Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: HerbatkaZielona herbata jest słynna z tego, że ma dużo biologicznie czynnych substancji o działaniu antyoksydacyjnym i wzmacniającym układ immunologiczny, a więc chroniącym nas przed chorobami (np. nowotworami, infekcjami wszelkiego typu itd). Picie zielonej herbaty jest owszem zdrowe, ale nie pozbawione wad, a to za sprawą niezbyt zdrowych substancji psychoaktywnych zawartych w herbacie (teina, teofilina, teobromina – szczególnie dzieci należy przed tymi substancjami chronić).
Warto wiedzieć, że istnieje herbatka dużo mniej słynna i głośna, ale kilka razy silniejsza w działaniu i w dodatku pozbawiona tych niechcianych substancji. To herbatka z czy...
Nagietek lekarski - Calendula officinalis - gatunek rośliny jednorocznej należącej do rodziny astrowatych . Lokalne nazwy: pazurki (Mazowsze), miesięcznica (Wlkp.), paznokietki (krakowskie). Prawdopodobnie pochodzi z terenów śródziemnomorskich lub Iranu, gdzie spotykany jest do dzisiaj na stanowiskach naturalnych. Z powodu swych leczniczych właściwości jest uprawiany nie tylko w ogródkach przydomowych ale i na plantacjach. Czasem można spotkać zdziczałą postać tej rośliny.Aktywne związki mające działanie lecznicze to olejek eteryczny do 0,02%, flawonoidy, karotenoidy, związki trójterpenowe (saponzydy): arnidiol i faradiol, śluzy, zwi...
Polecamy rozgrzewającą herbatkę z dodatkiem kolendry, która jest bogata w witaminę C, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Smaczna i doskonale wzmacniająca w grudniowe zimowe dni i wieczory.
Składniki: torebka dobrej czarnej, bądź zielonej herbaty, kilka goździków, trochę mielonego cynamonu i imbiru, kilka ziaren kolendry i ziela angielskiego.
Przygotowanie: Do kubka włożyć torebkę herbaty, goździki, kolendrę, ziele, wsypać imbir i cynamon. N...
Spożywanie ziół to bardzo cenny i prosty sposób na zdrowie. Przedstawiam kilka ziół, które używane są jako przyprawy w naszych kuchniach, a także kilka przepisów jak wykorzystać do potraw mieszanki różnych ziół w celach leczniczych.Lubczyk - roślina ma bardzo oryginalny, korzenny, intensywny zapach i smak. To od tej przyprawy pochodzi smak i zapach "maggi" - chemicznej przyprawy do zup, sosów i innych potraw. Do wykorzystania w potrawach używa się zarówno korzenia jak i świeżych i suszonych listków. Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest też moczopędny i lekko żółciopę...