Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: EkoWykład Agnieszki Biernat, dietetyczki i terapeutki, specjalisty ds. profilaktyki zdrowotnej poprowadzony podczas Wegańskiego Weekendu we Wrocławiu 21.11.2009. Agnieszka Biernat aktywnie propaguje zasady zdrowego odżywiania i ekologicznego stylu życia. Jest redaktorką książki Milly Schär - Manzoli i Max Keller "Holokaust. Wiwisekcja – wybór dokumentów z laboratoriów, klinik i instytutów badawczych. Napisała książkę „Zdrowiej jesz – zdrowiejesz!”, a także jest autorką programów radiowych (Radio Opole, Radio Rodzina) i telewizyjnych (Wee-kend w weekend, TVK) poświęconych profilaktyce zdrowotnej. Współpracuje z lekarzami,...
Moda na wszystko, co naturalne zatacza coraz większe kręgi. Również w świecie kosmetyków. Ale nie w każdym słoiczku kremu z napisem „bio”, „eko” czy „naturalny” znajduje się prawdziwy naturalny kosmetyk. A już na pewno nie wszystkie jego składniki pochodzą z kontrolowanych upraw biologicznych.Żel pod prysznic z ekstraktem pomarańczy, mleczko do demakijażu z aloesem? Popyt na naturę w kosmetykach rośnie z roku na rok. Korzystając z zainteresowania konsumentów, producenci oferują nam wciąż nowe receptury kosmetyków z etykietką „bio”.Zarobić na naturalnościKosmetyk naturalny...
Czekolada stanowi przyjemność, której często nie potrafimy sobie odmówić. Niepowtarzalny smak, konsystencja, aromat przenoszą nas wprost do krainy bezkresnego szczęścia. Właśnie dlatego czekoladoterapia jest tak korzystna dla naszego zdrowia, a w szczególności dla zachowania dobrego samopoczucia. O tym, że czekolada może być stosowana jako środek kosmetyczny, wie coraz więcej miłośników tego afrodyzjaku. Słodki smakołyk okazał się nie tylko doskonałym dodatkiem do kawy, lecz także niezwykle skutecznym kosmetykiem, opóźniającym procesy starzenia. Udowodniono także niezwykle korzystny wpływ czekolady na wygląd sylwetki - wystarczyło jedynie z...
Czy można rezygnować z leków medycyny konwencjonalnej na rzecz preparatów i terapii medycyny naturalnej/niekonwencjonalnej?Co uważacie na ten temat? Czy medycyna naturalna/niekonwencjonalna jest wystarczająca w przypadku leczenia przeróżnych chorób? A może jest wystarczająca tylko w przypadku niektórych chorób? Jeśli tak, to dlaczego?Czy medycyna naturalna jest wystarczająca w przypadku cięższych chorób? A może jest możliwa tylko jako wsparcie medycyny akademickiej? Czy macie doświadczenia rezygnacji z medycyny akademickiej na rzecz naturalnej? Podzielcie się nimi.Zapraszamy do żywej dyskusji na ten temat.Przypominamy te...
Nie niszczą środowiska, są w zgodzie z naturą. Nie wydzielają szkodliwych dla zdrowia i atmosfery gazów, nie zanieczyszczają wód gruntowych. Posiadają taką samą moc czyszczenia jak pełne chemii środki czyszczące ze sklepowej półki. Z tą różnicą, że są o wiele mniej kosztowne dla portfela, a drogocenne dla środowiska naturalnego i naszego zdrowia.Możesz przygotować je sama i przekonać się o ich skuteczności. Natura i zdrowie domowników będą ci wdzięczne. Serdecznie zachęcam do wypróbowania domowych receptur na ekologiczne środki czystości.Ekologiczny płyn do mycia naczyń...
Kakao otrzymywane jest z nasion owoców kakaowca (łac. Theobroma cacao), drzewa pochodzącego z Ameryki Łacińskiej. Łacińska nazwa została nadana drzewu kakaowca przez szwedzkiego przyrodnika Karola Linneusza, który był świadomy właściwości nasion kakaowca, przypisał ten gatunek rośliny do rodzaju, który nazwał Theobroma ( theos – bóg, vroma – pożywienie) czyli właśnie pożywienie bogów. O korzystnych zdrowotnych właściwościach kakao wiedziano w Europie już w szesnastym wieku. Aby jednak zrozumieć jak narodziło się to wyobrażenie, należy zacząć od Indian Ameryki Środkowej, którzy pierwsi na świecie pili kakao i uważali ten napó...
Nasiona kolendry są znaną od wieków przyprawą do zup, sałatek, różnych rodzajów mięs, ciast, chleba, a także marynat. Jej charakterystyczny łagodny, ziołowy zapach stanowi świetne uzupełnienie wielu potraw. Owoce tej rośliny uważane były od lat za środek poprawiający trawienie. Kiedyś po zmieleniu dodawano je również do leków, aby poprawić ich smak. Mają właściwości wiatropędne, moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Owoce kolendry, zgodnie z poradą dr Henryka Różańskiego można parzyć w mleku z dodatkiem miodu i pić kilka razy dziennie przy złym samopoczuciu, kaszlu, przeziębieniu, grypie, depresji i os...
WYJAZDY WYPOCZYNKOWE Z YOGĄ, ZDROWYM ŻYWIENIEM, WARSZTAMI TEMATYCZNYMI I SPŁYWEM KAJAKOWYM PO RZECE KRUTYNI!Zapraszamy serdecznie do małego pięknego i spokojnego raju na ziemi, który znajduje się na Mazurach w miejscowości Skomack Wielki, gdzie przez całe lato organizowane będą warsztaty terapeutyczne łączące aktywność fizyczną, edukację, zdrowe, wegetariańskie posiłki i po prostu wspaniały odpoczynek w pięknej okolicy, pełnej ptaków i niezwykłej mazurskiej przyrody.Kolejny wyjazd pod nazwą „Spływy kajakowe Krutynią i słuchanie ciszy” odbędzie się w Boże Ciało i zawierać będzie 4 dniowy spływ malowniczą rzeką Krutynią...
Każdy z nas słyszał w jakimś stopniu o muzykoterapii. Już Nostradamus przepowiedział, że lekiem na nieuleczalne choroby nowej ery będzie fala dźwięku.
Do leczenia dźwiękiem używa się muzyki poważnej, medytacyjnej czy relaksacyjnej, ale nie tylko. Od ponad 5 tysięcy lat w Indiach i w Tybecie używana jest technika pracy z dźwiękiem i wibracjami gongów i mis dźwiękowych. Do Europy sprowadził ją 20 lat temu Peter Hess.
Najnowsze odkrycia fizyki kwantowej wskazują na to, że wszystko jest wibracją i wszystko podlega zmianom. Wszystko też wpływa na siebie nawzajem. Nasze ciało posiada pamięć wszystkich przeżytych emocji, również tych, których nie chcemy, ...
Obecnie na rynku polskim dostępne są mleka roślinne, występujące pod nazwami: napój sojowy, napój owsiany, napój ryżowy o przeróżnych smakach, niekiedy z dodatkiem migdałów czy orzechów. Rozpiętość cen od 4 do ok. 14 zl za 1 litr mleka w kartoniku. Można zaopatrzyć się w napoje gryczane, sojowe, kokosowe, kukurydziane oraz owsiane i ryżowe w proszku. Są one importowane z rynku czeskiego. Cena za 1 kg od 13 do 16 zl. Jednak osobiście nie polecam tego rodzaju napojów jako, że jest wysoce przetworzony. Najlepiej przygotowywać takie mleko samemu. Na jakikolwiek wybór się zdecydujemy, wszystkie te mleczka roślinne pozostają lepszą alterna...
Reportaż pokazujący co tak naprawdę zawiera mleko i jego przetwory. Ile w mleku natury, a ile chemii? Czy tak naprawdę mleko jest potrzebne człowiekowi, czy jest dla niego wskazane? Reporterzy TVN i ich rozmówcy poruszają kilka istotnych kwestii pod kątem mleka. Warte do obejrzenia i rozważenia.
Mleko ukryta trucizna 1/2
...
Mit wapnia
Mit wapnia nierozłącznie związany jest z mitem panującym na temat mleka. Mówi się, że spożywanie mleka krowiego gwarantuje mocne kości i jest niezbędne w rozwoju zdrowych kości dzieci. Mleko rzeczywiście zawiera sole wapnia, ale spożywanie jego nie gwarantuje zdrowych kości w dzieciństwie, ani nie chroni kośćca osób dorosłych. Mleko zawiera dużo białka zwierzęcego, co sprawia, że organizm wydala więcej wapnia. Jak to się dzieje? Aminokwasy, z których zbudowane są cząsteczki białka sprawiają iż odczyn krwi staje się bardziej kwaśny. Do jego neutralizacji potrzebny jest wapń pochodzący z kości, które właśni...
Skład Młody jęczmień jest przerabiany na tyle oszczędnie, że zawiera całą skalę żywych enzymów. Aktywność enzymatyczna została zmierzona u 20 znanych enzymów, takich jak np.dysmutaza nadtlenkowa, katalaza, cytochromoksydaza i inne. Unikalne składniki Młody jęczmień w porównaniu z pszenicą zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, więcej niż dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu - pierwiastka, który znajduje sią w większości pokarmów. Zawiera także znaczącą ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca kwasowo- zas...
Ziarna soi są nie tylko bogate w białko, ale i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jemy je częściej niż nam się wydaje: tofu, sosy sojowe, olej rafinowany będący składnikiem margaryny i majonezu, lecytyna stosowana w wyrobach piekarniczych i cukierniczych – to wszystko powstaje z soi. Ta roślina strączkowa ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę – prawie trzy czwarte światowych upraw soi to organizmy zmodyfikowane genetycznie, w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms). Co to oznacza w praktyce? Ziarna takiej soi zostały wyposażone w nowe właściwości, które pozwalają jej bronić się przed szkodnikami atakującymi ją, kiedy jeszcze rośnie na polu.
&...
Ekologiczny styl życia wiąże się nie tylko z segregacją śmieci, oszczędzaniem wody i światła czy zakupami produktów oznaczonych napisem BIO. Warto zdecydować się na używanie naturalnych kosmetyków pochodzących z organicznych składników. W końcu w przeszłości kobiety używały tylko specyfików do pielęgnacji urody, zrobionych samodzielnie i pochodzenia naturalnego.Kosmetyki, które otrzymamy z naturalnych składników będą tańsze, niż produkty kupione w sklepie, a mają w swym składzie te same substancje. Z różnych źródeł historycznych wynika, że np. w starożytnym Egipcie znane były kąpiele w miodzie i mleku (składnikach będ...
Metoda na oczyszczanie trzustki: Wieczorem przed snem, na pusty żołądek wypić jedną szklankę zsiadłego mleka. Wieczorem przygotować lewatywę: 2 czubate łyżki zielonej herbaty zalać 2 litrami wrzątku, przykryć i zostawić na noc. 1 szklankę strączków zielonej fasoli zalać 4 szklankami wrzątku, również przykryć i zostawić na noc. O godzinie 7 rano zrobić lewatywę. Przygotować taki sam wywar z zielonej herbaty na kolejną lewatywę o 15:00. O godz. 7:30 wypić połowę wywaru z fasoli, czyli 2 szklanki. Następnie wykonujemy masaż trzustki. Do tego celu przygotowujemy maść: 2 łyżki miodu, 1 łyżkę otrąb pszennych i 1 łyżkę zsiadłego mleka. Wszystko to...
Krótki, rzeczowy film w którym znany kanadyjski farmer Percy Schmeiser, który wygrał z firmą Monsanto w sądzie wypowiada się wprost do polskich rolników i farmerów aby strzegli się przed GMO i nie dali się wciągnąć kampaniom promującym GMO. Mówi że GMO zamiast działać zgodnie z obietnicami, czyli np: zahamować głód na świecie, obniżyć koszty produkcji żwyności itp, działa w zupełnie odwrotną stronę.
...
Pisaliśmy już na Naszej stronce o tym, że mleczka roślinne są znacznie zdrowsze i bardziej odżywcze od mleka zwierzęcego. Są też lepiej przyswajalne przez ludzki organizm, niż mleko pochodzące od samicy obcego gatunku na dodatek przeznaczone dla jej dzieci. Na stronce znajdziesz też artykuły dotyczące tego jak mleko odzwierzęce i jego przetwory niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Tymczasem dla tych, którzy nie mogą odejść od starych przyzwyczajeń, a chcieliby jadać zdrowiej, przedstawiam kilka prostych przepisów na smakowite roślinne alternatywy dla sera, twarogu, ale też dla innych odzwierzęcych produktów jak majonez, lub jajecznica. Do ciekawych eksperymentó...
Filmik mówiący o chwastach i ich znaczeniu dla ludzkiego organizmy, oraz o różniczy pomiędzy żywnością eko oraz dzikimi roślinami które pozornie są dla nas niepotrzebne.
...
Ścieżka do Wolności - Nowoczesna Miejska Eko-Farma / Homegrown Revolution (Part 2)
Druga część ciekawego filmu o pewnej rodzinie z miasteczka Pasadena (Kalifornia, USA), która postanowiła uwolnić się od dostawców żywności (wątpliwej jakości, ubogiej w wartosci odżywcze, gmo itp) i zaczeła sama hodować jedzenie na własnej posiadłości o rozmiarach 40 na 20 metrów :)
Cześć pierwsza
...
Czy wiesz, że wapń spożywany w nadmiarze przyczynia się do zniszczenia narządów, do alergii, wysypek, kaszlu, kataru, pobudliwości nerwowej. Wiele osób cierpiących na osteoporozę spożywało i spożywa ogromne ilości mleka i przetworów mlecznych bez pozytywnych dla zdrowia skutków....
Przemysł spożywczy chce byśmy wierzyli, że mleko jest napojem zdrowym i niewinnym. To trwa od czasu przyjaznego rozwoziciela mleka. Ale czytelnicy Health Watch znają prawdę. Teraz nowe badanie wykazuje, że picie mleka jest groźniejsze niż uważaliśmy.W rzeczywistości może pomóc cię zabić.Szwedzcy naukowcy chcieli dowiedzieć się czy mleko naprawdę jest „dobre dla organizmu”, a szczególnie chcieli odkryć związek między piciem mleka i ryzykiem złamań… i umieralnością.Przyjrzeli się historiom ponad 100.000 osób w wieku 39-79 lat. Badali kobiety przez 20 lat, a mężczyzn mogli zbadać tylko przez około 10 lat.
U ...
Zapraszamy na serię wykładówwe Wrocławiu z Agnieszką Biernat, specjalistą ds. promocji zdrowia i dietoprofilaktyki, edukatorem zdrowia.Ekokulinaria – zdrowa kuchnia przy małym budżecie - termin: sobota, 18 kwietnia, godz. 09:30-11:30Zależy Ci na tym by Twoje posiłki zawierały jak mniej niepożądanych dodatków (pestycydy, bakterie, pasożyty) niestety nie masz dostępu do produktów eko lub bio, a chcesz zdrowiej żyć? te szkolenie jest właśnie dla Ciebie.Aby ciało nie rdzewiało a my wraz z nim - termin: sobota, 11 kwietnia, g...
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wyso...
Zawarte w mleku składniki powodują uszkodzenie wielu narządów wewnętrznych człowieka.Pij mleko, będziesz wielki jak Kayah albo Bogusław Linda - przekonują reklamy. Guzik prawda. Krowie mleko to nie przepis na karierę dla dziecka, ale na jego kłopoty.O zaletach mleka zapewniają polskie dzieci twórcy najgłośniejszej dziś społecznej reklamy, politycy i oczywiście koncerny mleczarskie, którym publiczna akcja jest wyjątkowo na rękę. Dziewczynka z reklamy jest nieśmiała, szczerbata i pewnie od dawna siedzi w ostatniej ławce. Kiedy przyznaje się klasie, że chciałaby zostać piosenkarką, dzieci wybuchają śmiechem. Dziewczynka wypija szklank...