Yerba mate | ||

Yerba Mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, rośliny wiecznie zielonej, osiągającej wysokość od kilku do kilkunastu nawet metrów. Występuje w Paragwaju, Urugwaju, Argentynie i Brazylii Południowej. W tych krajach Yerba Mate nie tylko zaspokaja pragnienie, ale jest wręcz codziennym rytuałem. Pita jest w gronie przyjaciół, rodziny, wita się nią również przybywających nieznanych gości. Towarzyszenie przy piciu tego napoju jest wyrazem akceptacji w określonym środowisku.
Pierwszymi entuzjastami Yerba Mate byli Indianie Guarani, którzy suszyli całe gałązki razem z liśćmi nad płomieniem ogniska i następnie przerabiali na drobny pył. Oni właśnie odkryli, że Yerba Mate jest niezastąpionym środkiem na zmęczenie. Stałą uprawą ostrokrzewu na terenie Paragwaju zajmowali się Jezuici, kolejne plantacje zakładane były w Argentynie. Przekazywana jest także legenda, mówiąca o boginiach księżyca i chmur, które po przybyciu na ziemię zostały zaatakowane przez jaguara. Uratowane w niebezpieczeństwie przez starca, w geście podziękowania obdarowały go nowym rodzajem rośliny, z której mógł przygotować napar przyjaźni.
OSTROKRZEW PARAGWAJSKI W ŚWIETLE BADAŃ NAUKOWYCH
Z czasem, ze względu na liczne właściwości prozdrowotne rośliny wzrosło zainteresowanie w kręgach naukowych. Okazało się bowiem, że Yerba Mate to nie tylko dobry sposób na zmęczenie, ale ma także wpływ na:
● oczyszczanie organizmu z toksyn
● wspomaganie systemu odpornościowego
● funkcjonowanie układu trawiennego
● działanie systemu nerwowego
● wspomaganie krążenia krwi i pracy układu krwionośnego
● zdolności intelektualne i odporność fizyczną
Doświadczenia przeprowadzone w Instytucie Higieny w Hamburgu wykazały, że Yerba Mate zawiera rzadką substancję – mateinę, która stymuluje centralny układ nerwowy nie powodując uzależnienia. Doktor Jose Martin przytacza wyniki badań, według których mateina ma skład chemiczny podobny do kofeiny, ale różni się wiązaniami molekularnymi. Ze względu na brak jakichkolwiek negatywnych właściwości, nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania Yerba Mate. Analizy w laboratorium doktor Elwiry de Meija z Uniwersytetu Illinois dowiodły, że u osób, które spożywają Yerba Mate, wzrasta aktywność enzymu odpowiedzialnego za wzrost HDL (dobrego cholesterolu) obniżając LDL (zły cholesterol). Inne z badań (prowadzone w 2008 r.) wskazały nawet , iż regularne picie Yerba Mate ma wpływ na naprawę DNA i podnosi jego odporność.
Yerba Mate posiada także wszystkie niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu witaminy : A, B1, B2, C, E, H oraz sole mineralne: żelazo, potas, krzem, fosfor, siarkę, wapń.
JAK PRZYGOTOWAĆ YERBA MATE?
Yerba Mate powinna być zaparzana w temperaturze ok. 80st.C, ze względu na utrzymanie jej wartości. Tradycyjnie przygotowywana jest w tykwie, wykonanej z dojrzałego owocu tropikalnej rośliny z rodziny dyniowatych. W zależności od upodobań używane są też naczynia drewniane i ceramiczne. Tykwę zasypujemy suszem do 1 /2 lub 3 / 4 jej objętości. Gotowy już napar pije się przez tzw. bombillę – metalową rurkę zakończoną sitkiem. Jedną porcję suszu Yerba Mate można zalewać kilka razy, wydobywając z niej przy tym wszystkie cenne właściwości.
W letnie upały można ugasić pragnienie wersją „na zimno” - tzw. terere, która znakomicie orzeźwia i ochładza organizm. Po wsypaniu Yerba Mate zalewamy naczynie zimną wodą i po 10min. mamy gotowy napój. W Argentynie i Paragwaju sporą popularność zdobyła terere z sokiem cytrynowym i pomarańczowym, w Brazylii natomiast częstym dodatkiem jest sok brzoskwiniowy.
W sprzedaży dostępne są naturalne oraz smakowe Yerba Mate - cytrynowe, brzoskwiniowe lub z dodatkiem różnych ziół.
Komentarze do artykułu: Yerba mate
Kuba