Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: RyżWielu ludzi po raz pierwszy zetknęło sie z fluorem w latach 50. Wtedy właśnie zaczęto dodawać go do pasty do zębów, co miało zapobiec nieprzyjemnym wizytom u dentysty. Mało kto jednak wie, że substancja ta była wykorzystywana już wcześniej, jednak w zupełnie innym celu.Fluor istotnie wzmacnia szkliwo zębów, lecz jest także wysoce trujący i może powodować szereg chorób somatycznych i psychicznych. Opublikowane niedawno badania wykazały, że fluor dodawany do wody może spowodować poważne zaburzenia natury genetycznej.Od czasów II Wojny światowej nie przeprowadzono jednak dokładnych badań nad szkodliwością fluoru. Wielu specjalist&oacu...
Artykuł napisany na podstawie książki Alex Jack i Gale Jack "Leczyć ryżem".
Ryż uprawia się niemal w każdym klimacie i środowisku (od Alaski do Australii) i uznaje za podstawę zdrowej, planetarnej kuchni. Wydane w 2000 roku Amerykańskie wskazania rządowe zalecają, aby „spożywać posiłki, których głównymi składnikami są: ryż, makaron, placki kukurydziane lub chleb razowy. We wskazaniach, którym towarzyszy piramida odżywiania, wyjaśnia się też, że pełne ziarna zbóż mogą chronić prze...
Ryż jest znany w Chinach od ok. 5000 r. p.n.e. To jedna z najczęściej występujących na świecie roślin uprawnych – zaraz po pszenicy. Ryż stanowi podstawę wyżywienia połowy ludzkości.Dziś plantacje ryżu można spotkać niemal na całym świecie. Uprawia się go na wodnych albo suchych polach. Jednak najbardziej cenione są odmiany pochodzące z plantacji wodnych. W zależności od odmiany ryż dojrzewa 100–250 dni. Dojrzały ścina się po spuszczeniu wody, suszy się w suszarniach lub na groblach, zawieszony na żerdziach. Jest smaczny, pożywny i zawiera bardzo niewiele kalorii, zatem jest znaczący dla osób na dietach odchudzających. 100 g ugotowanego ryżu to 93&...