Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: KminekPrzez jednych nielubiany, z mozołem wybierany z chleba i wszelkiego rodzaju obwarzanków i precelków, przez innych zaś niemal uwielbiany, dodawany nie tylko do pieczywa, ale i do wielu gotowanych i surowych potraw, na lepsze trawienie i lepszy smak np. do kapusty, serów, zup, sosów i sałatek. Kminek, ta niepozorna przyprawa znana każdemu od dzieciństwa, posiada wyrazisty, odświeżający aromat i wspaniałe właściwości terapeutyczne. Uprawia się ją w Europie, Ameryce Północnej i Azji.Te maleńkie ziarenka od wieku uważane były przez medycynę ludową za przyprawę, środek aromatyzujący i leczniczy w schorzeniach gastrycznych, a nawet zwiększający wydzielanie...
Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Surowcem zielarskim jest nasienie czarnuszki – Semen Nigellae (Semen Melanthii, z nasion wytwarza się olejek z czarnuszki siewnej – Oleum Nigelle (Oleum Melanthii aethereum). Nasiona zawierają dużo tłuszczu (do 40%), olejek lotny (do 1,5%), saponinę – melantynę (silnie trującą dla ryb, ale w dużych ilościach szkodliwą również dla organizmów stałocieplnych), garbniki, gorycz – nigellinę i alkaloid – damasceinę.Działanie: Żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mi...
Czarny kminek (Nigella sativa) - zwany też zlotem faraonów - jest rośliną od tysiącleci znaną ze swych leczniczych wartości.Olej korzystnie wpływa na wygląd skóry i poprawia stan jej zdrowia. Wspomaga procesy trawienia. Pozytywnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi. Czarny kminek działa antybakteryjnie, antywirusowo, antysepty-cznie i przeciwgrzybicznie. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także podnosi odporność. Bierze udział w tworzeniu nowych komórek organizmu, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na gojenie się ran oraz regenerację organów wewnętrzynych. Jest też idealnym uzupełnieniem diety dla osób maj...
Czy spotkaliście się Państwo z określeniem niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? Dlaczego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są tak ważne dla każdego człowieka, bez wyjątku?
Osoby, które wiedzą czym są, mogą pominąć ten fragment, jednak zachęcam do zapoznania się z poniższym opisem. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w żywności, którą moglibyśmy wprowadzić do swojej codziennej diety! Tak, Olej z Czarnego Kminku będący cennym źródłem NNKT pod tym względem nie jest żadnym magicznym produktem, który spadł nam z nieba!
Olej z Czarnego Kminku zawiera aż 84% niezb...
Nieodłącznym elementem zdrowej kuchni są przyprawy. Poza nadawaniem smaku i aromatu mają również silne działanie energetyczne, uławiają trawienie posiłków a także wzbogacają organizm w witaminy i minerały. Wiele z nich ma też cenne właściwości lecznicze. Warto zapoznać się bliżej chociażby z tymi najpopularniejszymi w naszej kuchni.
Bazylia – pochodzi z Indii, ma lekko korzenny zapach i orzeźwiający smak. Jest bogata w witaminy A, C, B oraz żelazo, potas, magnez i wapń. Działa wspomagająco na układ trawienny, ma też działanie przeciwdepresyjne i uspokajające. Dodawana jest do sałatek, surówek, zup, potraw z pomidor&oa...
Spożywanie ziół to bardzo cenny i prosty sposób na zdrowie. Przedstawiam kilka ziół, które używane są jako przyprawy w naszych kuchniach, a także kilka przepisów jak wykorzystać do potraw mieszanki różnych ziół w celach leczniczych.Lubczyk - roślina ma bardzo oryginalny, korzenny, intensywny zapach i smak. To od tej przyprawy pochodzi smak i zapach "maggi" - chemicznej przyprawy do zup, sosów i innych potraw. Do wykorzystania w potrawach używa się zarówno korzenia jak i świeżych i suszonych listków. Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest też moczopędny i lekko żółciopę...