Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: E951O aspartamie napisano już wiele. Moim zdaniem – informacji o tej substancji nigdy za wiele. Substancja ta jest przykładem bezkompromisowej walki o zysk pewnej korporacji, mimo wielu zarzutów, obaw i kontrowersji wokół niej. Wielu z was na pewno słyszało o aspartamie – można go spotkać w wielu różnych produktach spożywczych np. w gumie do żucia, "sokach" w kartonikach czy kolorowych napojach gazowanych, farmaceutykach (tabletki musujące i do ssania) oraz w niemal wszystkich produktach "dietetycznych" i "zero" (pewnie masz gdzieś pod ręką któryś z tych cudownych produktów – przeczytaj etykietę ze składem). Aspa...
Powszechnie dziś używany sztuczny słodzik, aspartam, uznać można za kamień milowy w historii przemysłu dietetycznego, który powoduje nowotwory mózgu, ślepotę i choroby układu limfatycznego. Od wprowadzenia aspartamu na rynek w 1983 roku tylko w USA wzrosła o 60% liczba przypadków nietypowych nowotworów mózgu, a osób cierpiących na cukrzycę o 30%. Wielu lekarzy zaczęło uświadamiać sobie, że coś jest nie w porządku. Jednak FDA odpowiadała, że aspartam to jeden z najdokładniej przetestowanych dodatków spożywczych na świecie.
Film doskonale ukazuje jak wielkie koncerny wprowadzają szkodliwe produkty na rynek - wszystko dla...
Ogólne pranie mózgu w telewizorni sprawiło, że gdy zapytasz pierwszego napotkanego człowieka w jakim celu żuje się gumę do żucia, to zapewne otrzymasz odpowiedź jak od zaprogramowanego komputera, iż jest to niezbędne po posiłku – by mieć zdrowe i czyste zęby. Dlaczego? Bo spada pH w ustach. A jak pożujesz sobie gumę to Ci wzrośnie. Czyżby?
No to weźmy sobie pod lupę te drogocenne, przywracające pH w ustach skarby zawarte w dostępnej w każdym kiosku gumie do żucia. Oczy wywrócą nam się dzisiaj z… Orbit! I to bez cukru. Zaczynamy.
...
Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie chorób serca, postanawia zrzucić zbędne kilogramy wykluczając z diety cukier rafinowany (i słusznie) zastępując go sztucznym słodzikiem – aspartamem (niesłusznie). Okazuje się, że sztuczne słodziki do których należy aspartam i sacharyna wprowadzają organizm w błąd wysyłając do mózgu fałszywe informacje. Są słodkie, a jednocześnie nie dostarczają nam energii w postaci kalorii.Szczury karmione na przemian słodzikiem i glukozą tracą orientację, czy spożywają cukier dostarczający energii, czy słodzik. Słodki smak jest postrzega...