Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: KwasTłuszcz to nie zawsze tłuszcz. Istnieją tłuszcze nasycone, nienasycone pojedyncze, nienasycone złożone. Tłuszcze nasycone są składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak np: śmietany, masła, mięsa, kiełbasy i sera. Mają, jako substancje przenoszące smak, stałe miejsce w naszym jadłospisie. Jednak to właśnie je powinniśmy spożywać w małych ilościach, gdyż uchodzą one w naszej cywilizacji jako produkty ryzykowne dla zdrowia. Mogą one na przykład podwyższyć poziom cholesterolu we krwi.
Cholesterol jest substancją niezbędną do życia, która jest w dużej mierze wytwarzana przez nasz organizm. Służy on między innymi ...
Skutki zatrucia uranem
Każdy człowiek od chwili swojego przyjścia na świat codziennie otrzymuje w "darze" dużą porcję metali ciężkich, zwłaszcza ołowiu. Z każdym kolejnym rokiem życia wzrasta ich stężenie w organizmie. W skażonym środowisku, w którym przyszło nam egzystować, nie można przed nimi uciec. Obecność metali ciężkich, takich jak ołów, rtęć, uran, kadm, bar, arsen, czy tal powoduje wiele przewlekłych problemów zdrowotnych, począwszy od sztywnienia stawów, a skończywszy na nowotworach i groźnych chorobach serca.
Alfred Werner ...
Zapraszamy na cykl wykładów prozdrowotnych, które odbędą sie w ramach festiwalu dla kobiet pod hasłem Progressteron. Warsztaty odbędą się 30 marca i 5 kwietnia we Wrocławiu. A oto szczegóły:
Zakwaszenie organizmu – utajony wróg zdrowia i dobrego samopoczucia
Podczas wykładu poruszymy kwestie:
1. Ph Twojego ciała
2. Objawy zakwaszenia organizmu
3. Przyczyny zakwaszenia organizmu :
A) dystresy (negatywna forma stresu)
B) ulegania nałogom (alkohol, papierosy, kawa, nikotyna)
...
Wielu z nas słyszało o negatywnych skutkach spożywania tłuszczy. Dziś mamy coraz więcej informacji o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. I przestajemy się ich bać. Do łask wraca masło, tłusta śmietana oraz dawniej stosowany na co dzień olej lniany. Okazuje się, że te naturalne tłuszcze zawierają wiele cennych składników odżywczych dla naszego organizmu. Dlatego powinny być obecne w naszej codziennej diecie. Czy wiemy dlaczego olej lniany jest taki wartościowy i ważny w zachowaniu zdrowia? Olej lniany zawiera do 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. To właśnie one powodują powstanie prostaglandyny, substancji p...
W przemyśle stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian.
Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain b...
Zima tuż tuż, a w raz z nią miliony zatkanych nosów, kosze pełne chusteczek higienicznych. Ból głowy, ból stawów, ból gardła i kaszel już wkrótce zaczną komplikować życie milionom ludzi. Oczywiście główni winowajcy to wirus grypy i przeziębienie. Każdy wie że nasz organizm jest osłabiony i narażony na infekcje, szczególnie zimą.Ale czym dokładnie są wirusy, jak działają?Jak to się dzieje że co roku zimą, miliony ludzi kładzie się z powodu choroby do łóżek?Termin „wirus” pochodzi z łaciny i oznacza truciznę, śluz. Wirusy są najmniejszymi z patogenów. Są one tak...
Owoce Goji nazywane "owocami długowieczności" należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie - od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wie...
Świeży sok z kapusty przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
Należy spożywać od 0,5 do 1 l soku w ciągu dnia, pijąc go haustami. Kuracja trwa 3-6 tygodni, w zależności od stopnia zaawansowania choroby. W okresie leczenia obowiązuje również dieta.
Kwas z kapusty na wrzody żołądka i wrzody na dwunastnicy
Przy wrzodach żołądka zaleca się przyjmowanie rozcieńczonego kwasu z kapusty kiszonej w proporcji: 1 łyżkę soku rozcieńczyć 6 łyżkami wody. Pić po 1 łyżce co godzinę a w przerwach – co 2 godziny należy zjadać po 1 łyżce świeżego twarogu.
...
Krzem i bor są niezbędne w funkcjonowaniu i regeneracji układu chrzęstno-szkieletowego.
Ok. 90% populacji ludzkiej cierpi na niedobór krzemu i zakwaszenie organizmu. Bez krzemu nie ma odporności, nie ma życia. Skóra traci elastyczność i zdolność pełnej regeneracji (np. blizny po ranach, długie gojenie się ran).Kiedy się zranimy, nasz organizm wysyła swoje całe "wojsko krzemowe" dzięki czemu nasze ciało regeneruje się.Czy pomyśleliście co dzieje się, gdy brakuje nam krzemu?
Bor wpływa na szyszynkę, na potencjał intelektualny, decyzyjność i percepcję. Bor stymuluje witaminę D3. Niedobór boru obniża przyswajalność wapnia, mie...
Letnia Oferta Promocyjna Edycja Limitowana Spirulina 2000
...
Podstawową przyczyną zanieczyszczenia kości i stawów jest spożywanie nadmiernych ilości posiłków i niekorzystnych pokarmów. Niestrawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach. Przez długie lata nieprawidłowego odżywiania nagromadzony w organizmie kwas szczawiowy "cementuje" nasze stawy. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy odczuwać bóle. Z początku odczuwamy bóle w stopach, kolanach, w stawach biodrowych.Toksyny "wędrują" wzdłuż kręgosłupa do ramion, szyi, bark&oacu...
Olej lniany, szczególnie w ostatnim okresie, jest coraz bardziej znanym i rozpoznawalnym naturalnym produktem żywieniowym. Wkracza on coraz intensywniej do naszej świadomości z racji swojego wyjątkowo pozytywnego i kompleksowego oddziaływania na ludzki organizm.Coraz więcej zainteresowania poświęcają mu także sfery naukowe. Niepodważalnym akademickim autorytetem, w zakresie wyjątkowo prozdrowotnych właściwości oleju lnianego, jest doktor Johanna Budwig.Prawie wszyscy wiemy o tym, że najzdrowsze tłuszcze spożywane i przyswajalne przez człowieka to oleje roślinne.
Nasiona lnu, zwyczajowo zwane siemieniem lnianym mają także wysoką wartość ...
Olej lniany jest najbogatszym, naturalnym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), który obok kwasów DHA i EPA, należy do grupy kwasów omega-3. Nasz organizm jest w stanie syntetyzować kwasy DHA i EPA z Kwasu ALA, jednak mechanizm ten nie jest zbyt wydajny. Przyjmuje się, że proporcje kwasów Omega-3 i 6 w naszej diecie, powinny wynosić 1:1. Tymczasem w diecie przeciętnego Polaka, proporcje te wynoszą statystycznie 1:10 (w USA – 1:14-25). Kwasy omega-3 i 6 pełnią kluczową rolę w regulacji systemu immunologicznego w naszym organizmie. Nadmierne spożycie omega-6, przy równoczesnych deficytach omega-3, zaburza jego pracę. Co zawiera olej lniany?...
Czy spotkaliście się Państwo z określeniem niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? Dlaczego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są tak ważne dla każdego człowieka, bez wyjątku?
Osoby, które wiedzą czym są, mogą pominąć ten fragment, jednak zachęcam do zapoznania się z poniższym opisem. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w żywności, którą moglibyśmy wprowadzić do swojej codziennej diety! Tak, Olej z Czarnego Kminku będący cennym źródłem NNKT pod tym względem nie jest żadnym magicznym produktem, który spadł nam z nieba!
Olej z Czarnego Kminku zawiera aż 84% niezb...
Drożdże z mąką i wodą (w ciastkach) produkują kwas fitynowy, który kradnie minerały z organizmu. Najlepiej jadać chleb na zakwasie. Zboża tzw. twarde, takie jak ryż brązowy, orkisz, pszenica, jęczmień, owies dobrze jest na noc namoczyć w zakwaszonej wodzie, aby unieczynnić kwas fitynowy (wiąże minerały). Rano wodę odlać i do gotowania zalać swieżą....
PARABENY - to konserwanty, które przedłużają życie kosmetyków, są to estry kwasu parahydroksybenzoesowego. Znajdziecie je nie tylko w kremach i szamponach, ale także w produktach spożywczych - ciastach, sokach owocowych, mrożonkach i dżemach.Zadaniem parabenów jest niedopuszczanie do powstawania pleśni i blokowanie rozwoju drobnoustrojów. Dzięki temu wyroby mogą spokojnie leżeć na sklepowych półkach i zachowywać swoją świeżość oraz wątpliwą jakość.Amerykańska Agencja Żywności i Leków podaje, że człowiek ważący 60kg, wchłania dziennie około 76mg parabenów, z czego aż 50mg pochodzi z kos...
Czy mają Państwo też czasem takie wrażenie spoglądając w lustro, że czas w przyspieszonym tempie znowu ukradł nam kilka lat życia? Ale nie musi tak być. Dowodem na to są chociażby zwierzęta żyjące w naturalnym środowisku, które zachowują młodość do późnego wieku. Sarny, zające, ptaki, ryby i mniejsze żyjątka zachowują niemal do ostatnich chwil swego życia stałą wagę ciała i cudowne futro, pióra czy skórę, a wszystko na skutek zdrowego, naturalnego odżywiania się. Ponieważ prawda jest taka, iż uroda i młodość mają swoje źródło w przemianie materii, więc pochodzą z wnętrza. Na przykład stan naczyń krwionośnych ma wpływ na wygląd twarzy i o...
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. "Troszkę" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.
To już ostatni gwizdek na zakup prezentu przed Świętami, więc ruszajmy.
Co polecamy
Dla wszystkich
Miody Manuka
O miodach Manuka u nas jeszcze nie było ale temat już troszkę nam znany. Miód manuka ma ważny składnik me...
Gorąco polecamy niebanalny suplement diety Spirulina z Trawą Jęczmienną. Cóż w nim takiego niezwykłego? Spirulina sama w sobie jest niesamowitym źródłem zdrowia.
Bogactwo cennych niezbędnych do życia aminokwasów!
65 % białka, czyli aż trzykrotnie przewyższa mięso czy ryby!
14 razy więcej beta-karotenu niż marchew!
Pełen zestaw witamin z grupy B!
Substancje mineralne i mikroelementy o wysokim współczynniku biodostępności!
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy i kwas linolenowy
...
Zbliżają się Mikołajki i święta Bożonarodzeniowe! Szukasz idealnego prezentu dla bliskiej Ci osoby? Spirulina 2000 sztuk w pięknym świątecznym opakowaniu to świetny pomysł na podarunek. Spraw też sobie prezent i ciesz się mocą Spiruliny przez cały rok!
Gdy przed 40 laty dokonano ponownego odkrycia bogatego w substancje odżywcze glonu o nazwie Spirulina platensis, nikt nie przypuszczał, że w tak zawrotnym tempie stanie się on hitem najpierw w Japonii, później w USA i całej Europie. Dziś spirulina jest ceniona na całym świecie, przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie. Powód jej popularności jest oczywisty: spośród 30 000 do tej pory od...
Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna dolegliwość, na którą uskarżają się zarówno osoby starsze, jak i młodsze. Zaniedbanie jej leczenia może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.Objawy zgagi:
pieczenie, albo palenie za mostkiem lub w dołku podsercowym,
duszności, poza tym uczucie goryczy lub kwaśnego smaku w ustach,
puste odbijanie, nudności, wymioty, nadmiar śliny, nieprzyjemny zapach z ust,
napadowy kaszel nocny, zapalenie gardła lub krtani, ból brzucha, chudnięcie.
Mec...
Niedobór składników mineralnych
W naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia wśród mieszkańców krajów rozwijających się. Zalety trawy jęczmienia jako odżywczego pokarmu są znane od lat. W USA już przed II wojną światową apteki sprzedawały tabletki i sproszkowaną trawę jęczmienną jako prymitywny suplement diety uzupełniający niedobory witamin. Dzisiaj doceniona przez wielu lekarzy i specjalistów ds. żywienia uważana jest jako jeden z najzdrowszych zielonych „fast food’ów” świata.Zdrowe żywienie jest jednym z najważniejszych filarów długowieczno...
Rola kwasu foliowego w organizmie – warsztaty
Serdecznie zapraszamy na cykl warsztatów „Nie daj się rakowi. Dieta w profilaktyce antynowotworowej”, które odbędą się w Krakowie, ul. Dajwór 20 (Kazimierz). Pierwsze warsztaty będą poświęcone roli kwasu foliowego w organizmie oraz znaczenia zielonych warzyw i owoców w profilaktyce antynowotworowej. Spotkanie odbędzie się 12 lutego o godz. 18.30.
Na warsztatach dowiesz się:
- czym jest kwas foliowy i dlaczego jest potrzebny dla naszego organizmu
- jakie są konsekwencje braku kwasu foliowego w naszej diecie
- co...
Laureat nagrody Nobla (ściślej – dwóch nagród Nobla), pisarz, fizyk, i chemik, prof. dr hab. Linus Pauling, przez całe dziesięciolecia cierpiał pod ostrzałem niezasłużonej krytyki za swoje entuzjastyczne poglądy na temat witaminy C. Prawdopodobnie największa pogarda spotkała jego wczesne prace poświęcone antyrakowemu działaniu tej witaminy. Na próżno publikował dowody potwierdzające swoją teorię – lekarze alopaci ani o krok nie ruszyli się z wygodnie okupowanych pozycji odrzucających świadectwo o potencjale witamin jako środków leczniczych. Od jakiegoś czasu sytuacja zaczęła się zmieniać na korzyść zwolenników poglądów Paulinga. W 1991 ...
Szklanka wody wypita przed snem eliminuje sensację głodu podczas całej nocy u prawie 100% osób, które przestrzegają dietę - wykazuje badanie na Uniwersytecie Waszyngtońskim.Brak wody jest głównym powodem uczucia zmęczenia w ciągu dnia. Początkowe badania wskazują, że 8 do 10 szklanek wody dziennie może znacznie zmniejszyć bóle pleców i stawów u 80% osób, które cierpią na te bóle.Zwykłe zmniejszenie wody w ciele ludzkim o 2% może spowodować krótkotrwałe zakłócenie pamięci, problemy z liczeniem i trudności z koncentracją w używaniu komputera albo czytaniu. Picie 5 szlan...
WODA REDOX®
określany i znany również jako Alkaliczna Żywa Woda. Napój taki znany jest od wielu lat na rynku japońskim, amerykańskim, australijskim i kanadyjskim, np. pod nazwą H4O Beverage. W Japonii od wielu lat stosuje się go powszechnie - do picia oraz kosmetycznie a przede wszystkim przez lekarzy w celach medycznych. Napój ten zdecydowanie wyróżnia się na korzyść dla organizmu swoimi właściwościami, od wszystkich napojów występujących na naszym rodzimym rynku i...
Co warto jeść, a czego nie warto, by dostarczyć sobie odpowiednie ilości żelaza? Dieta wegetariańska nie przekreśla tej możliwości, gdyż obfituje w sporo produktów, które nie tylko dostarczają tego niezbędnego składnika, lecz także ułatwiają jego wchłanianie. Wśród witamin i minerałów niezbędnych w tworzeniu hemoglobiny wymienić należy: żelazo, kwas foliowy, witaminę C oraz B12. W tym tekście zajmę się szczególnie tym pierwszym. Żelazo w pożywieniu posiada 2 formy – hemową i niehemową. Uważa się, że forma hemowa jest tą lepiej przyswajalną, niestety znajduje się ona jedynie w produktach odzwierzęcych – główni...