Złoto Azteków, czyli cudowne nasiona chia | ||

Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 1000 g - Wspaniała terapia odchudzająca i odżywiająca ciało i organizm. Dzięki nasionom chia można pozbyć się też wielu chorób, w tym m.in. cukrzycy. Nasiona chia to duże wsparcie dla układu nerwowego.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol).
Co takiego jeszcze te niezwykłe nasiona zawierają?
- bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 (ok.64%), czyli, aż 8 razy więcej omega-3 niż w hodowlanym łososiu atlantyckim
- ok.40% kwasów omega-6
- 6 razy więcej wapnia niż mleko
- 3 razy więcej żelaza niż szpinak
- 2 razy więcej błonnika niż otręby
- 15 razy więcej magnezu niż brokuły
- 4 razy więcej selenu niż len
Nasiona chia posiadają właściwości odchudzające!
Czyli dzięki nim będziesz szczupły, ale również syty. Dlaczego tak się dzieje? Otóż dzięki ogromnej zawartości błonnika - namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiekszają swoją objętość powodując tym właśnie długie uczucie sytości, Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów.
Dzięki chia pozbędziesz się stanów zapalnych i ustrzeżesz przed wieloma chorobami. A jakich to chorób?
Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Nasiona chia zapewniają prawidłową pracę mózgu i serca, mają działanie antyarytmiczne.
Obniżają poziom złego cholesterolu, chronią jelita oraz poprawiają przemianę materii.
Spożywając chia zapewnisz sobie składniki odżywcze najwyższej jakości.
Nasiona Chia wykazują sporą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
Jak przygotowywać i spożywać nasiona chia?
Można je dodawać do płatków, jogurtu, koktajlu owocowego. Można spożywać na surowo, ale też po namoczeniu gdy powtanie galaretka. ZMielone ziarno mozna używać do zagęszczania zup, ale też do budyniu. Można też dodawać do dżemów, lub samemu stwoarzayć alternatywny dżem z cynamonu, suszonych owoców i czegoś słodzącego.
Polecamy również książkę Boba Arnota "Dieta Azteków". Autor książki jest lekarzem, entuzjastą sportowym, napisał 14 bestsellerów o tematyce zdrowotnej. Książka "Dieta Azteków" opisuje jak przywrócić zdrowie i sczupłą sylwetkę, krok po kroku, stosując odpowiednią dietę z wykorzystaniem chia.
"Dieta aztecka zmieni twoje ciało, zdrowie, umysł, postawę i całe życie dzięki mocy starożytnej superżywności, jaką jest chia, a także dzięki wyeliminowaniu tych produktów, które sieją spustoszenie w organizmie: bomb węglowodanowych (zaliczają się do nich między innymi: bajgle, precle, granola, naleśniki i wzbogacone spaghetti, czyli produkty podnoszące poziom cukru we krwi, a wywołujące uczucie głodu, kiedy poziom ten gwałtownie się obniża) oraz miotaczy płomieni (należą do nich: biała mąka, biały ryż i mączna tortilla, czyli produkty, które wywołują silne stany zapalne w organizmie).
Dwie trzecie Amerykanów stosuje dietę obfitą w te niebezpieczne pokarmy. Oznacza to, że najprawdopodobniej codziennie jedzą coś, co ma zgubny wpływ na ich poziom cukru we krwi, wagę ciała, zdrowie i nastrój! Nic dziwnego, że tak trudno im utrzymać wysoki poziom energii, przy jednoczesnych próbach zachowania diety! Krew większości ludzi stosujących klasyczną, pełną węglowodanów, zachodnią dietę stała się trującą, wrzącą miksturą złożoną ze zmodyfikowanych hormonów, podwyższonego poziomu lipidów, czynników powodujących stany zapalne, cholesterolu i cukru. Węglowodany tak bardzo podwyższają poziom cukru we krwi, że staje się ON nie do opanowania; gdy ulega gwałtownemu obniżeniu, rozpoczyna się paskudny cykl – wzmożone łaknienie węglowodanów prowadzi do zwiększania poziomu cukru we krwi. W konsekwencji człowiek codziennie czuje się zmęczony i ospały. Brzmi znajomo? Powoli zaczynamy czuć się coraz gorzej, cierpimy na choroby serca, dostajemy udaru, pojawiają się: rak, cukrzyca, nadciśnienie, choroba Alzheimera, a w końcu umieramy."
Komentarze do artykułu: Złoto Azteków, czyli cudowne nasiona chia