Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: JelitaRoślina Iberis amara (Ubiorek gorzki) znana była już w starożytności, w swoich pracach opisywali ją m.in. Galen – wybitny lekarz rzymski żyjący w II w. n. e., a także Pliniusz, historyk i pisarz, który jako pierwszy zastosował nazwę Iberis. Nazwa wskazuje na pochodzenie rośliny z okolic Półwyspu Iberyjskiego, amara oznacza „gorzki w smaku”. Współczesne badania kliniczne potwierdziły unikalny wpływ Iberis amara na zwiększanie napięcia mięśni żołądka i jelit.Osłabienie napięcia lub nawet zwiotczenie mięśni żołądka i jelit powoduje, że nie są one w stanie przesunąć treści pokarmowej do dalszej części układu pokarmowego. Zaleganie pokar...
Drogi Sympatyku Ery Zdrowia!
Czy chcesz wygrać wspaniałą nagrodę? Czy lubisz objadać się w Święta?
Mamy dla Ciebie coś interesującego!
Rozpoczynamy cykl konkursów. Z...
Napoje oczyszczające okrężnicę, to takie które tworzą duża masę przemieszczającą się przez przewód pokarmowy, po drodze wypychając pożywienie z zablokowanych obszarów. Podczas przemieszczania się powiększają swoją objętość i wypełniają zagłębienia i szczeliny, usuwając z nich zalegające pożywienie. Najpopularniejszym materiałem to nasiona babki śródziemnomorskiej (psyllium). Wchłaniają one od 10 do 15 razy więcej wody niż same wiążą i pęcznieją. Inne podobne nasiona to siemię lniane i szałwia hiszpańska (chia). Wszystkie należą do nasion galaretowatych i po zmoczeniu tworzą gęsty żel. Te nasiona całe lub sproszkowane, miesza się z ...
Źródło:
Przykład 1:
Lekarka, 28 lat, stadium zwiotczenia skóry, po porodzie zapadła na chorobę dróg żółciowych. Mimo sześciomiesięcznego leczenia przez znanych lekarzy nie nastąpiła poprawa; stale utrzymują się bóle, niezdolność do pracy, 15 kg utraty wagi, całkowita degradacja stanu zdrowia. W przypływie zwątpienia chwyciła się ostatniej szansy ...
Źródło:
Przez całą swoją „karierę”, lewatywa zyskiwała zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Mówiono o niej 1000 lat temu i dyskutuje się teraz.
Poniżej 7 mitów tworzonych przez ludzi na całym świecie, często nie mających z nią styczności.
Mit 1: „Lewat...
Rozpoczął się już jakiś czas temu sezon na śliwki. Warto z nich korzystać na świeżo, a także w formie konfitur, kompotów i innych przetworów. A dlaczego? Śliwki posiadają witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i błonnik. Duże zawartości witaminy C i K wspomagają przepływ krwi i uszczelniają tym samym naczynia krwionośne.
Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne i dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. Zalecane są dla osób z problemami jelitowymi, u których występują zatwardzenia , ponieważ posiadają pektyny (rodzaj błonnika), który pobudza perysta...