Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: AlkoholNieświadomość zależności między lekami, lekami a żywnością i napojami może okazać się nie tylko niebezpieczna dla naszego zdrowia, ale i życia.Z przeprowadzonych ostatnimi czasy badań wynika, iż co czwarta osoba zażywająca codziennie leki przepisane przez lekarza jednocześnie bez jego wiedzy stosuje specyfiki dostępne bez recepty. Ponadto aż 18 mln osób sięga co jakiś czas po napoje energetyzujące, środki pobudzające i wzmacniające odporność organizmu. W związku z czym w naszym kraju co roku u co najmniej kilkudziesięciu tysięcy osób dochodzi do niekorzystnych interakcji nie tylko między lekami, ale także lekami a napojami, czy produktami spożywczymi. ...
W rzetelność swego czasu wymyślonego przez Melchiora Wańkowicza, reklamowego sloganu mówiącego, że "cukier krzepi", wierzą już tylko dzieci. Zarówno producenci słodkiej rafinady jak i "naukowcy" upowszechniający tę bajeczkę doskonale wiedzą, że w pełni zasługuje ona na swój przydomek: "biała śmierć". Coraz więcej osób ma świadomość spustoszenia, jakie czyni cukier w organizmie okradanym z niezbędnych do życia i prawidłowego funkcjonowania witamin z grupy B oraz mikroelementów takich jak magnez, wapń czy cynk. Rzeczone składniki są niezbędne m. in. do przyswajania i pozyskiwania energii z węglowodanów; warzywa, owoce i produkty z pełnej - czyli raz...
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalec...