził dyrektor  Laboratorium Uniwersytetu Wisconsin dr Harry Waisman. Spośród siedmiu małp, którym podawano aspartam jedna zmarła, a pięć zachorowała na silną epilepsję. Ponieważ dr Waisman nagle w 1971 roku zmarł, jego badań nie uwzględniono we wniosku do FDA.

Neurolog John W. Olney ustalił, że mózgi myszy spożywających aspartam ulegały znacznym uszkodzeniom. Te badania również nie zostały uwzględnione we wniosku. W 1971 roku pracownica laboratorium firmy Searle (producenta aspartamu) Ann Reynolds stwierdziła u aspartamu działanie uszkadzające układ nerwowy. Również to badanie nie zostało uwzględnione w piśmie do FDA. W 1981 roku FDA uznała aspartam za nieszkodliwy i bezpieczny dla zdrowia. Był to pierwszy rok prezydentury Ronalda Reagana, którego współpracownikiem był Donald Rumsfeld, prezes zarządu firmy Searle. Wkrótce kierownictwo FDA zmieniło się i wydało oświadczenie, że aspartam jest nieszkodliwy. Neurolodzy powiązali jednak znaczny wzrost zachorowań na złośliwe nowotwory mózgu w USA w latach 1975-1992 z wprowadzeniem na rynek aspartamu (zresztą w 1985 roku firmę Searle przejął gigantyczny koncern Monsanto nadając jej nową nazwę NutraSweet. Na temat firmy Monsanto w kontekście nieuczciwych praktyk związanych z żywnością GMO pisaliśmy już wielokrotnie).

 W 2005 roku niezależna włoska fundacja Ramazzini przeprowadziła badania, które ujawniły ogromny wzrost przypadków zachorowań na raka u szczurów spożywających aspartam. Niemniej nadal stosowany jest on jako słodzik i występuje w ponad 6000 produktów żywnościowych na naszym rynku. Warto zastanowić się i uważnie przeczytać etykietkę przed decyzją o uznaniu jakiegoś produktu light za zdrowy i odchudzający.

Spośród substancji słodzących, osobom chcącym zrzucić pare kilo polecamy roślinę o nazwie stewia. Jest nieszkodliwa i całkowicie naturalna, a poza tym, że bez zbędnych kalorii nadaje potrawom słodki smak, ma silne właściwości przeciwpasożytnicze.

Komentarze do artykułu: Przestroga dla odchudzających się

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Przestroga dla odchudzających się:
  • Aspartam - historia pewnej trucizny

    W 1971 Ann Reynolds – pracownik laboratorium G.D Searle potwierdziła neurotoksyczność aspartamu podawanego myszom. Badania te także zostały zignorowane. W 1974 (przed wypuszczeniem Aspartamu na rynek) Dr. John Olney, James Turner i Label, Inc. (Legal Action for Buyers' Education...
  • Aspartam E-951

    Powszechnie dziś używany sztuczny słodzik, aspartam, uznać można za kamień milowy w historii przemysłu dietetycznego, który powoduje nowotwory mózgu, ślepotę i choroby układu limfatycznego.
  • Aspartam E951 - rakotwórcza słodycz (HQ)

    Aspartam - E951 (nazwa systematyczna: ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny) The New England Journal of Medicine- ilość zaburzeń neurologicznych (stwardnienie rozsiane) i raków mózgu wzrosła znacząco.
  • Produkty typu Light – nie dajmy się nabrać

    Czy produkty o obniżonej zawartości cukru lub tłuszczu są faktycznie mniej kaloryczne i zdrowsze od tych pełnowartościowych? Czy sięgając po produkty tak nachalnie zachwalane przez reklamę faktycznie pomagasz swojemu zdrowiu?
  • Rakotwórcza substancja

    W roku 1983 wprowadzono na rynek do powszechnej sprzedaży nową substancję - aspartam, która nigdy wcześniej nie była obecna w diecie ludzi. Już rok później gwałtownie wzrosła, i systematycznie wzrasta dalej, liczba zachorowań na nowotwory mózgu, cukrzycę, stwardnienie rozsiane jak...
Filmiki podobne do Przestroga dla odchudzających się:

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #2 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #3 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Szkodliwa żywność
Ten „niewinny” napój zagraża twojemu życiu Szwedzcy naukowcy chcieli dowiedzieć się czy mleko naprawdę jest „dobre dla organizmu”, a szczególnie chcieli o ... Więcej »
Jedz, pij, żuj i cho-ruj! (Ty i Twoje dzieci) W składzie gumy Orbit mamy niemal same chemikalia – substancje silnie zakwaszające ustrój. A gumy Orbit dla dzieci? ... Więcej »
Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych tr ... Więcej »
Przestroga dla odchudzających się Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie ch ... Więcej »
Sól kuchenna Nadmiar soli powoduje obciążenie nerek, przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic, podwyższa ciśnienie krwi, pr ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Szkodliwa żywność
Lista najbardziej szkodliwych dla nas pokarmów Oto kilka produktów, których powinniśmy unikać dla lepszego zdrowia Więcej »
Woda czy Coca Cola? Kość w szklance z Coca Colą rozpuści sie w 2 dni. Coca Colą można wyczyścić rdzę i tłuste plamy. Dystrybutorzy ... Więcej »
Lista 5 najgorszych produktów żywnościowych Pączki, kolorowa woda gazowana, frytki, chipsy, smażone owoce morza to wg dr Josepha Mercoli produkty, których nie na ... Więcej »
Cukier zabójca Cukier w postaci monosacharydów lub dwusacharydów znajdujemy w pożywieniu takim, jak słodycze, owoce, masło orzecho ... Więcej »
Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych tr ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.