Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: OdżywianieDużo mówi się o tym co powinniśmy jeść, co jest zdrowe, jakie ma pierwiastki, na jaki organ działa itd...... Ale może zanim zagłębimy się w takie detale zatrzymajmy się na chwilę i zastanówmy się po co w ogóle jemy? Jemy przede wszystkim, bo potrzebujemy energii. Jedzenie pokarmów jest jedną z metod produkowania energii, która potrzebna jest nam do wykonywania naszych czynności życiowych.Jeśli jemy za dużo lub rzeczy ciężkostrawne, dużo energii tracimy też na trawienie tego co jemy. Wyliczono, że ludzie jedzą około 10 razy więcej niż potrzebują. A jak i co jesz ty?Warto jest też rozważyć koncept jedzenia i odżywiania się. Można je...
Uczucie głodu towarzyszy każdemu człowiekowi i jest sygnałem, że organizm domaga się dostarczenia mu koniecznych składników pokarmowych i budulcowych. To jeden z podstawowych instynktów, dzięki któremu człowiek jako gatunek przetrwał i skolonizował Ziemię. W czasach prehistorycznych zdobycie jedzenia na potrzeby bierzące i przetrwanie zimy było nie lada wyzwaniem. W czasach wojen głód był wszechobecny i zrozumiałe jest, że ludzie żyli z głęboko zakorzenioną obawą przed niedoborem pożywienia i cenili każdy okruszek chleba.Obecnie, większość z nas nie musi obawiać się braku żywności, jednak uczucie głodu budzi nieuzasadnione obawy. Pomimo, iż nie ma za...
Współczesna medycyna akademicka uznaje Hipokratesa, lekarza żyjącego ponad 2400 lat temu, za prekursora nowoczesnej sztuki leczenia. Medycyna ta, według założeń twórcy, oparta była na racjonalnych przesłankach, traktowała chorego człowieka jako jedność duchowo-cielesną, dostrzegała zależność pomiędzy jego stanem zdrowia a sposobem odżywiania, nakazywała lekarzowi wspomagać uzdrawiające siły natury i zdolność organizmu ludzkiego do samoleczenia.
Hipokrates, mimo iż nie miał mikroskopu i nie znał skomplikowanych procedur diagnostycznych postawił śmiałą tezę:
„Choroby są procesem pozbywania się toksyn z organiz...
Oprócz syntetycznego kompendium wiedzy o świadomym odżywianiu, macie Państwo przed sobą także bodziec do zastanowienia się nad swoją dietą i zachętę do jej ewentualnej zmiany. Wszystko oprawione w mnóstwo faktów i napisane lekkim, przystępnym językiem. Książka rewiduje cywilizacyjne pomyłki dotyczące m.in. spożywania produktów mlecznych i jedzenia mięsa. Jej treść na pewno zainteresuje osoby dbające o zdrowie własne i rodziny. Można powiedzieć, że jest to Biblia zdrowego myślenia i odżywiania, będąca szczególnym uzupełninieniem bestselleru „The Wellness Revolution” Paula Zane Pilzera. "Dieta, która żywi i lecz...
Każdy z nas zapewne słyszał o uzależnieniu od narkotyków, alkoholu, lekarstw i zdaje sobie sprawę jakie zagrożenia niosą dla organizmu, czy otoczenia. Do tej niechlubnej listy należy dopisać kolejną pozycję – nałóg jedzenia.Czy możliwe jest, by jedzenie straciło swoją funkcję odżywczą i stało sposobem na przetrwanie, pocieszycielem w dzisiejszej stresogennej rzeczywistości?Odpowiedź na to pytanie jest niestety pozytywna.Większość osób z nadwagą, /a czasami nawet i te, które z powodu szybkiego metabolizmu są szczupłe/ jest uzależniona od jedzenia. Przy niskiej zawartości składników odżywczych i niezliczonych ilości kalorii sk...
Zapraszamy na serię wykładówwe Wrocławiu z Agnieszką Biernat, specjalistą ds. promocji zdrowia i dietoprofilaktyki, edukatorem zdrowia.Ekokulinaria – zdrowa kuchnia przy małym budżecie - termin: sobota, 18 kwietnia, godz. 09:30-11:30Zależy Ci na tym by Twoje posiłki zawierały jak mniej niepożądanych dodatków (pestycydy, bakterie, pasożyty) niestety nie masz dostępu do produktów eko lub bio, a chcesz zdrowiej żyć? te szkolenie jest właśnie dla Ciebie.Aby ciało nie rdzewiało a my wraz z nim - termin: sobota, 11 kwietnia, g...
Czy wiesz, dlaczego woda to życie? Ile powinniśmy jej wypijać i na co zwracać uwagę wybierając wodę?
Woda jest niezbędna dla funkcjonowania naszego organizmu. 80% chorób ma związek ze złą jakością wody i nie dotyczy to tylko brudnej wody ale również tej butelkowanej ubogiej w związki mineralne (Badania Światowej Organizacji Zdrowia).
Fakty na temat wody i jej spożycia:
* brak odpowiedniej ilości wody jest główną przyczyną Twojego zmęczenia, bólu głowy czy zaparć;
* picie ponad 1 litra wody dziennie zmniejsza ryzyko powstania raka okrężnicy oraz pęcherza o okoł...
Na długie zimowe wieczory polecam książkę „Nowoczesne zasady odżywiania”, która jest prawdziwym przełomem w dziedzinie żywienia i odpowiedzią na pytania nurtujące nas od wielu lat.Autor książki - dr Campbell jest emerytowanym profesorem Katedry Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella, jest również autorem cenionych artykułów naukowych. Badanie chińskie opisane w książce jest swego rodzaju podsumowaniem dwudziestoletniej współpracy z Uniwersytetem Cornella i Oxford oraz Chińską Akademią Medycyny Profilaktycznej.W „Nowoczesnych zasadach odżywiania” z dużą wnikliwością przedstawione zostało zagadnienie głównych p...