Lecznicze działanie ryżu | ||

Artykuł napisany na podstawie książki Alex Jack i Gale Jack "Leczyć ryżem".
Ryż uprawia się niemal w każdym klimacie i środowisku (od Alaski do Australii) i uznaje za podstawę zdrowej, planetarnej kuchni. Wydane w 2000 roku Amerykańskie wskazania rządowe zalecają, aby „spożywać posiłki, których głównymi składnikami są: ryż, makaron, placki kukurydziane lub chleb razowy. We wskazaniach, którym towarzyszy piramida odżywiania, wyjaśnia się też, że pełne ziarna zbóż mogą chronić przed wieloma przewlekłymi chorobami, takimi jak: choroby serca, niektóre odmiany nowotworów, cukrzyca, wylewy i osteoporoza. Otyłość, wysokie ciśnienie, wysoki poziom cholesterolu wymienia się jako choroby, które likwiduje dobrze zrównoważona dieta oparta na pełnych ziarnach zbóż.
Nowy kierunek odżywiania w Stanach Zjednoczonych udowadnia, że starożytna i współczesna medycyna są zbieżne. Naukowe i medyczne badania potwierdzają korzyści wypływające z odżywiania się według tradycyjnych kuchni i stosowania domowych sposobów leczenia praktykowanych od tysięcy lat.
Materiał zawarty w tej książce to dziedzictwo medyczne ludzkości, które zbieraliśmy i studiowaliśmy, podróżując po świecie przez ostatnie kilkadziesiąt lat. Są tu podane przepisy i sposoby domowego leczenia pochodzące z Indii, Chin, Japonii, Wietnamu i innych krajów Azji, a także z Afryki, Europy i Bliskiego Wschodu oraz obu Ameryk. Ryż stanowi część naszego codziennego wyżywienia i bardzo go lubimy. Do leczenia polecamy go naszym studentom, kolegom i klientom w postaci specjalnych dań, napojów, a także okładów.
W porównaniu z innymi ziarnami ryż ma zwartą budowę i nie posiada żadnego pęknięcia ani linii dzielącej na połowę, jak to jest w ziarnach pszenicy, owsa, jęczmienia i innych zbóż. Ta właściwość wpływa na trawienie, oddychanie i jednoczy myślenie. Na Dalekim Wschodzie ideogram ki, życiowej energii przedstawia parę (energię) tworzącą się przy gotowaniu ryżu. Symbol pokoju, wa, przedstawia połączenie ryżu i stylizowanych ust, co wskazuje na to, że starożytni wiedzieli, iż spożywanie pełnych ziaren prowadzi do rozwoju spokojnego umysłu.
Pomimo lekkiej budowy ryż sprzyja powstaniu silnej energii, daje wytrwałość i przyczynia się do długowieczności. Swoją witalność zachowuje niemal bez końca. Są ziarna, które zakiełkowały po wielu tysiącach lat. Przeprowadzaliśmy ostatnio eksperymenty z ziarnami ryżu, które znaleziono w starożytnym japońskim grobowcu. Ten twardy, pochodzący z suchych terenów ryż, ma wiele odcieni i charakteryzuje się silną, skupiającą energią. Utrzymujemy kontakt z farmerami z różnych stron Stanów Zjednoczonych, Japonii, Rosji i Afryki, którzy ciągle uprawiają stare odmiany ryżu i innych zbóż. Dla celów leczniczych te odmiany są najlepsze, ale organiczny ryż uprawiany w Kalifornii, Arkansas i innych stanach to jedna z najbardziej odżywczych odmian na świecie.
Ryż, oprócz tego, że przyczynia się do zdrowia człowieka, ma wpływ także na zdrowie całej planety. Pola ryżowe są jednym z największych azylów dla dzikiej przyrody świata. Setki gatunków ptaków, ssaków, owadów, zwierząt ziemnowodnych, drobnych gadów i ryb żyje na polach ryżowych. W dolinie Sacramento, w Kalifornii – miejscu największej produkcji organicznego ryżu w Stanach Zjednoczonych – gromadzi się na polach ryżowych jedna czwarta wszystkich wędrujących kaczek, gęsi i innych ptaków wodnych, zbierających ziarno pozostałe po zbiorach.
Przygotowanie domowych środków leczniczych
W książce zawarto: 1) przepisy na dania, które mogą być spożywane codziennie, takie jak ryż gotowany w szybkowarze lub w zwykłym garnku, i które pomogą uchronić przed chorobami osoby o względnie dobrym stanie zdrowia; 2) przepisy na dania, które mogą być spożywane codziennie, mające także właściwości lecznicze, takie jak ryż z kaszą jaglaną, ryż z jęczmieniem czy ryż z kukurydzą, i które nadają się dla każdego, a szczególnie dla osób, u których występują kłopoty z trzustką, wątrobą lub sercem; i 3) lecznicze preparaty, takie jak specjalne dania, herbaty czy kompresy służące wyłącznie celom leczniczym.
Te ostatnie poleca się stosować tylko w określonych przypadkach i przez krótki czas – na ogół od jednego do kilku dni, w niektórych dolegliwościach od siedmiu do dziesięciu dni, a czasem przez kilka miesięcy. Zasadniczo lepszy efekt przynosi stosowanie danego napoju lub kompresu przez krótki czas, aby potem organy mogły popracować i przystosować się, następnie powtórzyć zabiegi po kilku dniach lub po tygodniu, względnie kilku tygodniach. Właściwe stosowanie domowych sposobów leczenia oznacza zawsze, że im mniej, tym lepiej. Nadużywanie ich – również przejadanie się, nawet jeśli jest to zdrowa, makrobiotyczna dieta – może być przyczyną nierównowagi.
Szczególnie warto stosować te metody, gdy przechodzimy na dietę makrobiotyczną i proces eliminacyjny jest w tym czasie silny. Na początku, kiedy ciało dostosowuje się do całościowego, naturalnego pożywienia, zaczyna eliminować nadmiary. Proces ten nazywamy oczyszczaniem. Obok zwykłego opróżniania poprzez mocz i stolec wydzielanie się nadmiarów może spowodować gorączkę, kaszel i inne nienormalne stany. Niektóre z metod zapewniają bardziej komfortowy przebieg procesu oczyszczania lub możliwość kontrolowania jego częstotliwości i czasu trwania. Ale trzeba być bardzo uważnym. Na początku trudno czasem odróżnić, co jest pogorszeniem stanu zdrowia, a co oczyszczaniem. Najlepiej wtedy poradzić się doświadczonego konsultanta dietetycznego i/lub lekarza.
Domowe środki lecznicze najlepiej przyjmować na pusty żołądek, czyli rano, przed obiadem lub wieczorem. Jednakże trzeba pamiętać, aby nie jeść i nie pić na trzy godziny przed położeniem się do łóżka; zapewnia to dobre trawienie. Oczywiście, ilość przyrządzanego lekarstwa, częstotliwość i czas stosowania, a także ilość czasu potrzebna do wyzdrowienia będzie różna u różnych osób. W poważnych przypadkach niezbędna jest porada u profesjonalisty. W rozdziale „Zasoby” znajdują się informacje o możliwościach uzyskania konsultacji, a także o polecanych książkach, stronach internetowych i punktach, gdzie można zamawiać produkty.
Jak rozpocząć
Do przygotowywania dań i środków leczniczych przedstawionych w tej książce najlepiej używać organicznego ryżu najwyższej jakości. W umiarkowanym klimacie, o czterech porach roku, jaki panuje w większej części Ameryki Północnej, Europie, Rosji, Chinach i Japonii, jada się codziennie okrągły brązowy ryż, który daje zdrowie, witalność i najsilniejszą energię. Średni brązowy ryż nadaje się do spożycia okazjonalnego, ryż długi oraz basmati dają lekką, łagodną energię, która relaksuje szczególnie latem lub w cieplejszych regionach. Niektóre odmiany ryżu z Włoch, Francji, Hiszpanii, Bhutanu, Indii, Tajlandii, Japonii i innych krajów nadają się do specjalnych dań, ale na co dzień i do większości dań leczniczych polecamy ryż organiczny z Kalifornii lub Arkansas. Ryż polerowany używamy bardzo rzadko, tak jak jest to podkreślone w rozdziale „Biały ryż”.
Dwie podstawowe metody gotowania ryżu to gotowanie pod ciśnieniem i gotowanie zwykłe. Najlepiej zacząć od nich, gdyż służą do przygotowywania wielu innych potraw. Do wyposażenia kuchni polecamy: szybkowar, ciężki żeliwny garnek (do zwykłego gotowania), rondle, garnki, patelnie ze stali nierdzewnej; suribachi (japoński gliniany moździerz) i tłuczek do przyrządzania specjalnych drinków i kompresów; drewniana miska lub wiaderko do przechowywania ryżu; komplet ładnych misek, naczyń do serwowania oraz zestaw drewnianych łyżek, łopatek i pałeczek. Naczynia najwyższej jakości są inwestycją w zdrowie i dobrobyt Twojej rodziny, która będzie się zwracać wielokrotnie przez całe lata.
Dobrej jakości naturalna woda (ze źródła, studni lub filtrowana) jest również bardzo istotnym czynnikiem; tak samo, jak naturalna nierafinowana morska sól, która zawiera minerały i odzwierciedla składniki oceanu. Polecamy zwykłą białą morską sól, która gładko się sypie i nie zbija w bryły (co wskazuje, że zawartość minerałów jest niezbyt wysoka). Rodzaj ognia używanego do gotowania także ma wpływ na zdrowie. Standardowy i najbardziej rozpowszechniony w większości domów makrobiotycznych jest gaz, który daje czystą energię o równomiernej i stałej temperaturze. Rygorystycznie należy unikać kuchenek mikrofalowych i elektrycznych, które tworzą chaotyczną energię, zmieniają jakość i wibrację pożywienia oraz mogą doprowadzić do szkodliwych zmian w krwi, limfie i innych chemicznych strukturach naszego ciała. Wpływ prawdziwego ognia na proces leczenia jest nieoceniony.
·
Komentarze do artykułu: Lecznicze działanie ryżu