Dwutlenek siarki | ||

Temperatura topnienia -75,5oC wrzenia -10oC
Dwutlenek siarki jest trujący dla człowieka, zwierząt, niektórych bakterii (własności bakteriobójcze) i pleśni, a także szkodliwy dla roślin.
Rozpuszczalny w wodzie (daje kwas siarkawy) i acetonie. W obecności katalizatora utlenia się tlenem z powietrza do SO3. Otrzymywany przez spalanie S lub H2S w tlenie, przez prażenie rud siarczkowych:
4FeS2 + 11O2 › 2Fe2O3 + 8SO2
Jest stosowany do produkcji siarczynów, kwasu siarkowego VI i różnych soli, do bielenia (w przemyśle tekstylnym i papierniczym), dezynfekcji (znany już w starożytności) i jako czynnik chłodniczy. Jest wykorzystywany również w żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią (np. w przypadku owoców suszonych).
Dwutlenek siarki jest produktem ubocznym spalania kopalnych, tym przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery (smog).
Konserwowane dwutlenkiem siarki są często owoce. Ten utleniający związek zapobiega ciemnieniu owoców, ale u osób wrażliwych może wywoływać nudności, bóle głowy i biegunkę. Z tego powodu prawo określa limit E 220, jakiego producenci nie mogą przekroczyć. Jeśli E 220 został dodany do suszonych owoców, informacja taka powinna znaleźć się w składzie na opakowaniu.
Dwutlenek siarki może też wywoływać astmę, skurcze i zapalenie oskrzeli. Obniża ciśnienie, a także niszczy w pokarmach witaminy A i B1. Jest mutagenny dla zwierząt.
Komentarze do artykułu: Dwutlenek siarki
annaaaa
xAnonymous
+ The.Luciferian.Doctrine.pdf #3.1+
KO
maskarade
Zenon Piwko
Trochę lipa.