Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: MajeranekOregano to wieloletnia, odporna na chłody roślina. Inna nazwa dla tej niezwykłej rośliny to lebiodka pospolita czy też dziki majeranek. Oregano pochodzi z Grecji i charakteryzuje się różowo-fioletowymi kwiatami porastającymi śródziemnomorskie wzgórza. Oregano w swoim domu uważane jest za symbol szczęścia.W Średniowieczu olej z oregano był popularny w środowiskach zielarskich i przepisywany był na bóle zębów. Przepisywany był też na łagodzenie problemów z trawieniem, jako środek moczopędny, jak również jako antidotum na jadowite ugryzienia, zewnętrznie używany na swędzenia skóry.Popularny jest też olejek...
Nieodłącznym elementem zdrowej kuchni są przyprawy. Poza nadawaniem smaku i aromatu mają również silne działanie energetyczne, uławiają trawienie posiłków a także wzbogacają organizm w witaminy i minerały. Wiele z nich ma też cenne właściwości lecznicze. Warto zapoznać się bliżej chociażby z tymi najpopularniejszymi w naszej kuchni.
Bazylia – pochodzi z Indii, ma lekko korzenny zapach i orzeźwiający smak. Jest bogata w witaminy A, C, B oraz żelazo, potas, magnez i wapń. Działa wspomagająco na układ trawienny, ma też działanie przeciwdepresyjne i uspokajające. Dodawana jest do sałatek, surówek, zup, potraw z pomidor&oa...
Spożywanie ziół to bardzo cenny i prosty sposób na zdrowie. Przedstawiam kilka ziół, które używane są jako przyprawy w naszych kuchniach, a także kilka przepisów jak wykorzystać do potraw mieszanki różnych ziół w celach leczniczych.Lubczyk - roślina ma bardzo oryginalny, korzenny, intensywny zapach i smak. To od tej przyprawy pochodzi smak i zapach "maggi" - chemicznej przyprawy do zup, sosów i innych potraw. Do wykorzystania w potrawach używa się zarówno korzenia jak i świeżych i suszonych listków. Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest też moczopędny i lekko żółciopę...