Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: BłonnikMożna powiedzieć, że cukrzyca oznacza głodowanie. Komórki domagają się swojego naturalnego pokarmu jakim jest glukoza, czyli cukier prosty. U cukrzyków cukier ten nie może się przedostać z krwi do komórek. Aby mógł on trafić do komórek tłuszczowych, mięśni i wątroby potrzebny jest hormon zwany insuliną. Ten hormon ma za zadanie otwierać wejście w błonie komórkowej, przez które glukoza przedostaje się do komórki. Wtedy zaczyna się cukrzyca. We krwi wzrasta stężenie cukru, który wydziela się z organizmu w moczu. Nadmierne oddawanie moczu prowadzi do pragnienia i odwodnienia, co dalej prowadzi do spadku wagi ciała i słabości. W skr...
Napoje oczyszczające okrężnicę, to takie które tworzą duża masę przemieszczającą się przez przewód pokarmowy, po drodze wypychając pożywienie z zablokowanych obszarów. Podczas przemieszczania się powiększają swoją objętość i wypełniają zagłębienia i szczeliny, usuwając z nich zalegające pożywienie. Najpopularniejszym materiałem to nasiona babki śródziemnomorskiej (psyllium). Wchłaniają one od 10 do 15 razy więcej wody niż same wiążą i pęcznieją. Inne podobne nasiona to siemię lniane i szałwia hiszpańska (chia). Wszystkie należą do nasion galaretowatych i po zmoczeniu tworzą gęsty żel. Te nasiona całe lub sproszkowane, miesza się z ...
Według koneserów zdrowej kuchni otręby to najbardziej wartościowa część ziarna. To otoczka zbóż, pozostała z przemiału ziarna na mąkę. Najczęściej spotykamy się z otrębami pszennymi, owsianymi, żytnimi oraz orkiszowymi.Otręby zawierają witaminy z grupy A i E, makro- i mikroelementy, fosfor, wapń, potas, cynk oraz magnez. Z dietetycznego punktu widzenia największą zaletą otrąb jest duża zawartość błonnika, który nie jest trawiony przez organizm człowieka, dlatego też nie powoduje tycia, a znacznie ułatwia pracę układu pokarmowego. Otręby pomagają także w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronic...