Dalekowschodnia dieta i aloes | ||

BIO Sok z aloesu z miąższem 1000 ml - Naturalny sok uzyskany bezpośrednio z łodyg aloesu. Uprawiany i pozyskiwany w warunkach 100% ekologicznych. Bez dodatku cukru ani barwników. Jeden z najbardziej skutecznych naturalnych przeciwutleniaczy.
Tradycyjna medycyna chińska leczy nowotwory - nawet w stanie zaawansowanym - bardzo ścisłą, konsekwentną dietą, w której 50% zajmują zboża, 30% - jarzyny, 20% - soki.
Według niej należy spożywać gotowane proso i inne ziarna zbóż pod warunkiem, że będą przeżuwane. Na zawsze trzeba zerwać z cukrem, a na 7 lat - z mięsem i serem.
Natomiast tradycyjna medycyna indyjska (ayurveda) zaleca jedzenie świeżych liści aloesu pospolitego. W niektórych krajach dodaje się go do codziennych posiłków, na przykład do sałatek. Hindusi spożywają aloes z chlebem, albo - drobno pokrojony - dodają do zupy, która nie może być zbyt ciepła (w gorącej aloes straciłby swoje lecznicze właściwości, dlatego też nie wolno go gotować). Roślinę można mieszać z różnymi płynami lub zimnymi daniami. Nie jest specjalnie smaczna i dlatego lepiej ją dodawać do innych produktów niż jeść samą.
Dlaczego aloes pospolity jest "warzywem" antyrakowym?
Roślina ta zawiera karizynę - wielocukier (czyli polisacharyd) wzmacniający system odpornościowy (immunologiczny).
W jej skład wchodzą także "antyrakowe witaminy": A, C i E.
Aloes jest również bogaty w inny cenny polisacharyd, jakim jest celuloza zwana w żywieniu błonnikiem (niezwykle cenny w diecie przeciwrakowej), który jest materiałem budulcowym ścian komórkowych roślin.
Jak zaopatrzyć się w aloes?
W Polsce nie ma, niestety, plantacji aloesu, tak jak na przykład w Ameryce, gdzie uprawia się tę roślinę na skalę przemysłową. Dlatego, jeśli chcemy włączyć ją do swojego menu, według którego każdego dnia będziemy zjadać jeden liść, musimy nabyć aloes pospolity w kwiaciarni i założyć własną, domową plantację parapetową. Jeśli mamy pieniądze, nie bawimy się w plantatora, lecz traktujemy kwiaciarnię jak aptekę, gdzie kupujemy lek roślinny o nazwie ALOES. Najlepszy jest trzyletni i o taki należy pytać. Jeśli pozwalają nam na to finanse, kupmy kilka doniczek tej rośliny.
Przygotowanie "leku"
Odcinamy dolny liść aloesu. Dolne są największe i najbardziej dojrzałe, w związku z czym mają najwięcej cennego miąższu. Przed użyciem liścia trzeba poczekać, żeby wyciekł z niego zawarty w skórce żółty sok. Następnie przecinamy liść na 2 części wzdłuż jego długości. Potem, najlepiej łyżeczką, wyskrobujemy miąższ, starając się nie przeciąć skórki, gdzie może jeszcze znajdować się sok, który ma działanie przeczyszczające. Uważajmy więc, żeby nie przedostał się do miąższu. Smacznego!
Komentarze do artykułu: Dalekowschodnia dieta i aloes
PiekneCialo
Aloes zasłynął jako cudowna roślina na wszelkie schorzenia skórne i rany. Teraz możemy korzystać z tych dobrodziejstw.
Oryginalne preparaty zawsze w mig przynoszą efekt.