• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Zielona herbata - źródło zdrowia i młodości

Data dodania: 2011-03-23 08:27:19, Dodane przez: Justyna Kłaput
Wyświetlony 6533 razy, Komentarzy: 1
Wrzuć na FacebookWykop!
Zielona herbata - źródło zdrowia i młodości
Oryginalny obraz: http://www.odchudzajace.org/images/herbata2.jpg

Zielona herbata jest najstarszym napojem - liczy sobie ponad 5 tys. lat. Wywodzi się z Chin, gdzie przygotowywanie herbaty jest czynnością wręcz rytualną, ale uprawiana jest również w innych krajach Azji (Japonii, Tajwanie). Tak jak w Europie prym popularności wiedzie herbata czarna, w krajach azjatyckich to właśnie zielona jest pita na co dzień. W odróżnieniu do herbaty czarnej nie jest poddana procesowi fermentacji, dlatego zachowuje swoją barwę i wartościowe składniki. W smaku jest bardziej gorzka i jaśniejszej barwy niż herbata czarna. Na jakość i aromat herbaty znaczący wpływ ma pochodzenie, miejsce upraw, gleba, czas i sposób zbioru. W niektórych regionach wysokiej klasy zieloną herbatę produkuje się jeszcze według metod starożytnych – wykonując wszystkie czynności ręcznie.

ZALETY ZIELONEGO NAPARU

Liczne badania wykazały, że zielona herbata jest panaceum na wiele dolegliwości. Najważniejszym składnikiem zielonej herbaty są przeciwutleniacze, które zatrzymują procesy starzenia się organizmu oraz chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Według japońskich naukowców zielona herbata pita w ilości pięciu filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko śmierci spowodowanej chorobami układu sercowo-naczyniowego aż o 16%. U kobiet ryzyko to zmniejsza się jeszcze bardziej – nawet o 31%.

Ze względu na zawartość katechiny zielona herbata ma wiele cennych właściwości:

• zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych oraz spowalnia rozwój zmian już istniejących

• redukuje szkodliwy cholesterol

• usprawnia procesy trawienia i redukuje poziom tłuszczu w organizmie

• działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo

• łagodzi skutki alergii

• wzmacnia zęby poprzez regulację enzymów umiejscowionych w obszarach zaatakowanych

 

Zielona herbata ma pozytywne działanie nie tylko na organizm ale i umysł. Obecność teaniny ma znaczący wpływ na pracę mózgu i obniżenie ciśnienia krwi. Zwiększa zdolność uczenia się i koncentracji, wykazuje działanie uspokajająco-relaksujące nie wywołując przy tym uczucia senności. Witamina C podnosi odporność na choroby i zakażenia, szczególnie w okresie zwiększonej aktywności fizycznej. Wpływa także na wytwarzanie kolagenu, przyspiesza gojenie się ran i złamań, hamuje powstawanie krwotoków i stanów zapalnych. Warto wspomnieć też o niacynie, która ma zdolność regulowania poziomu cholesterolu i cukru w organizmie, utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry i przepływu krwi w naczyniach. Dodatkowe bogactwo w postaci bioflawonoidów, ważnych minerałów – magnezu, wapnia, potasu, żelaza, sodu, krzemu, fluoru oraz witamin – E, K, PP i z grupy B skłaniają do picia zielonej herbaty nie tylko od święta.

JAKĄ WYBRAĆ?

Najlepiej kupować te z upraw ekologicznych, gdyż herbaty z konwencjonalnych zbiorów zawierają sporo pozostałości środków ochrony roślin. Warto też wspomnieć, że lepszy napar daje herbata sypana niż ekspresowa. Do najpopularniejszych chińskich herbat należą Lung Ching (Smocze źródło) - o łagodnym i pozbawionym goryczy smaku oraz Gunpowder o lekko cierpkim smaku. Japońskie zielone herbaty, w smaku są nieco bardziej intensywne od tych pochodzenia chińskiego. Najbardziej znaną jest Sencha – z młodych listków herbacianych pochodzących z pierwszego zbioru, dlatego wyróżnia się niezwykle delikatnym smakiem. Z tych samych krzewów herbacianych co Sencha pochodzi również Bancha, jest jednak zbierana później, co czyni ją bardziej wyrazistą. Z kolei orzeźwiająca i ceniona przez makrobiotyków Kukicha produkowana jest nie tylko z liści, ale i łodyżek . Ciekawym urozmaiceniem jest Genmaicha – herbata z dodatkiem prażonego ryżu, o lekko orzechowym smaku.

JAK ZAPARZAĆ?

Koniecznie w temperaturze nie wyższej niż 80 st. C. Długość parzenia również ma swoje znaczenie. Krótko zaparzana (ok. 3min.) ma właściwości orzeźwiające i lekko pobudzające, im bardziej ten czas się wydłuża, tym większe właściwości uspokajające będzie miała nasza herbata. Zieloną herbatę można zaparzać wielokrotnie, drugi i trzeci napar uważany jest za najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. W Japonii znaleźć można nawet szkoły prawidłowego zaparzania herbaty z zachowaniem zasad sprzed wielu wieków. 

Źródło: „Świat konsumenta”; http://www.pro-test.pl; http://www.mojajaponia.pl

Komentarze do artykułu: Zielona herbata - źródło zdrowia i młodości

Nick:
E-mail:


pola
2013-06-02 10:57:28
A jak w warunkach domowych sprawdzić, czy herbata zielona, którą właśnie kupiłam, pochodzi z całkowicie naturalnej uprawy, czy z uprawy wielkoplantacyjnej, przemysłowej, w której jest tyle chemii, że ta herbata jest raczej trucizną? Jaki procent zielonych herbat na naszym rynku masowym
ma tą "przypadłość" ? może ktoś wie?

Artykuły podobne do Zielona herbata - źródło zdrowia i młodości:
  • Zielona herbata na poprawienie pamięci

    Chińscy badacze potwierdzili nie aż tak nowy fakt dotyczący właściwości chemicznych zielonej herbaty. Ma tendencję do wpływania na komórki mózgowe, które odpowiadają za rozwój pamięci oraz uczenia przestrzennego.
  • Rooibos – właściwości zdrowotne

    Czerwona herbata rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze samopoczucie gdyż zawiera flawonoidy, które wpływają na wydzielanie hormonu szczęścia, tak bardzo nam potrzebnego. Wspomaga układ odpornościowy, przemianę materii, opóźnia procesy starzenia i działa antynowotworowo....
  • Przeciwnowotworowa herbata

    Ziele to wśród wielu witamin posiada najcenniejszą - witaminę P (zwaną inaczej C2), która wspomaga przyswajanie witaminy C. Zwłaszcza sprzyja kumulowaniu się jej w wątrobie, nerkach, nadnerczu i śledzionie, dzięki czemu chroni te organy przed nowotworami. Napar herbaciany jest lekiem...
  • Dieta warzywno-owocowa z dodatkiem sfermentowanych napojów mlecznych i zbóż

    Pierwsze efekty oczyszczania są już zauważalne w trakcie kuracji, uczucie lekkości i przypływ sił witalnych pojawiają się trzeciego, czwartego dnia diety. Po tygodniu pojawi się jeszcze więcej korzyści. Można liczyć na wyregulowanie pracy przewodu pokarmowego (jeśli były zaparcia, teraz problem...
  • Kulinarne duety

    Okazuje się, iż nawet najzdrowsze produkty żywnościowe mogą być szkodliwe dla naszego organizmu jeżeli są niewłaściwie spożywane, tzn. w nieodpowiednim "towarzystwie" lub w nadmiarze. Wówczas bardzo często zamiast być źródłem zdrowia, sił witalnych i urody szkodzą nam. Jak to możliwe?...
Filmiki podobne do Zielona herbata - źródło zdrowia i młodości:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Wywiad z Clemensem Kuby o (samo)uzdrawianiu, władzy i pieniądzu [PL] (poprawione napisy)

W filmie poruszone zależności między przemysłem zdrowotnym, lekarzami a władzą nad ludźmi. A wszystko to przedstawione przez pryzmat ego, które jest przyczyną tych zjawisk. Podstawową (więcej...)

Witamina B17-Ukrywane Lekarstwo Na Raka-Film Dokumentalny

Autor przedstawia dowody świadczące o tym, iż rak jest chorobą wynikającą głównie z braku w diecie ludzi współczesnych podstawowego składnika pokarmowego, podobnie jak w przypadku (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Moringa - roślina pełna miłości Richard Okuniewicz rozpoczął w północno-wschodniej Brazylii uprawę Moringi. Jego znajomi i osoby, które zaczęły ... Więcej »
Zielona herbata na poprawienie pamięci Chińscy badacze potwierdzili nie aż tak nowy fakt dotyczący właściwości chemicznych zielonej herbaty. Ma tendencj ... Więcej »
Imbir - na zdrowie i na urodę Imbir używany jest od ok. 5000 lat jako przyprawa, jak również w lecznictwie i do zabiegów upiększających. Poprawa ... Więcej »
Rooibos – właściwości zdrowotne Czerwona herbata rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze sam ... Więcej »
Olej kokosowy - lek na alzheimera Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przy ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne? Zielone koktajle, shakes to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim ... Więcej »
Olej arganowy Olej arganowy ma niezwykłe właściwości. Stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie naturalnej ... Więcej »
Winogrona - niezwykłe właściwości Medycyna naturalna do dziś odkrywa nowe właściwości lecznicze winogron. Od wieków winorośl miała wielorakie zasto ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.