Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: B1Na początku wyjaśnię wszystkim zainteresowanym czym jest amigdalina i jaki ma związek z witaminą b17 i letrilem.
Czym jest amigdalina ?
Amigdalina (z łac. amygdalum, ang. amygdala = migdał) to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów (nitrylozyd) występujący w nasionach / pestkach migdałowca zwyczajnego (Amygdalus communis) lub pestkach moreli.
No dobrze a co ma wspólnego amigdalina z letril i witaminą b17 – pewnie niektórzy jak nie wszyscy z was zapytają.
Wit...
Pewien naukowiec z amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków ( FDA) stwierdził kiedyś, że letril zawiera „wolny” cyjanowodór i dlatego jest trujący. Czy oby to napewno prawda?
Cząsteczka letrilu nie zawiera „wolnego” cyjanowodoru. Gdy letril w obecności wody zetknie się w komórce złośliwej z enzymem zwanym betaglukozydazą, to przy braku enzymu blokującego (rodanazy) zostaje rozłożony na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę aldehydu benzoesowego oraz cząsteczkę cyjanowodoru (HCN). Betaglukozydazę zawierają w wielkiej ilości jedynie komórki rakowe. W całym tym procesie chodzi o to, że cyjanowod&oa...
Witamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich:
Pestki lub nasiona owoców: jabłka, moreli, wiśni
Fasola: bób (vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(phaseolus coccineus)
Orzechy: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowiec
Jagody: w prawie wszystkich dzikich jagodach, oprócz tego w jeżynach, aronii, żurawinie błotnej, dzikim bzie (sambucus L. ), malinach, truskawkach
Nasiona: lnu, sezamu, chia (salvia hispanica)- czyli oleiste rośliny
...
Letril, powszechnie znany jako witamina B17 lub amigdalina, jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1200 gatunkach roślin, a w szczególności w pestkach owoców, takich jak morele, brzoskwinie, śliwki i jabłka, pochodzących z rodziny różowatych. Jest to dwuglukozyd z rodnikiem cyjanowym, który jest wysoce bioprzenikliwy. Znaczy to, że łatwo przenika przez błonę komórki i łatwo osiąga wewnątrz niej wysokie stężenie. Komórki raka, bez względu na jego rodzaj, zwane są jako trofoblasty. Te komórki zawierają dużą ilość enzymu zwanego betaglukozydazą, nazywanego inaczej enzymem odblokowującym. W reakcj...
Oto krótki artykuł o tym jakie pestki spożywać i na co zwracać uwagę przy ich nabyciu, zwłaszcza że coraz wiecej pojawia sie ich na rynku i co raz wiecej pytań na ten temat się pojawia.
Mówiąc pestki mamy na myśli gorzkie pestki/ jądra z moreli, które w swoim składzie zawierają dużą dawkę naturalnej witaminy b17.
Słodkie pestki moreli nie mają żadnych właściwości, natomiast są stosowane na skalę masową w przemyśle spożywczo-gastronomicznym.
Na co zwracać uwagę przy zakupie:
Muszą to być gorzkie pestki/ nasiona moreli
Powinny to być organiczne pe...
Poniżej przedstawiamy wywiad ze współpracującą z nami panią Agnieszką Biernat - terapeutą - dietetykiem, specjalistą ds. profilaktyki i promocji zdrowia. Właścicielką Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem ,kursy gotowania). Pani Agnieszka jest też autorką książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także programów i wywiadów radiowych oraz telewizyjnych, artykułów i wywiadów prasowych.
H.G.: Pani Agnieszko, mamy już czas nowalijek i owoców sezonowych...
Zbliżają się Mikołajki i święta Bożonarodzeniowe! Szukasz idealnego prezentu dla bliskiej Ci osoby? Spirulina 2000 sztuk w pięknym świątecznym opakowaniu to świetny pomysł na podarunek. Spraw też sobie prezent i ciesz się mocą Spiruliny przez cały rok!
Gdy przed 40 laty dokonano ponownego odkrycia bogatego w substancje odżywcze glonu o nazwie Spirulina platensis, nikt nie przypuszczał, że w tak zawrotnym tempie stanie się on hitem najpierw w Japonii, później w USA i całej Europie. Dziś spirulina jest ceniona na całym świecie, przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie. Powód jej popularności jest oczywisty: spośród 30 000 do tej pory od...
Zalety chlorelli
Dbałość o zdrowie, idealną sylwetkę i dążenie do obniżenia wieku biologicznego to podstawowe zadania dla osób w każdym wieku. Miliony toksyn krążących w naszym organizmie szkodzą zdrowiu, samopoczuciu i urodzie. Część z nich dostaje się ze środowiska zewnętrznego, ale większość powstaje w jego wnętrzu. To, jak organizm radzi sobie z usuwaniem toksyn, a także z odżywianiem wszystkich swoich tkanek, w dużej mierze zależy od prawidłowego funkcjonowania jednego, bardzo ważnego organu: jelit. Zdrowe jelita są drożne, wolne od złogów i odpowiednio „szczelne”, o mocnych, gładkich i dobrze umięśnionych tkankach. Zawierają ...
Co warto jeść, a czego nie warto, by dostarczyć sobie odpowiednie ilości żelaza? Dieta wegetariańska nie przekreśla tej możliwości, gdyż obfituje w sporo produktów, które nie tylko dostarczają tego niezbędnego składnika, lecz także ułatwiają jego wchłanianie. Wśród witamin i minerałów niezbędnych w tworzeniu hemoglobiny wymienić należy: żelazo, kwas foliowy, witaminę C oraz B12. W tym tekście zajmę się szczególnie tym pierwszym. Żelazo w pożywieniu posiada 2 formy – hemową i niehemową. Uważa się, że forma hemowa jest tą lepiej przyswajalną, niestety znajduje się ona jedynie w produktach odzwierzęcych – główni...