Zielona herbata - źródło zdrowia i młodości | ||

Zielona herbata jest najstarszym napojem - liczy sobie ponad 5 tys. lat. Wywodzi się z Chin, gdzie przygotowywanie herbaty jest czynnością wręcz rytualną, ale uprawiana jest również w innych krajach Azji (Japonii, Tajwanie). Tak jak w Europie prym popularności wiedzie herbata czarna, w krajach azjatyckich to właśnie zielona jest pita na co dzień. W odróżnieniu do herbaty czarnej nie jest poddana procesowi fermentacji, dlatego zachowuje swoją barwę i wartościowe składniki. W smaku jest bardziej gorzka i jaśniejszej barwy niż herbata czarna. Na jakość i aromat herbaty znaczący wpływ ma pochodzenie, miejsce upraw, gleba, czas i sposób zbioru. W niektórych regionach wysokiej klasy zieloną herbatę produkuje się jeszcze według metod starożytnych – wykonując wszystkie czynności ręcznie.
ZALETY ZIELONEGO NAPARU
Liczne badania wykazały, że zielona herbata jest panaceum na wiele dolegliwości. Najważniejszym składnikiem zielonej herbaty są przeciwutleniacze, które zatrzymują procesy starzenia się organizmu oraz chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Według japońskich naukowców zielona herbata pita w ilości pięciu filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko śmierci spowodowanej chorobami układu sercowo-naczyniowego aż o 16%. U kobiet ryzyko to zmniejsza się jeszcze bardziej – nawet o 31%.
Ze względu na zawartość katechiny zielona herbata ma wiele cennych właściwości:
• zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych oraz spowalnia rozwój zmian już istniejących
• redukuje szkodliwy cholesterol
• usprawnia procesy trawienia i redukuje poziom tłuszczu w organizmie
• działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo
• łagodzi skutki alergii
• wzmacnia zęby poprzez regulację enzymów umiejscowionych w obszarach zaatakowanych
Zielona herbata ma pozytywne działanie nie tylko na organizm ale i umysł. Obecność teaniny ma znaczący wpływ na pracę mózgu i obniżenie ciśnienia krwi. Zwiększa zdolność uczenia się i koncentracji, wykazuje działanie uspokajająco-relaksujące nie wywołując przy tym uczucia senności. Witamina C podnosi odporność na choroby i zakażenia, szczególnie w okresie zwiększonej aktywności fizycznej. Wpływa także na wytwarzanie kolagenu, przyspiesza gojenie się ran i złamań, hamuje powstawanie krwotoków i stanów zapalnych. Warto wspomnieć też o niacynie, która ma zdolność regulowania poziomu cholesterolu i cukru w organizmie, utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry i przepływu krwi w naczyniach. Dodatkowe bogactwo w postaci bioflawonoidów, ważnych minerałów – magnezu, wapnia, potasu, żelaza, sodu, krzemu, fluoru oraz witamin – E, K, PP i z grupy B skłaniają do picia zielonej herbaty nie tylko od święta.
JAKĄ WYBRAĆ?
Najlepiej kupować te z upraw ekologicznych, gdyż herbaty z konwencjonalnych zbiorów zawierają sporo pozostałości środków ochrony roślin. Warto też wspomnieć, że lepszy napar daje herbata sypana niż ekspresowa. Do najpopularniejszych chińskich herbat należą Lung Ching (Smocze źródło) - o łagodnym i pozbawionym goryczy smaku oraz Gunpowder o lekko cierpkim smaku. Japońskie zielone herbaty, w smaku są nieco bardziej intensywne od tych pochodzenia chińskiego. Najbardziej znaną jest Sencha – z młodych listków herbacianych pochodzących z pierwszego zbioru, dlatego wyróżnia się niezwykle delikatnym smakiem. Z tych samych krzewów herbacianych co Sencha pochodzi również Bancha, jest jednak zbierana później, co czyni ją bardziej wyrazistą. Z kolei orzeźwiająca i ceniona przez makrobiotyków Kukicha produkowana jest nie tylko z liści, ale i łodyżek . Ciekawym urozmaiceniem jest Genmaicha – herbata z dodatkiem prażonego ryżu, o lekko orzechowym smaku.
JAK ZAPARZAĆ?
Koniecznie w temperaturze nie wyższej niż 80 st. C. Długość parzenia również ma swoje znaczenie. Krótko zaparzana (ok. 3min.) ma właściwości orzeźwiające i lekko pobudzające, im bardziej ten czas się wydłuża, tym większe właściwości uspokajające będzie miała nasza herbata. Zieloną herbatę można zaparzać wielokrotnie, drugi i trzeci napar uważany jest za najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. W Japonii znaleźć można nawet szkoły prawidłowego zaparzania herbaty z zachowaniem zasad sprzed wielu wieków.
Komentarze do artykułu: Zielona herbata - źródło zdrowia i młodości
pola
ma tą "przypadłość" ? może ktoś wie?