Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: JęczmieńSkład Młody jęczmień jest przerabiany na tyle oszczędnie, że zawiera całą skalę żywych enzymów. Aktywność enzymatyczna została zmierzona u 20 znanych enzymów, takich jak np.dysmutaza nadtlenkowa, katalaza, cytochromoksydaza i inne. Unikalne składniki Młody jęczmień w porównaniu z pszenicą zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, więcej niż dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu - pierwiastka, który znajduje sią w większości pokarmów. Zawiera także znaczącą ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca kwasowo- zas...
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. "Troszkę" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.
To już ostatni gwizdek na zakup prezentu przed Świętami, więc ruszajmy.
Co polecamy
Dla wszystkich
Miody Manuka
O miodach Manuka u nas jeszcze nie było ale temat już troszkę nam znany. Miód manuka ma ważny składnik me...
Gorąco polecamy niebanalny suplement diety Spirulina z Trawą Jęczmienną. Cóż w nim takiego niezwykłego? Spirulina sama w sobie jest niesamowitym źródłem zdrowia.
Bogactwo cennych niezbędnych do życia aminokwasów!
65 % białka, czyli aż trzykrotnie przewyższa mięso czy ryby!
14 razy więcej beta-karotenu niż marchew!
Pełen zestaw witamin z grupy B!
Substancje mineralne i mikroelementy o wysokim współczynniku biodostępności!
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy i kwas linolenowy
...
Zdrowe, pełne witamin i składników mineralnych. Znakomite na śniadanie, czy jako wyśmienity dodatek do zup czy deserów. Co to? Oczywiście płatki. Koniecznie zarezerwuj dla nich miejsce w swoim jadłospisie.Najzdrowsze są te wyprodukowane z pełnego ziarna, bo zachowują pełne wartości odżywcze. Jedząc je z kefirem, jogurtem czy mlekiem dodatkowo dostarczasz organizmowi dużo białka i wapnia. Dokonując zakupu sięgaj przede wszystkim po takie płatki, które zawierają więcej niż 5g błonnika i mniej niż 12g cukru na porcję tj ok. 100g. Poniższy przewodnik ułatwi dokonywanie wyboru.Płatki kukurydziane są źródłem potasu, selenu i wi...
Niedobór składników mineralnych
W naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia wśród mieszkańców krajów rozwijających się. Zalety trawy jęczmienia jako odżywczego pokarmu są znane od lat. W USA już przed II wojną światową apteki sprzedawały tabletki i sproszkowaną trawę jęczmienną jako prymitywny suplement diety uzupełniający niedobory witamin. Dzisiaj doceniona przez wielu lekarzy i specjalistów ds. żywienia uważana jest jako jeden z najzdrowszych zielonych „fast food’ów” świata.Zdrowe żywienie jest jednym z najważniejszych filarów długowieczno...
Zboża z pełnego przemiału są podstawą zdrowej diety. Powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia, najlepiej jeżeli uprawiane są organicznie i niemodyfikowane genetycznie. Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Niestety dziś są trochę pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. A szkoda, ponieważ obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B)dzięki obecności błonnika mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Trawienie węglowodanów złożonych zawartych w zbożach to proces bardzo zr...