Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: ProduktyDo fermentowanych produktów sojowych należą : tempeh, miso, tofu, sosy sojowe i natto. Żywność fermentowana nie tylko zawiera sporo cennej witaminy B12 ale także ułatwia jej wchłanianie. Białko i inne składniki odżywcze dostarczane są w łatwiejszej do strawienia postaci, gdyż wcześniej zostają wstępnie przetrawione przez bakterie i drobnoustroje. Proces fermentacji w zasadniczy sposób zmienia charakter pożywienia – nadaje produktom zdolność do ekspansywnego oddziaływania na organizm.
W KILKU ZDANIACH O WŁAŚCIWOŚCIACH
Tempeh pochodzi z Indonezji, wytwarza się go z ziaren lekko podg...
Drożdże z mąką i wodą (w ciastkach) produkują kwas fitynowy, który kradnie minerały z organizmu. Najlepiej jadać chleb na zakwasie. Zboża tzw. twarde, takie jak ryż brązowy, orkisz, pszenica, jęczmień, owies dobrze jest na noc namoczyć w zakwaszonej wodzie, aby unieczynnić kwas fitynowy (wiąże minerały). Rano wodę odlać i do gotowania zalać swieżą....
Czy produkty określane przez producentów mianem "light" są zdrowsze, mniej kaloryczne? Warto wydawać większe pieniądze na tego typu żywność? Odpowiedź na te pytania może nie być wcale taka prosta.Dzisiaj zastanowimy się, czy produkty o obniżonej zawartości cukru lub tłuszczu są faktycznie mniej kaloryczne i zdrowsze od tych pełnowartościowych. Włączając telewizor, przeglądając gazety ciągle widzimy reklamy tego typu wyrobów. Aktualnie, gdy hasło „żyj-zdrowo” stało się bardzo modne i na czasie producenci prześcigają się w dostarczaniu na rynek produktów o obniżonej zawartości poszczególnych składników. Nie dziwmy się im, sami na...
Jak współczesna medycyna żywienia zapatruje się na żywienie wegetariańskie bądź wegańskie?Największe medyczne bądź żywieniowe organizacje na świecie, takie jak American Dietetic Association (Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków), British Dietetic Association (Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków), Dieticians of Canada (Dietetycy Kanady) uznają prawidłowo skomponowane diety wegetariańskie i wegańskie jako odpowiednie na każdym etapie rozwoju człowieka, włączając w to dzieciństwo, ciąże, czy karmienie piersią.
Prowadzi Pani badania dotyczące wpływu diet roślinnych na zdrowie i rozwój ...
W dobie Mc'Donalda, białego "wacianego" pieczywa, bezwartościowego mleka i margaryny, pewne rodzaje jedzenia poszły w zapomnienie. Jednym z produktów kiedyś obecnym powszechnie w naszej diecie - a którego spożycie w ostatnich dekadach dramatycznie spadło – są produkty pełnoziarniste, tzw. "Pełne Ziarna".Zboża w postaci pełnoziarnistej były podstawowym pożywieniem prawdopodobnie już od paleolitu. Twierdzi się nawet, że to dzięki zbożom ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia. Tego typu pożywienie można łatwo i długo przechowywać, jest niezwykle pożywne, proste w przygotowaniu do zjedzenia oraz stosunkowo proste w uprawie. Niestety, w drugiej połowie XX wiek...
Zboża z pełnego przemiału są podstawą zdrowej diety. Powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia, najlepiej jeżeli uprawiane są organicznie i niemodyfikowane genetycznie. Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Niestety dziś są trochę pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. A szkoda, ponieważ obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B)dzięki obecności błonnika mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Trawienie węglowodanów złożonych zawartych w zbożach to proces bardzo zr...
Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też nie. Często prowadzi to do przedawkowania żelaza, ponieważ organizm ludzki nie posiada żadnych aktywnych zdolności usuwania nadmiaru żelaza.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku żelaza niehemowego, które wchodzi w skład pokarmów pochodzenia roślinnego. Jest ono trudniej przyswajalne, ale za to organizm może kontrolować poziom występowania ż...