• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Masło Ghee

Data dodania: 2011-12-13 17:28:03, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 19825 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Masło Ghee
Oryginalny obraz: http://1.bp.blogspot.com/-16rjTojS3XI/TgztDC72C8I/AAAAAAAAASg/ar3OFgTj5BU/s320/300_141496.jpg
Wejdź do sklepu po zdrowie:
  • Masło Ghee 1 kg
    Tylko: 49.00 zł

    Kup Teraz!

    Masło Ghee 1 kg - Wysokiej jakości Ghee. W pełni naturalne, bez dodatku soli i laktozy jest doskonałą alternatywą dla oleji utwardzanych. Posiada złocisty kolor i przyjemny orzechowy smak i aromat. Przygotowane na nim potrawy nabierają innego niezwykłego smaku.

Masło Ghee to tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na małym ogniu. Przez to następuje usuwanie szumowin oraz osadów. Masło ghee ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważane jest za szlachetne i poza kulinariami używane jest też do celów sakralnych (pudźa, homa). Używa się go w wielu ceremoniach np. pogrzebowych czy ślubnych, ma znaczenie rytualne. Wykazuje też spore właściwości lecznicze i wykorzystywane jest w medycynie ajurwedyjskiej.

 

Ghee jest często nazywane sklarowanym masłem. Jednak proces otrzymywania wysokiej jakości ghee różni się bardzo od klarowania współcześnie dostępnego "masła". Oryginalne ghee posiada niezwykłe właściwości, które nie posiada sklarowane masło.

 

W przeciwieństwie do zwykłego masła, ghee może być przechowywane przez długi czas, nawet do kilkunastu miesięcy bez użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze zniszczeniem mikroorganizmów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji, pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghee może być podgrzewane do momentu dymienia (czyli bardzo wysokich temperatur) i nie przypali się (podczas gdy inne tłuszcze czy oleje przypaliłyby się), ani nie zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghee do smażenia. Masło ghee nie wsiąka w smażone potrawy tak mocno jak inne tłuszcze, więc jest produktem bardzo wydajnym, oraz przede wszystkim jest tłuszczem bardzo zdrowym. Jedna łyżka ghee odpowiada czterem łyżkom oleju.

 

A oto niektóre z pozytywnych właściwości masła ghee:
 

  • Absorpcja międzykomórkowa: ghee jest integralną częścią wielu indyjskich receptur zielarskich. Najpierw smaży się dane ziele w ghee, następnie, dzięki swojej lipidowej strukturze, ghee ułatwia rozprowadzenie tego ziela i wszystkich jego elementów leczniczych po organizmie, a także ułatwia lipidowy transport miedzykomórkowy
  • Trawienie: ghee pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtworzyć śluz na ścianach żołądka. Poprawia trawienie podczas gdy inne tłuszcze jak masło czy oleje spowalniają proces trawienia
  • Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry
  • Umysł: ghee poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania - uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.
  • Równowaga w medycynie indyjskiej: ghee przywraca równowagę elementów vata i pitta (kontroluje ruch w ciele i umyśle, a także kontroluje procesy ogrzewania ciała i metabolizm)
  • posiada właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu
  • ma właściwości wygładzające skórę
  • jest bogate w antyoksydanty
  • wzmacnia system odpornościowy
  • zwiększa siły życiowe organizmu (ojas)
  • ma właściwości antywirusowe
Źródło: na podstawie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ghi

Komentarze do artykułu: Masło Ghee

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Masło Ghee:
  • Dobroczynne tłuszcze - Olej lniany

    Kwasy tłuszczowe występujące w oleju lnianym pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych, wpływają też korzystnie na nerwy, sprzyjając leczeniu ich uszkodzeń. Olej lniany pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnień układu nerwowego, pomaga przy drętwieniach. Zabezpiecza nerwy przed uszkodzeniami wynikającymi z chorób...
  • Olej Kokosowy

    Kokos jest źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika i jest bardzo pożywny. Spożywanie go jest bardzo korzystne dla zdrowia. Sam olej kokosowy posiada o wiele większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny tłuszcz spożywczy. W Azji jest też stosowany w medycynie tradycyjnej....
  • Dlaczego warto jeść miso

    Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jakości tłuszczu. Miso zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie tytoniu, jak i spożywanie alkoholu. Miso zawiera dość znaczną ilość glukozy, prostego cukru, który dostarcza...
  • Cholesterin Balance - dbając o niski poziom cholesterolu

    Cholesterin-Balance zawiera wiele takich substancji naturalnych, jak na przykład beta-glukan, aby pozytywnie wpływać na poziom zdrowego cholesterolu. Naturalna siła beta-glukanu jest tak interesująca, że jest teraz tematem trzyletniego projektu Unii Europejskiej.
  • Mleko zwierzęce - mity i fakty

    Człowiek jest jedynym zwierzęciem, które spożywa mleko w wieku dorosłym, na dodatek mleko należące do innego gatunku! Skład mleka jest różny dla każdego gatunku, mleko krowie zawiera znacznie więcej białka niż mleko ludzkie, jest swoim składem dostosowane do zupełnie innych...
Filmiki podobne do Masło Ghee:

Koktajl oczyszczający i koktajl na stres wg Doktora Bardadyna

Dr Marek Bardadyn, (www.drbardadyn.com), lekarz i naukowiec, ekspert w dziedzinie żywienia, opracował "DIETĘ STRUKTURALNĄ" polegającą odchudzaniu bez wyrzeczeń oraz efektu jo-jo. Ta dieta odchudzająco - (więcej...)

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #2 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Moringa - roślina pełna miłości Richard Okuniewicz rozpoczął w północno-wschodniej Brazylii uprawę Moringi. Jego znajomi i osoby, które zaczęły ... Więcej »
Zielona herbata na poprawienie pamięci Chińscy badacze potwierdzili nie aż tak nowy fakt dotyczący właściwości chemicznych zielonej herbaty. Ma tendencj ... Więcej »
Imbir - na zdrowie i na urodę Imbir używany jest od ok. 5000 lat jako przyprawa, jak również w lecznictwie i do zabiegów upiększających. Poprawa ... Więcej »
Rooibos – właściwości zdrowotne Czerwona herbata rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze sam ... Więcej »
Olej kokosowy - lek na alzheimera Olej kokosowy różni się od innych olejów, ponieważ jest bogaty w średnie kwasy tłuszczowe, które są łatwo przy ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Uzdrawiające Pokarmy
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne? Zielone koktajle, shakes to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim ... Więcej »
Olej arganowy Olej arganowy ma niezwykłe właściwości. Stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie naturalnej ... Więcej »
Winogrona - niezwykłe właściwości Medycyna naturalna do dziś odkrywa nowe właściwości lecznicze winogron. Od wieków winorośl miała wielorakie zasto ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.