Jak przedłużyć życie świeżego soku? | ||

Świeżo wyciśnięty sok najlepiej wypijać zawsze po wyciśnięciu, jednak zdarzają się sytuacje że chcemy przewieźć go dla osoby chorej w szpitalu lub też musimy wycisnąć większą ilość soku za jednym razem. Wtedy zastanawiamy się jak go najlepiej ochronić, by nie stracił większości ważnych składników. Wiemy, że każdy kontakt ze światłem i wysoką temperaturą, nawet temperaturą pokojową rozpoczyna proces utleniania.
Rozwiązaniem jest właściwe przechowywanie soków. Możemy zrobić większą ilość soku tak by starczył na cały dzień, należy jednak utrzymywać go w odpowiedniej temperaturze maksymalnie zbliżonej do temperatury zamarzania, ale jej nie przekraczającej. Oznacza to przedział od 1.5-3.5 stopnia Celcjusza. Najlepiej używać schłodzonych, ciemnych, wysterylizowanych szklanych naczyń. Napełniamy je do pełna, aby zmniejszyć obecność powietrza a tym samym utlenianie. Jesli taki słoik będzie bardzo szczelnie zamknięty to można przechowywać w nim sok nawet do 2 dni. Pamiętajcie jednak o tym, że każde otwieranie, zamykanie słoika to zwiększanie kontaktu soku z powietrzem, w wyniku którego następuje proces utleniania, który będzie trwał nawet w lodówce. Im częściej będziecie otwierać i zamykać naczynie, tym szybciej pogorszą się właściwości soku.
Najlepszą metodą przechowywania soku w podróży jest termos. Termosy zachowują ciepło jak i zimno. Na początku musimy ochłodzić termos, następnie wlewamy do niego maksymalnie ochłodzony sok. Termosy utrzymują temperaturę mniej więcej przez 24 godziny kiedy znajdują się poza lodówką. Dobrze jest przechowywać termos w lodówce do momentu przenoszenia go w inne miejsce, w celu przedłużenia życia świeżego soku.
Nie wszystkie termosy są jednakowe, dlatego warto zainwestować w taki który najdłużej utrzyma dobrą jakość soku.
Znaczenie ma też sama sokowirówka/ wyciskarka. Dobre sokowirówki są w stanie wyciągnąć więcej żywych składników odżywczych, enzymów i przeciwutleniaczy, które działają jak środki konserwujące, stabilizują sok i przedłużają jego życie.
Mrożony sok nie ma takich właściwości jak świeży sok. Proces zamrażania i odmrażania niszczy witaminy, enzymy i elementy komórek. Zamrażajcie tylko wtedy jak nie ma innej możliwości – kiedy na przykład macie większą ilość soku a nie możecie go wypić tego samego dnia, ani nie macie możliwości go przechowywać.
Komentarze do artykułu: Jak przedłużyć życie świeżego soku?