Żelazo | ||
Pierwiastek ten w hemoglobinie i mioglobinie służy do transportu, a także kumulowania molekularnego tlenu.
Zawarty w enzymach bierze udział w przemianach aerobowych (procesy biochemiczne z udziałem tlenu),
wchodzi w skład cytochromów (białek uczestniczących w transporcie elektronów w procesie fosforylacji oksydacyjnej).
Przyczynia się do tworzenia wysokoenergetycznych wiązań fosforowych oraz wchodzi w skład otoczki mielinowej i wypustek neuronów.
Niedobór tego minerału prowadzi do chronicznego zmęczenia, bladości, drażliwości, wypadania włosów, łamliwości paznokci, słabej odporności oragznimu i anemii.
Artykuły:
Żelazo - obalamy mit
Data dodania: 2011-12-09 13:20:21, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 11359 razy, Komentarzy: 6Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też nie. Często prowadzi to do przedawkowania żelaza, ponieważ organizm ludzki nie posiada żadnych aktywnych zdolności usuwania nadmiaru żelaza.