Kilka porad aby zwyciężyć grypę | ||

Warto mieć w apteczce preparat jeżówki purpurowej (Echinacea), który nie tylko wzmacnia odporność, a przez to działa zapobiegawczo, ale też pomaga zwalczyć chorobę. Jeżówka purpurowa to pochodząca z Ameryki Północnej przepiękna, rozkwitająca od czerwca do października różowo-purpurowymi kwiatami bylina. Znana niemal każdemu i nieomal od zawsze. Jej łacińska nazwa Echinacea purpurea jest nam dużo bliższa. A wszystko to dzięki jej właściwościom. Echinacea ma bowiem uodporniające nasz system odpornościowy właściwości. Działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, a nawet przeciwnowotworowo.
Indianie z jej rodzimych stron wykorzystują ją na ukąszenia węży i gojenie się ran, na ból gardła i oparzenia. Dzięki swoim właściwościom wspomagającym nasz system immunologiczny, jeżówka może być wykorzystywana w początkach przeziębień, a napary z niej powinni pić wszyscy ci, którzy dość często lądują z gorączką pod kocem. W celach leczniczych wykorzystuje się zbierane w czasie pełnego kwitnienia kwiaty, bądź też zbierane na jesieni z czteroletnich roślin korzenie. Można też profilaktycznie łykać antybakteryjne preparaty czosnku.
Oto kilka innych rad, które mogą pomóc przetrwać trudny okres:
• Pamiętaj o odpowiednim ubiorze. Nie przegrzewaj się, ale też nie doprowadzaj do wychłodzenia i przemarznięcia.
• Jeśli już zmokniesz i zmarzniesz, możesz w domu wziąć ciepłą kąpiel i wypić coś gorącego, np. herbatę z malin. Rozgrzej się herbatą lipową z miodem albo sokiem malinowym. W ten sposób wykonasz część pracy za twój organizm.
• Jesienią i zimą zażywajmy witaminę C, najlepiej w naturalnej postaci - utrudnia ona przenikanie drobnoustrojów przez błony śluzowe.
• Unikaj dużych skupisk ludzkich, tam ryzyko zarażenia się jest największe.
• Dużo pij. To bardzo ważne. Przy przeziębieniu cierpisz na niedostatek wody (bo się więcej pocisz). Wysuszone śluzówki nosa, gardła przestają robić to, co do nich należy - wymiatać śluz, który zalega w nosie i gardle. Zalegający śluz w połączeniu z ciepłem i złuszczonymi fragmentami komórek tworzy idealne warunki dla rozwoju bakterii. Ponadto duża ilość wody oczyszcza organizm z toksyn.
• Odetkaj nos. Jeśli oddychasz przez usta, zasycha ci w gardle i śluzówka nie pracuje prawidłowo. Krople zahamują potok z nosa, bo zwężą naczynia krwionośne błony śluzowej oraz uszczelnią śluzówkę. Ale uwaga! Krople do nosa można stosować najwyżej kilka dni. Ciągły skurcz naczyń zmniejsza dopływ substancji odżywczych do delikatnych komórek błony śluzowej; ich niedożywienie sprawia, że obumierają. Skuteczne są inhalacje: wąchanie olejków eterycznych, np. mentolowego, eukaliptusowego, goździkowego, jałowcowego albo gotowych mieszanek kilku. Wystarczy kilka kropli na chusteczce. Na zakatarzony nos bobasa i małego dziecka dobra jest maść majerankowa, którą smarujesz dziecku okolice noska.
• Stosuj kwiat lipy i czarnego bzu. Działają przeciwgrypowo, na bazie tych ziół tworzone są wszelkie jesienno-zimowe zestawy przeciwgrypowe. Dobrym środkiem napotnym jest lipa. Godne polecenia są też olejki: eukaliptusowy - przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, sosnowy - antyseptyczny, dobry przy anginie, grypie, zapaleniu zatok.
• Pamiętaj, że przeciwzapalnie i przeciwbólowo działa kora wierzby. Świetny też jest przy tego typu dolegliwościach owoc dzikiej róży, zawiera dużo wit. C. Przeciwzapalnie działają również lawenda, lipa. No i oczywiście rumianek. Pomocny może okazać się napar z korzenia prawoślazu, napar z szałwii. Świetny też będzie kwiat dziewanny i malwy czarnej. W tego typu dolegliwościach dawniej sięgano też po liście babki lancetowatej. Przy chorych migdałkach zalecano stosowanie kurzyśladu, wierzby.
• Na kaszel suchy i męczący dobrze zrobi korzeń prawoślazu. Uporczywy mokry kaszel zwalczać możemy zielem tymianku albo owocem anyżu. Przy kaszlu pomogą też babka lancetowata i malwa czarna.
• Do ziół przeciwgorączkowych zaliczamy: rumianek, bez czarny, lipę, wierzbę, bratki i brzozę.
Komentarze do artykułu: Kilka porad aby zwyciężyć grypę
izabellla
http://grypoodporni.pl/pl/aktualnosci/kremowa-zupa-z-dyni.html