Przeciwnowotworowa herbata | ||

Dlaczego napar z herbaty ma działanie przeciwnowotworowe?
Ziele to wśród wielu witamin posiada najcenniejszą - witaminę P (zwaną inaczej C2), która wspomaga przyswajanie witaminy C. Zwłaszcza sprzyja kumulowaniu się jej w wątrobie, nerkach, nadnerczu i śledzionie, dzięki czemu chroni te organy przed nowotworami. Napar herbaciany jest lekiem regulującym pracę całego przewodu pokarmowego - ułatwia proces trawienia, działa bakteriobójczo, oczyszcza jelita z toksycznych złogów, co zapobiega nowotworom jelit. - Najnowsze badania wykazały, że herbata zawiera również polifenole, o bardzo mocnym działaniu antyoksydacyjnym (patrz: WOLNE RODNIKI), hamującym powstawanie silnych czynników rakotwórczych, takich jak na przykład nitrozoaminy czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - mówi profesor Witold Zatoński, który kieruje zespołem naukowym w warszawskim Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie.
Woda do zaparzania powinna być zawsze świeża, to znaczy zagotowana tylko jeden raz. Najlepsza jest woda miękka, zawierająca niewielką ilość soli mineralnych. Dlatego nie należy używać wody mineralnej kupowanej do picia. Przed zagotowaniem wodę z kranu odstawiamy na co najmniej jedną dobę, a ze zdrojów mineralnych i wiejskich studni - na 20, 30 godzin. Duże znaczenie w prawidłowym parzeniu herbaty ma umiejętność rozpoznawania trzech stadiów wrzenia: w pierwszym - na powierzchni i przy ściankach naczynia pojawiają się grupy pęcherzyków, w drugim - pęcherzyki gwałtownie się podnoszą, powodując początkowo zmętnienie, a potem zbielenie wody. Trzecie stadium - to klasyczne wrzenie, do którego zazwyczaj doprowadzamy. Herbatę zalewamy wodą z drugiego stadium wrzenia, tzw. białego. Jeśli używamy wody "odstanej", to chlor już i tak zdążył wyparować i nie musimy go "wygotowywać". Przed wsypaniem herbaty czajniczek do zaparzania kilkakrotnie przepłukujemy wrzącą wodą. Porcję suchych ziół najpierw zalewamy do połowy czajnika, który szybko zamykamy pokrywką. Po 4 minutach dolewamy do pełna "białego" wrzątku i po następnych 4 minutach rozlewamy napar do filiżanek. Jeśli parzenie było przeprowadzone prawidłowo, na powierzchni powinna pojawić się piana, której nie należy zdejmować, lecz zmieszać. Błędem jest przygotowywanie oddzielnie esencji, a następnie dolewanie do niej wrzątku. Herbatę trzeba pić świeżo parzoną, gdyż napar po kilku godzinach traci wiele swoich właściwości.
Komentarze do artykułu: Przeciwnowotworowa herbata