Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Kolendra
Polecamy rozgrzewającą herbatkę z dodatkiem kolendry, która jest bogata w witaminę C, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Smaczna i doskonale wzmacniająca w grudniowe zimowe dni i wieczory.
Składniki: torebka dobrej czarnej, bądź zielonej herbaty, kilka goździków, trochę mielonego cynamonu i imbiru, kilka ziaren kolendry i ziela angielskiego.
Przygotowanie: Do kubka włożyć torebkę herbaty, goździki, kolendrę, ziele, wsypać imbir i cynamon. N...
Nasiona kolendry są znaną od wieków przyprawą do zup, sałatek, różnych rodzajów mięs, ciast, chleba, a także marynat. Jej charakterystyczny łagodny, ziołowy zapach stanowi świetne uzupełnienie wielu potraw. Owoce tej rośliny uważane były od lat za środek poprawiający trawienie. Kiedyś po zmieleniu dodawano je również do leków, aby poprawić ich smak. Mają właściwości wiatropędne, moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Owoce kolendry, zgodnie z poradą dr Henryka Różańskiego można parzyć w mleku z dodatkiem miodu i pić kilka razy dziennie przy złym samopoczuciu, kaszlu, przeziębieniu, grypie, depresji i os...
Do najniebezpieczniejszych metali ciężkich należą m.in. rtęć, kadm, arsen, tal, ołów, aluminium i nikiel. Te metale osadzają się w narządach wewnętrznych, komórkach i są bardzo trudne do zmetabolizowania. Ponadto wywołują wiele powikłań zdrowotnych i schorzeń, które niekiedy trudno sklasyfikować, a także trudno zobaczyć przyczyny tych schorzeń. Jeśli ktoś ma pewne dolegliwości, a standardowe testy i badania medyczne nie wykazują odchyleń od normy, może to być oznaką skumulowania się metali ciężkich, niekiedy też toksyn bądź niewykrytych pasożytów. Mogą występować też te czynniki jednocześnie.
...
Czarnuszka siewna (Nigella Sativa), znana jako czarny kminek egipski jest bardzo ceniona ze względu na nasiona o intensywnym, pieprznym, korzennym smaku. Czarnuszka należy do rodziny jaskrowatych. Zwana jest również czarnuszką ogrodową, kolendrą siewną, czarnuszką egipską, czarnuchą, kąkolnicą, panną w zieleni. Jest jednoroczną rośliną o białych, niebiesko żyłkowanych kwiatach. Owocem jest mieszek zawierający czarne, pachnące kamforą nasiona, których smak jest początkowo gorzki, a później aromatyczny. Nasiona zawierają saponiny (malantynę działającą przeciwbólowo, hederokozyd C) olejki eteryczne zawierające m.in. tymochinon oraz nigellon, gorycz ni...
Spożywanie ziół to bardzo cenny i prosty sposób na zdrowie. Przedstawiam kilka ziół, które używane są jako przyprawy w naszych kuchniach, a także kilka przepisów jak wykorzystać do potraw mieszanki różnych ziół w celach leczniczych.Lubczyk - roślina ma bardzo oryginalny, korzenny, intensywny zapach i smak. To od tej przyprawy pochodzi smak i zapach "maggi" - chemicznej przyprawy do zup, sosów i innych potraw. Do wykorzystania w potrawach używa się zarówno korzenia jak i świeżych i suszonych listków. Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest też moczopędny i lekko żółciopę...