Orzechy - zdrowie i witalność | ||

Orzechy brazylijskie 1000 g - Najlepsze, naturalne źródło selenu. Zjedzenie tylko od jednego do dwóch orzechów brazylijskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen. Garść tych niezwykłych orzechów to nawet 480% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek!
Orzechy często traktowane są przez nas jako przekąska, niestety nie przywiązujemy do nich jednak większej wagi pod względem odżywczym. Ich rola jest za to bardziej widoczna w dobrze skomponowanych dietach roślinnych.
Dlaczego dziś właśnie o nich mowa? Ponieważ mimo dość wysokiej kaloryczności są bardzo dobrym sposobem na podniesienie kondycji organizmu i poprawienie naszego samopoczucia. Są źródłem wysokiej jakości białka i błonnika pokarmowego oraz wielu ważnych składników mineralnych: wapnia, fosforu, żelaza, potasu, sodu, magnezu i witamin – A, D i E. Występujące w nich kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Wiele gatunków orzechów zawiera kwas gamma-linolenowy, działający przeciwzakrzepowo, obniżając tym samym ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej. Wszystkie orzechy są doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu. Ze względu na swoje właściwości znakomicie sprawdzają się w sytuacjach stresujących, będących sporym obciążeniem dla organizmu. Polecane są dla wegetarian, cukrzyków, sportowców, osób pracujących umysłowo, przemęczonych i osłabionych.
Każdy z nas ma z pewnością swoje ulubione rodzaje orzechów. Warto jednak przyjrzeć się ich właściwościom.
Orzechy włoskie wywodzą się z Azji Mniejszej. Już w starożytności przypisywano im szczególne znaczenie a ich kształt nie bez powodu utożsamiano z mózgiem. Oprócz wapnia, magnezu i fosforu, zawierają miedź, która usprawnia pracę mózgu, zwiększa odporność i chroni przed osteoporozą. Orzechy włoskie łagodzą również stany zapalne, wzmacniają nerki, nawilżają płuca i regulują trawienie.
Orzechy laskowe wzmacniają śledzionę, trzustkę i żołądek, wpływają też na wygląd cery, włosów i paznokci. Zawierają sporą dawkę witaminy E, ok. 30g orzechów laskowych zawiera blisko 80% jej dziennego zapotrzebowania. Zawierają również fosfor, miedź, magnez, mangan, witaminy z grupy B, PP i K.
Orzechy ziemne (arachidowe) pochodzą z Brazylii, należą do roślin strączkowych. Mają dobroczynne działanie na trzustkę, żołądek i jelita. Zawierają najwięcej kwasu foliowego z wszystkich odmian orzechów, dlatego powinny je włączyć do swojej diety szczególnie kobiety w ciąży oraz osoby prowadzące aktywny tryb życia. Są też znakomitym źródłem błonnika, cynku, fosforu i witamin z grupy B.
Pochodzące z Amazonii orzechy brazylijskie są rzadziej spotykaną odmianą. Wyróżniają się owalnym kształtem i subtelnym, słodkim smakiem. Zawierają sporą ilość witaminy E oraz selenu, wspomagającego m.in. w oczyszczaniu organizmu i zmniejszającego ryzyko zachorowania na raka. Ze względu na swoje regeneracyjne właściwości polecane są do spożywania po zabiegach operacyjnych i oparzeniach.
Orzechy nerkowca wywodzą się z Ameryki Południowej, uważane przez niektórych za najsmaczniejsze z wszystkich gatunków orzechów, charakteryzują się delikatnym, migdałowym smakiem. Poza walorami smakowymi trzeba zwrócić uwagę na znaczną ilość żelaza i cynku, które mają duże znaczenie w procesach krwiotwórczych.
Orzechy migdałowca zawierają sporo magnezu, potasu, wapnia, żelaza i fosforu oraz witaminy E. Usprawniają pracę jelit, działają korzystnie przy wszelkich chorobach płuc, łagodzą kaszel. Jedno z badań przeprowadzone przez American Heart Association wykazało, że u grupy osób spożywających dziennie 30g migdałów średni spadek złego cholesterolu LDL wynosił 4,4% w stosunku do osób pozostających na tej samej diecie z wyłączeniem tylko migdałów.
Komentarze do artykułu: Orzechy - zdrowie i witalność