Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: AntyoksydantyGoji Berry (Lycium barbarum) jest owocem cenionym w medycynie tybetańskiej i chińskiej od tysięcy lat. Owoce Wolfberry były składnikiem wielu ziół, które tradycyjnie wykorzystywano do leczenia takich schorzeń jak: bóle i zawroty głowy, dzwonienie w uszach, bezsenność. Uważano, że goji reguluje pracę żołądka, nawilża płuca, poprawia ostrość wzroku, oczyszcza wątrobę i poprawia pracę nerek. Przede wszystkim zwraca się uwagę, że Lycium barbarum regeneruje wątrobę i nerki nawet w stanach patologicznych. W tradycyjnej chińskiej medycynie nerki są związane z siłą życiową i witalną, tym co powszechnie jest odczuwane jako "chęć do życia i działania". Uważa się, ...
Mangostan uznany jest za najbogatsze w środowisku źródło antyoksydantów zwanych ksantonami. W zestawieniu zdolności usuwania wolnych rodników tlenowych, mangostan bezwzględnie deklasuje inne przeciwutleniacze.
Ma zatem bardzo duży wpływ na zbiór czynników zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się ciała. Co więcej podnosi wytrzymałość immunologiczną organizmu, pobudza ruchomość stawów, redukuje objawy klimakterium, wspomaga naturalną dietę.
Mangostan uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji od dawien dawna. Owoc mangostanu, nazywany jest Królową Owoców, dojrzewający w doskonałych możliwościach atmosferycznych, jest ...
Masło Ghee to tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na małym ogniu. Przez to następuje usuwanie szumowin oraz osadów. Masło ghee ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważane jest za szlachetne i poza kulinariami używane jest też do celów sakralnych (pudźa, homa). Używa się go w wielu ceremoniach np. pogrzebowych czy ślubnych, ma znaczenie rytualne. Wykazuje też spore właściwości lecznicze i wykorzystywane jest w medycynie ajurwedyjskiej.
Ghee jest często nazywane sklarowanym masłem. Jednak proces otrzymywania wysokiej jakości ghee różni się bardzo od klarowania współ...