Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Chlorofil * Chlorella dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosforu, potasu, magnezu, wapnia (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastków śladowych: żelaza, manganu, cynku, molibdenu, miedzi i kobaltu (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A) która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi rak płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawno...
Czy wiesz, że jarmuż jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C i karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także prowitaminy A? Zawiera też sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Sulforafan ma również działanie antybakteryjne i niszczy bakterie Helicobacter pylori. Ponadto jarmuż bogaty jest też w chlorofil, który m.in. hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, poza tym jako zielone warzywo uzupełnia naszą krew, ponieważ: struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jednym molekułem od hemoglobiny w naszej krwi. Jarmuż jest również doskonałym źródłem wapnia, żelaza, magnezu oraz fosforu ...
Zalety chlorelli
Dbałość o zdrowie, idealną sylwetkę i dążenie do obniżenia wieku biologicznego to podstawowe zadania dla osób w każdym wieku. Miliony toksyn krążących w naszym organizmie szkodzą zdrowiu, samopoczuciu i urodzie. Część z nich dostaje się ze środowiska zewnętrznego, ale większość powstaje w jego wnętrzu. To, jak organizm radzi sobie z usuwaniem toksyn, a także z odżywianiem wszystkich swoich tkanek, w dużej mierze zależy od prawidłowego funkcjonowania jednego, bardzo ważnego organu: jelit. Zdrowe jelita są drożne, wolne od złogów i odpowiednio „szczelne”, o mocnych, gładkich i dobrze umięśnionych tkankach. Zawierają ...