Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Chlor * Chlorella dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosforu, potasu, magnezu, wapnia (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastków śladowych: żelaza, manganu, cynku, molibdenu, miedzi i kobaltu (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A) która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi rak płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawno...
W Polsce około 1,4 mln ludzi żyje w pasie śmierci, czyli na terenach klęski ekologicznej. Jedna trzecia to dzieci. Jakie będą? Naukowcy poddali badaniom dwie grupy ludzi: mieszkańców terenów zanieczyszczonych i zdegradowanych oraz żyjących w czystym środowisku, z dala od hut i zakładów przemysłowych.W organizmach osób z obu testowanych grup stwierdzili obecność około pięćdziesięciu trucizn, w tym piętnastu dioksyn i furanów, z najbardziej toksyczną stworzoną przez człowieka - TCDD - włącznie. W moczu i krwi badanych wykryli ołów, fenol, węglowodory policykliczne, rtęć, owadobójczy lindan i grzybobójczy pięciochlorofenol, ...
Czy wiesz, że jarmuż jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C i karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także prowitaminy A? Zawiera też sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Sulforafan ma również działanie antybakteryjne i niszczy bakterie Helicobacter pylori. Ponadto jarmuż bogaty jest też w chlorofil, który m.in. hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, poza tym jako zielone warzywo uzupełnia naszą krew, ponieważ: struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jednym molekułem od hemoglobiny w naszej krwi. Jarmuż jest również doskonałym źródłem wapnia, żelaza, magnezu oraz fosforu ...
Do najniebezpieczniejszych metali ciężkich należą m.in. rtęć, kadm, arsen, tal, ołów, aluminium i nikiel. Te metale osadzają się w narządach wewnętrznych, komórkach i są bardzo trudne do zmetabolizowania. Ponadto wywołują wiele powikłań zdrowotnych i schorzeń, które niekiedy trudno sklasyfikować, a także trudno zobaczyć przyczyny tych schorzeń. Jeśli ktoś ma pewne dolegliwości, a standardowe testy i badania medyczne nie wykazują odchyleń od normy, może to być oznaką skumulowania się metali ciężkich, niekiedy też toksyn bądź niewykrytych pasożytów. Mogą występować też te czynniki jednocześnie.
...
PARABENY - to konserwanty, które przedłużają życie kosmetyków, są to estry kwasu parahydroksybenzoesowego. Znajdziecie je nie tylko w kremach i szamponach, ale także w produktach spożywczych - ciastach, sokach owocowych, mrożonkach i dżemach.Zadaniem parabenów jest niedopuszczanie do powstawania pleśni i blokowanie rozwoju drobnoustrojów. Dzięki temu wyroby mogą spokojnie leżeć na sklepowych półkach i zachowywać swoją świeżość oraz wątpliwą jakość.Amerykańska Agencja Żywności i Leków podaje, że człowiek ważący 60kg, wchłania dziennie około 76mg parabenów, z czego aż 50mg pochodzi z kos...
Chlorella i spirulina - dwie magiczne rośliny z podwodnego świata, algi wyglądem i zapachem może niezbyt przyciągające, ale jednak zbawienne dla ludzkiego organizmu. Kryje się za nimi bogactwo minerałów, witamin i wielu cennych substancji odżywczych. Na przerożne sposoby wspierają nasz system odpornościowy. Są pomocne przy leczeniu takich chorób jak nowotwory, cukrzyca, artretyzm, reumatyzm, zaburzenia ciśnienia i trawienia. Regulują pracę wątroby i odbudowują ją. I mają niesamowite właściwości detoksykujące. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku. Właściwie Ziemia jest teraz na takim etapie, że substancje trujące i nieobojętne dla Naszego zdrowia wdzierają się wszędzie. ...
Zalety chlorelli
Dbałość o zdrowie, idealną sylwetkę i dążenie do obniżenia wieku biologicznego to podstawowe zadania dla osób w każdym wieku. Miliony toksyn krążących w naszym organizmie szkodzą zdrowiu, samopoczuciu i urodzie. Część z nich dostaje się ze środowiska zewnętrznego, ale większość powstaje w jego wnętrzu. To, jak organizm radzi sobie z usuwaniem toksyn, a także z odżywianiem wszystkich swoich tkanek, w dużej mierze zależy od prawidłowego funkcjonowania jednego, bardzo ważnego organu: jelit. Zdrowe jelita są drożne, wolne od złogów i odpowiednio „szczelne”, o mocnych, gładkich i dobrze umięśnionych tkankach. Zawierają ...