Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: FaktyPewien naukowiec z amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków ( FDA) stwierdził kiedyś, że letril zawiera „wolny” cyjanowodór i dlatego jest trujący. Czy oby to napewno prawda?
Cząsteczka letrilu nie zawiera „wolnego” cyjanowodoru. Gdy letril w obecności wody zetknie się w komórce złośliwej z enzymem zwanym betaglukozydazą, to przy braku enzymu blokującego (rodanazy) zostaje rozłożony na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę aldehydu benzoesowego oraz cząsteczkę cyjanowodoru (HCN). Betaglukozydazę zawierają w wielkiej ilości jedynie komórki rakowe. W całym tym procesie chodzi o to, że cyjanowod&oa...
Mąka, drożdże, woda i sól – to wszystkie składniki, które potrzebne są do wypieku tradycyjnego bochenka chleba. Dlaczego więc kupowany przez nas codziennie chleby wypełniony jest amylazą, dwutlenkiem chloru, propionianem wapniowym i L-cysteiną? Znany brytyjski piekarz wykorzystujący do wypieku naturalne składniki, wyjaśnia jak nasza podstawa żywienia, chleb, została zmieniona w triumf przemysłu, ale jednocześnie w kulinarną i żywieniową katastrofę.
We wczesnych latach sześćdziesiątych, sposoby i wzory pieczenia chleba zostały znacząco zmienione. Mąka i drożdże zmieniły się, a kombinacja różnych dodatków i wykor...
Wielu ludzi po raz pierwszy zetknęło sie z fluorem w latach 50. Wtedy właśnie zaczęto dodawać go do pasty do zębów, co miało zapobiec nieprzyjemnym wizytom u dentysty. Mało kto jednak wie, że substancja ta była wykorzystywana już wcześniej, jednak w zupełnie innym celu.Fluor istotnie wzmacnia szkliwo zębów, lecz jest także wysoce trujący i może powodować szereg chorób somatycznych i psychicznych. Opublikowane niedawno badania wykazały, że fluor dodawany do wody może spowodować poważne zaburzenia natury genetycznej.Od czasów II Wojny światowej nie przeprowadzono jednak dokładnych badań nad szkodliwością fluoru. Wielu specjalist&oacu...
Pełnometrażowy film, ukazujący od kuchni skąd w rzeczywistości pochodzi nasze jedzenie oraz jak się je "produkuje" w "fabrykach". Film nie tylko dla wegeludków ale i dla każdego wszystko-jedzącego człowieka.Film ukazuje całą prawdę dotyczącą produktów spożywczych w supermarketach i dań przygotowywanych w restauracjach szybkiej obsługi.
1/10
...
KTO potrzebuje GMO ? - niewygodne fakty... Polska Akcja Obywatelska
Kto naprawdę potrzebuje GMO i dlaczego ? Jak działają mechanizmy z pogranicza biznesu i nauki. Dlaczego ten temat GMO dotyczy nas bardziej niż myślisz. Film przygotowany dzięki indywidualnym dotacjom ofiarowanym na rzecz fundacji Polska Akcja Obywatelska
...