Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: JagodyWitamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich:
Pestki lub nasiona owoców: jabłka, moreli, wiśni
Fasola: bób (vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(phaseolus coccineus)
Orzechy: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowiec
Jagody: w prawie wszystkich dzikich jagodach, oprócz tego w jeżynach, aronii, żurawinie błotnej, dzikim bzie (sambucus L. ), malinach, truskawkach
Nasiona: lnu, sezamu, chia (salvia hispanica)- czyli oleiste rośliny
...
Jagoda Goji to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii.
Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm. Gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie reakcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu.
Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że jagody goji to najzdrowsze pożywienie na świecie. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, wit...
Jagody Acai (Euterpe oleracea), zwane jagodami palmy brazylijskiej wstępują w naturze w Ameryce Południowej, jednak dopiero niedawno została odkryte przez resztę świata. Choć od setek lat są głównym składnikiem pożywienia mieszkańców Amazonii, owoce Acai zostały odkryte przez Europejczyków stosunkowo niedawno. Poddane badaniom, okazały się być bogatym źródłem składników odżywczych, a informacje o ich niezwykłych właściwościach zdrowotnych szybko obiegły zachodni świat. Owoce Acai to małe, purpurowe owoce pestkowe, wyglądem przypominające zwykłe jagody. Jednak nie rosną tak jak one na krzaczkach lecz na palmach w moczarach Amazońskiej...
Owoce Goji nazywane "owocami długowieczności" należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie - od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wie...
Goji Berry (Lycium barbarum) jest owocem cenionym w medycynie tybetańskiej i chińskiej od tysięcy lat. Owoce Wolfberry były składnikiem wielu ziół, które tradycyjnie wykorzystywano do leczenia takich schorzeń jak: bóle i zawroty głowy, dzwonienie w uszach, bezsenność. Uważano, że goji reguluje pracę żołądka, nawilża płuca, poprawia ostrość wzroku, oczyszcza wątrobę i poprawia pracę nerek. Przede wszystkim zwraca się uwagę, że Lycium barbarum regeneruje wątrobę i nerki nawet w stanach patologicznych. W tradycyjnej chińskiej medycynie nerki są związane z siłą życiową i witalną, tym co powszechnie jest odczuwane jako "chęć do życia i działania". Uważa się, ...